Liveblog

Coronanieuws: 84 procent van de volwassenen heeft eerste prik

10 augustus 2021 om 06:23 • Aangepast 9 april 2024 om 17:02
nl
Ook deze dinsdag houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen omtrent het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer zo snel.
  • 275 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
  • 87 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • De GGD West-Brabant gaat vaccineren in schakelklassen, schrijft de Volkskrant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten.

18.00

Duitsland zet ongevaccineerden verder onder druk

In de strijd tegen een nieuwe coronagolf gaan de Duitse autoriteiten ongevaccineerden verder onder druk zetten. Coronatests zijn vanaf 11 oktober niet meer gratis. Met de stap moeten ongevaccineerden worden overgehaald zich alsnog te laten inenten, melden Duitse media over het besluit van de regering in Berlijn en de zestien deelstaten.

Voor ongevaccineerden wordt een negatieve test een noodzaak, want het is de bedoeling dat binnenkort de zogenoemde 3G-regel (gevaccineerd, genezen of negatief getest) algemeen gaat gelden. Zonder te voldoen aan een van de drie voorwaarden mag je niet meer binnen in de horeca of bij de kapper en andere contactberoepen. Ook sporten of evenementen binnen en grote evenementen binnen of buiten worden taboe. De regel komt er ook voor bezoekers van ziekenhuizen en bejaarden- en verpleeghuizen.

17.45

RIVM: niet 85 maar 84 procent volwassenen kreeg eerste prik

Ruim 84 procent van de volwassenen heeft tot en met afgelopen zondag ten minste één vaccinatie tegen het coronavirus gekregen, aldus het RIVM. Vorige week meldde het instituut nog dat bijna 85 procent van de 18-plussers ten minste één prik had gehad, maar vanwege een aantal correcties in de berekeningen moest dat percentage een beetje naar beneden worden bijgesteld. In totaal moesten er 160.000 vaccinaties worden gecorrigeerd.

De reden daarvoor is onder meer een aantal storingen bij de GGD, aldus een woordvoerster van het RIVM. Prikafspraken die mensen hadden geannuleerd, waren toch meegeteld als gezette prik. Dat is in de nieuwste berekeningen aangepast.

71 procent van alle volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. Van alle 51-plussers is ruim 84 procent volledig ingeënt. Dat cijfer loopt op tot 91 procent van de 76- tot 80-jarigen. De opkomst onder tieners geboren tussen 2004 en 2009 is verder gestegen, aldus het RIVM. Tot en met zondag had 43 procent van hen een eerste vaccinatie gehad. Onder 18- tot en met 25-jarigen is dat 64 procent.

Tot en met afgelopen zondag zijn er naar schatting 21,6 miljoen prikken gezet, waarvan bijna 12,4 miljoen eerste prikken. Dat cijfers is inclusief de prikken met het vaccin van Janssen, waarmee men na één dosis volledig is ingeënt.

16.55

Honderden meldingen over oorsuizen na coronaprikken

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb heeft zo'n 600 meldingen binnengekregen over oorsuizen na coronavaccinaties. Over duizeligheid na een coronavaccinatie kwamen meer dan 4000 meldingen binnen.

De meldingen hebben betrekking op alle vier de coronavaccins, een exacte onderverdeling is er niet. Volgens Lareb hebben sommige mensen kortstondig last van oorsuizingen en andere een langere periode. Het bijwerkingencentrum heeft hier geen cijfers van. Ook zijn er geen details bekend over de duizeligheid.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam stelde recent vast dat het coronavaccin van Janssen tot duizeligheid en oorsuizen kan leiden en dat die bijwerkingen in de bijsluiter moeten. Duizeligheid staat ook al in de bijsluiter van de vaccins van Pfizer/BioNTech, Astrazeneca en Moderna, maar oorsuizen niet. Lareb geeft de meldingen door aan het EMA.

16.45

MBO Raad: nu is het moment om mbo weer volledig te openen

ls er één moment is om het middelbaar beroepsonderwijs weer volledig te openen, is het nu, zegt de MBO Raad in aanloop naar het kabinetsbesluit over heropening van het hoger onderwijs aanstaande vrijdag. Het kabinet heeft het hoger onderwijs gevraagd zich voor te bereiden op volledige heropening, maar toch ook een scenario in het achterhoofd te houden waarin nog steeds 1,5 meter afstand bewaard moet worden.

Als er "ontzettend goede redenen" zijn dan kan de MBO Raad volgens een woordvoerster ook begrip hebben voor die laatste optie. "De vaccinatiegraad neemt toe en het aantal coronabesmettingen blijft dalen. Maar we weten natuurlijk niet wat het Outbreak Management Team hierover adviseert. Mogelijk zijn er toch andere, epidemiologische redenen om de 1,5 meter te blijven handhaven. We vertrouwen op de wetenschap."

Het liefst gaat het mbo natuurlijk weer terug naar normaal, "maar het moet wel veilig en verantwoord zijn", aldus de woordvoerster.

15.50

Iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal

Na vier dagen van dalingen is het aantal nieuwe coronabesmettingen dinsdag iets toegenomen. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn 2204 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 145 meer dan maandag. Vergeleken met vorige week dinsdag bleef het aantal nieuwe gevallen vrijwel gelijk.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 18.048 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2578 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu al tijden aan het afnemen. Vorige week kwam dit getal nog uit op bijna 3000.

Volgens het instituut zijn er het afgelopen etmaal 7 sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werd het overlijden van twee personen geregistreerd.

15.45

Weer zijn honderden mensen besmet geraakt op vakantie

Weer zijn honderden mensen met het coronavirus onder de leden teruggekeerd van hun vakantie. Relatief veel mensen waren in Griekenland, Spanje en Frankrijk, maar daarnaast zijn meer positief geteste mensen in landen als Kroatië, Italië, Turkije, Hongarije en Marokko geweest, meldt het RIVM in de wekelijkse cijfers.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Zo zijn er veel mensen die niet weten waar en hoe ze het virus hebben opgelopen. Bij een op de drie mensen die afgelopen week positief testten, is de "setting van besmetting" wel vastgesteld.

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is bijna 12 procent besmet geraakt tijdens een reis of vakantie. Vorige week ging het om 10 procent, de week ervoor 8 procent en nog een week eerder om 5 procent. Van alle mensen die sinds begin juni positief testten, was de vakantie in 6,5 procent van de gevallen de bron.

15.25

275 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

De laatste 24 uur zijn er in Brabant 275 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat zijn er twaalf meer dan maandag. Toen waren er 263 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.30

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen dinsdag 686 patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat zijn er 4 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er liggen al een week minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake. Op de intensivecareafdelingen is het wel iets drukker geworden. Daar liggen nu 214 coronapatiënten, 2 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds 18 juni. Dat is nog altijd aanzienlijk lager vergeleken met half mei, toen er nog meer dan 700 coronapatiënten op de ic's lagen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 472 coronapatiënten, een afname van 6. In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 68 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 17 patiënten binnengebracht.

12.00

Detacheerders en uitzenders merken meer vraag naar personeel

De vraag naar personeel in Nederland neem de laatste tijd toe, merken detacheerders en uitzendorganisaties. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) worden er weer meer opdrachten vergeven dan in dezelfde periode vorig jaar. En volgens laatste cijfers van de brancheorganisatie voor uitzendorganisaties ABU is er ook beduidend meer werk voor uitzendkrachten.

Door de coronapandemie was er vorig jaar terughoudendheid bij opdrachtgevers, maar dat tij keert volgens de VvDN nu.

11.25

87 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 87 coronapatiënten opgenomen, vijf minder dan maandag. Dat maakte het ROAZ dinsdag bekend.

De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen zeven nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er tien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Er waren drie overplaatsingen en er is één coronapatiënt overleden in een van de Brabantse ziekenhuizen.

10.20

Landelijke Studentenvakbond opent Meldpunt Corona-compensatie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) lanceert een meldpunt over de corona-compensatie voor studenten. Veel studenten hebben door de coronacrisis studievertraging opgelopen. Studenten die voor 31 augustus afstuderen krijgen daarom een compensatie van 535 euro, maar voor studenten die verder uitlopen is die compensatie er niet. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Veel studenten hebben studievertraging, bijvoorbeeld omdat ze geen stage konden lopen of ziek zijn geweest. Als je daardoor uitloopt in het nieuwe collegejaar, krijg je de 535 euro compensatie niet. Terwijl juist deze studenten het geld ontzettend hard nodig hebben.”

Door het meldpunt hoopt de LSVb een beter beeld te krijgen van het aantal studenten dat de dupe is van de huidige regeling. De vakbond roept studenten dan ook op hun ervaringen te delen.

09.45

Natuurclubs missen coronamaatregelen in vergunning Formule 1

Twee natuurorganisaties in Zandvoort missen in de evenementenvergunning voor de Formule 1 races begin september voorschriften om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen. De clubs, Stichting Duinbehoud en Stichting Red de Kust, stellen dinsdag dat zij zich erover verbazen dat de burgemeester een vergunning heeft afgegeven voor "een grootschalig evenement met 125.000 deelnemers terwijl dit volgens de huidige Covid-19 maatregelen helemaal niet is toegestaan".

Ze willen dat de burgemeester op korte termijn duidelijk aangeeft wat wel en niet kan tijdens de races en welke bezoekersaantallen worden toegestaan en welke coronamaatregelen noodzakelijk zijn om de gezondheid van de bezoekers te waarborgen.

08.50

Scholen en GGD'en in gesprek over prikken voor jongeren

In verschillende van de 25 GGD-regio's bespreken onderwijsinstellingen en de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD na een bericht in de Volkskrant.

Waar dat allemaal gebeurt, kon ze niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio 's zelf. Soms is er al sprake van de aanvraag voor een prikbus in de buurt van de school, die dan ook zal worden gestuurd, soms zijn de gesprekken ook nog maar in een verkennende fase.

De focus van de initiatieven ligt puur op voorlichting aan de vaccinatiekandidaten, of ze zich echt laten prikken kunnen ze uiteindelijk altijd zelf bepalen. De GGD verstrekt de nodige voorlichtingsmaterialen.

07.25

Nederlandse industrie draait op volle toeren

De productie van de Nederlandse industrie lag in juni net als een maand eerder op het hoogste niveau ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daardoor het productieverlies als gevolg van de coronacrisis ruimschoots goedgemaakt. De gemiddelde dagproductie van de industrie was in juni 17,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was ook al sprake van forse groei. Toen ging het om een plus van 16,4 procent. Ten opzichte van juni 2019 bedroeg de groei in juni ruim 7 procent.

De industrie draait al een paar maanden boven pre-crisisniveaus. Aan het begin van de crisis in het voorjaar van 2020 kampte de industrie nog met sluitingen van fabrieken en andere maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarna zette het herstel in.

Vrijwel alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in juni meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met 68 procent verreweg de hoogste groei.

06.10

Daling positieve gevallen lijkt af te vlakken

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer zo snel als in de voorgaande weken. In de afgelopen week zijn maar iets minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor. De daling lijkt af te vlakken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. In de zes dagen na de laatste update zijn 15.881 positieve tests geregistreerd, gemiddeld bijna 2650 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer dinsdag tussen de 18.000 en 19.000 kan uitkomen. Dat zou een daling van 10 tot 15 procent zijn ten opzichte van vorige week. Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests.

Het RIVM meldt ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal lijkt verder te dalen. Vorige week meldde de dienst 541 nieuwe opnames in een week tijd, iets lager dan de week ervoor. De piek lijkt bereikt, stelde het RIVM toen.

Het aantal sterfgevallen dat in een week tijd is gemeld, stijgt nog wel. Dat komt waarschijnlijk uit op ongeveer 40, het hoogste niveau in ongeveer twee maanden tijd. Vorige week meldde het RIVM 28 sterfgevallen en de week ervoor 21.

05.20

‘GGD West-Brabant gaat vaccineren in schakelklassen’

De GGD West-Brabant gaat volgens de Volkskrant vanaf september in internationale schakelklassen voorlichten en vaccineren. Die klassen zijn bedoeld voor scholieren die het Nederlands nog niet zo goed onder de knie hebben, zoals minderjarige vluchtelingen. "Wij gaan niet zomaar naar een school om kinderen te vaccineren zonder dat de ouders dat weten", benadrukt een woordvoerder in het dagblad.

Het is een van de GGD’s in ons land die in gesprek zijn met middelbare scholen in hun regio of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven. Dit meldt de Volkskrant.

Zo willen zij de vaccinatiegraad opkrikken onder 12- tot 18-jarigen. Tot nog toe heeft slechts 43 procent van deze leeftijdsgroep zijn eerste prik gehad. Er zijn zorgen bij de GGD's over mogelijke virusuitbraken op scholen als de vaccinatiegraad niet stijgt.

04.00

‘Studentenvakbond opent meldpunt gedupeerden’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over studenten die buiten de boot vallen bij de nieuwe corona-studiecompensatieregeling van het kabinet. Het beleid is volgens de LSVb niet eerlijk, waardoor een financiële domper dreigt voor honderden studenten. De bond opent daarom een meldpunt voor klachten over het huidige beleid, zo staat in De Telegraaf.

Studenten die vóór 31 augustus afstuderen, krijgen 535 euro van het betaalde collegegeld terug. Studenten die het komend collegejaar studeren en ook al in de voorgaande coronajaren hebben gestudeerd, krijgen een halvering van het collegegeld. Maar studenten die door kort oponthoud aan het begin van het komende collegejaar afstuderen, krijgen alleen een halvering voor de korte periode dat zij in het nieuwe collegejaar gestudeerd hebben. "En dat is oneerlijk", zegt Ama Boahene, voorzitter van de LSVb.

01.40

‘Sywert moet mogelijk op zoek naar andere bank’

Vermogensbeheerder Wealth Management Partners heeft eerder dit jaar de omstreden mondkapjesondernemer Sywert van Lienden de deur gewezen. Mogelijk moeten de gevallen ondernemer en zijn zakenpartners daardoor ook op zoek naar een nieuwe bank om hun vermogen te stallen. Dat melden bronnen in de financiële sector aan De Telegraaf.

Wealth Management Partners (WMP) is een van de grotere onafhankelijke vermogensbeheerders van ons land en doet veel zaken met rijke families, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Bij welke bank de beleggingsrekening van Van Lienden en zijn zakenpartners werd aangehouden, is niet bevestigd. Het zou om een bank in Zwitserland gaan. Ook de bank in kwestie zou met de mannen in de maag zitten.

00.00

In 2020 minder gefietst, behalve voor recreatie

Vorig jaar hebben Nederlanders ruim 13 procent minder fietskilometers afgelegd dan in 2019, ziet BOVAG na analyse van CBS-cijfers. Een daling van 1112 kilometer naar 966 kilometer. Van de vijf uitgesplitste reismotieven die mensen hebben, klommen mensen alleen voor recreatie vaker op de fiets in 2020.

De afname betrof vooral het aantal fietsritjes in verband met onderwijs en opvang (-39,3 procent) en woon-werkverkeer (-32,5 procent). Nederlanders bleven boodschappen bijna even vaak met de fiets halen (-5,5 procent).

De gemiddelde Nederlander van 12 jaar en ouder legde in het coronajaar 254 recreatieve kilometers op de tweewieler af, dat is juist een stijging van 30,3 procent in vergelijking met 2019. Een verklaring zoekt BOVAG daarvoor in de gesloten sportscholen, de beperkte mogelijkheden om in verenigingsverband te sporten en de gesloten dagattracties. Recreatieve tochten met de e-bike als uitje en sportief wielrennen en mountainbiken werden razend populair, concludeert de brancheorganisatie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!