Ellen kweekt pissebedden: 'Ze zijn gewoon schattig en leuk voor kinderen'
Een pissebed is geen insect maar een schaaldier en valt onder de kreefachtigen. Ze komen aan hun naam doordat mensen vroeger geloofden dat ze hielpen tegen bedplassen.
Het wereldje van pissebeddenkwekers en -verkopers daarvan is overigens niet klein. “Ik snap dat het voor een buitenstaander vreemd kan overkomen, maar op Facebook heb je er pagina’s vol van staan.” Ze worden niet alleen veel gekweekt, er is er ook een levendige handel in de beestjes, constateert Hengeveld.
“Een mooie pissebed, die ook oranje van kleur kan zijn."
“Ze zijn gewoon schattig”, vertelt Hengeveld enthousiast over haar hobby. “In Nederland kennen we vooral soorten die wat grijzig van keur zijn, maar hoe meer tropisch, hoe mooier de kleuren.” Superenthousiast is ze over de Porcellio Laevis. “Een mooie pissebed, die ook oranje van kleur kan zijn. Ook heel leuk om te zien omdat ze in een bak altijd in de weer zijn.” De soort Porcellio Laevis kent overigens meer kleurschakeringen, vertelt Ellen. “Zo heeft de Dairy Cow de tekening van een zwart-witte koe.”
“Op Markplaats lopen de prijzen voor een setje pissebedden flink uiteen. Ze zijn te koop in een setjes van tien pissebedden voor bijvoorbeeld 2,50 euro, maar er zijn ook aanbieders die één euro per stuk vragen voor een pissebed.”
“Onbekend maakt in dit geval ook onbemind."
Nogal wat mensen vinden pissebedden maar vies. “Volstrekt onterecht”, zegt Hengeveld. “Onbekend maakt in dit geval ook onbemind. Kleine kinderen kunnen er zelfs een leuk huisdier aan hebben. Een bakje met wat vochtige aarde, blaadjes en dan maar kijken hoe ze voortdurend met voedsel lopen te slepen. Leerzaam en kinderen leren op deze manier ook om voor een dier te zorgen.”
De pissebedden van Ellen komen uit eigen kweek. “De vrouwtjes bewaren de eitjes na een paring in een soort buideltje tussen de poten. Na een week of vier komen de larven uit de eitjes en zijn het direct kleine pissebedjes die meteen zelfstandig zijn.” Momenteel telt haar kriebelende collectie rond de driehonderd diertjes.
Als ze haar diertjes al verkoopt voor een schoonmaakklus van een terrarium, dan gaat de verzending heel voorzichtig. “Ze worden verzonden in een stevig, voor hun begrippen, ruim omhulsel met daarin vochtige grond en wat blaadjes. Alles om stress te voorkomen.”