Liveblog

Coronanieuws: 266 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

19 augustus 2021 om 06:27 • Aangepast 31 augustus 2021 om 13:16
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Hoogste aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen sinds 17 juni.
  • 266 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • Op de coronakaart van Europa gaat de provincie Noord-Brabant van rood naar oranje.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 83 coronapatiënten opgenomen.
  • De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen zes nieuwe coronapatiënten opgenomen, een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

20.20

Ziekenhuisbaas bezorgd over niet-gevaccineerden: 'We zijn er nog lang niet'


Veel mensen hebben het gevoel dat de strijd tegen het coronavirus wel zo'n beetje is gestreden, maar volgens ziekenhuisbaas Bart Berden zijn we er nog lang niet. Hij maakt zich zorgen over het aantal mensen dat zich niet laat vaccineren. “Vaccinatie is de enige manier om uit de coronacrisis te komen”, zegt de bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorg.

18.45

Met coronapas ook naar Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië


Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers vanaf vrijdag met het certificaat zonder zorgen naar deze drie landen buiten de Europese Unie kunnen reizen. Omgekeerd erkent de EU het Covid-19-document dat Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië uitgeven voor hun burgers.

15.55

Aantal coronabesmettingen nagenoeg op hetzelfde niveau


Het aantal positieve coronatesten is met 2534 in de afgelopen 24 uur ongeveer op hetzelfde niveau gebleven ten opzichte van een week eerder. Toen noteerde het RIVM op donderdag 2570 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen kregen in totaal 17.146 mensen te horen dat ze het virus hadden opgelopen. Dat zijn er iets meer dan in de zeven dagen daarvoor, toen opgeteld 16.513 besmettingen aan het licht kwamen.

Al twee weken ligt het dagelijkse aantal geconstateerde besmettingen tussen de 2000 en 3000. Het RIVM registreerde woensdag een uitschieter met ruim 2800 positieve testen. Het zevendaags gemiddelde staat nu op 2449 gevallen per dag.

15.50

266 nieuwe coronabesmettingen


In Brabant zijn donderdag 266 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er 86 minder dan woensdag. Toen waren er 352 besmettingen (gecorrigeerd aantal).

Wachten op privacy instellingen...
14.27

Hoogste aantal coronapatiënten op de ic's sinds 17 juni

Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 220 ernstig zieke coronapatiënten, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn acht patiënten meer dan woensdag en het hoogste aantal sinds 17 juni. De bezetting op de verpleegafdelingen nam wel af, met zeventien patiënten. Momenteel worden op de verpleegafdelingen 452 coronapatiënten verzorgd.

 Foto: Birgit Verhoeven.
Foto: Birgit Verhoeven.

Op de intensive cares werden veertien nieuwe patiënten opgenomen, even veel als een dag eerder. Op de verpleegafdelingen werden 54 nieuwe coronapatiënten opgenomen, vijf minder dan woensdag.

14.23

Facebook test nieuwe virtualreality-app voor werken op afstand

Facebook heeft een nieuwe virtualreality-app getest die gebruikt kan worden voor werken op afstand. Via de Oculus Quest 2-headsets van het bedrijf kunnen gebruikers vergaderingen bijwonen als avatar-versie van zichzelf. De test van de Horizon Workrooms-app van Facebook komt op het moment dat veel bedrijven beslissen om personeel blijvend thuis te laten werken. Als gevolg van de coronapandemie werd al nauwelijks meer op kantoor gewerkt. Op veel plekken laait het virus ook verder op, waardoor beslissingen om op kantoor te gaan werken vaak worden uitgesteld.

13.30

Rechter zet streep door avondklok in Barcelona

Na ruim een maand komt er een eind aan de avondklok in Barcelona. Het Hooggerechtshof van Catalonië meent dat de maatregel niet langer is vereist om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Het nachtelijke uitgaansverbod blijft nog wel van kracht in negentien gemeenten in de toeristische regio in het noordoosten van Spanje. In de 148 overige plaatsen waarvoor de autoriteiten om verlenging hadden gevraagd wordt de avondklok vanaf deze donderdag afgeschaft.

12.55

Met coronapas ook naar Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië

Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië erkennen het digitaal coronacertificaat van de 27 EU-landen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Dat betekent dat Nederlanders en andere EU-burgers vanaf vrijdag met het certificaat zonder zorgen naar deze drie landen buiten de Europese Unie kunnen reizen. Omgekeerd erkent de EU het Covid-19-document dat Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië uitgeven voor hun burgers.

12.32

Coronarisico in Duitsland stijgt, Nederland doet stap omlaag

Het aantal coronagevallen in Duitsland neemt snel toe. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, gaat van oranje naar rood op de coronakaart van Europa. Dat geldt ook voor Berlijn, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Saarland. In Nederland gaat het alarmniveau juist een stapje omlaag. Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht en Gelderland gaan van rood naar oranje. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland blijven op oranje staan. Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg staan ook komende week op rood.

12.28

Sterk filmaanbod helpt bioscopen Kinepolis bij heropening

Bioscoopketen Kinepolis, met twintig bioscopen in Nederland, heeft een 'veelbelovende heropstart' gemaakt nadat filmzalen weer open mochten na het versoepelen van de coronamaatregelen. Daarbij vindt topman Eddy Duquenne van het Belgische bedrijf het fijn dat er een sterker internationaal filmaanbod is dan vorige zomer. Volgens hem lokt dat de laatste tijd steeds meer mensen naar de bioscoop.

11.19

Winkelleegstand in centra grote steden loopt op

De leegstand in de stadscentra van grote steden is de afgelopen maanden opgelopen. Die steden hebben volgens onderzoeksbureau Locatus meer te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis dan andere winkelgebieden. Zo winkelen mensen liever dicht bij huis, blijven toeristen weg en zijn mensen veel meer online gaan winkelen. Middelgrote steden hadden het juist voor 'corona' zwaar, maar daar loopt de leegstand terug. Zij profiteren van de hang om dicht bij huis te blijven en te drukke gebieden te mijden.

11.12

'Werkgever plant loonstijging van 2,8 procent in 2022'

Werkgevers in Nederland willen hun personeel in 2022 een gemiddelde loonsverhoging van 2,8 procent geven nu de markten herstellen van de onrust door de coronacrisis. Dat staat in een onderzoek van adviesbureau van Willis Towers Watson. De consultant deed in het jaarlijkse internationale salarisonderzoek navraag bij 426 Nederlandse bedrijven. De beoogde loongroei volgend jaar is hoger dan de verwachte inflatie van 2,1 procent. Ook zouden de lonen volgend jaar harder stijgen dan dit jaar.

11.05

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 83 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er drie minder dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen zes nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat tien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
10.41

'Toedienen plasma aan coronapatiënten heeft geen zin'

Het heeft weinig zin om bloedplasma van genezen coronapatiënten toe te dienen aan nieuwe besmette personen die net de eerste coronaklachten krijgen. Het plasma slaagt er niet in om de ziekte tegen te houden en heeft dus 'geen significant voordeel'. Dat concluderen de National Institutes of Health (NIH), een Amerikaanse overheidsdienst.

09.27

AstraZeneca-petitie 3000 keer ondertekend

De petitie van een huisarts in Leiden om de vernietiging van tienduizenden AstraZeneca-vaccins te voorkomen is ruim drieduizend keer ondertekend, zo is te lezen bij de NOS. Woensdag meldde Omroep West dat arts Walter Schrader met de petitie 90.000 overgebleven vaccins van AstraZeneca wil redden. Het gaat om restvaccins bij de GGD's. In plaats van ze te vernietigen, roept hij op ze ter beschikking te stellen aan Namibië.

Het AstraZeneca-vaccin (foto: ANP).
Het AstraZeneca-vaccin (foto: ANP).
07.30

Werkloosheid onder jongeren neemt sterk af na heropening economie

De jeugdwerkloosheid in Nederland is de afgelopen maanden flink gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er sinds april tienduizenden jongeren aan het werk gegaan. Daardoor heeft de werkloosheid in de groep van 15 tot 25 jaar zijn laagste stand bereikt sinds het begin van de coronacrisis.

Wachten op privacy instellingen...
07.19

Coronabesmetting op Paralympische Spelen

Enkele dagen voor de opening van de Paralympische Spelen in Tokio is het eerste coronageval vastgesteld in het atletendorp, maakte het organisatiecomité donderdag bekend. De persoon die positief testte op het virus is geen sporter. De Paralympische Spelen beginnen komende dinsdag onder strikte veiligheidsmaatregelen. In Tokio geldt vanwege het alarmerende aantal besmettingen nog altijd de noodtoestand.

06.50

Winkelleegstand ondanks coronacrisis gedaald

Hoewel fysieke winkels het door de lockdowns moeilijk hebben gehad, is de leegstand van winkels toch gedaald, meldt de NOS. Het gaat om een lichte daling, aldus winkeldataverzamelaar Locatus tegen de NOS: begin dit jaar stond nog 7,5 procent van alle winkelpanden leeg, deze maand is dat 7,2 procent. Daarmee is er ook minder leegstand dan voor de coronacrisis. In maart 2020 stond 7,4 procent van de winkels leeg. Alleen in het begin van de pandemie steeg de leegstand licht.

06.14

Meer restaurants vragen aanbetaling bij reservering


Bij tandartsen gebeurt het al: betalen als je niet komt opdagen bij je afspraak. Nu zien ook steeds meer restaurants daar heil in. Tijdens de pandemie is het aantal restaurants dat werkt met betalen voor een reservering sterk gegroeid, blijkt volgens Trouw uit cijfers van Formitable, een online reserveringssysteem. In oktober 2019 startten dertig restaurants met het vragen van een aanbetaling voor een reservering. In mei 2020, na de eerste lockdownperiode, waren dat er 142. Inmiddels zijn daar nog tientallen restaurants bij gekomen.

06.07

Brabant wordt oranje op Europese coronakaart

Brabant verschiet vandaag waarschijnlijk van rood naar oranje, op de Europese coronakaart. Nog drie provincies kleuren waarschijnlijk oranje op de kaart van coronagevallen in Europa. Overijssel, Utrecht, Brabant en Gelderland kunnen een stap omlaag doen. Oranje is de op een na laagste waarschuwingskleur op de kaart. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

06.05

Effectiviteit vaccins neemt af na verloop van tijd

Een groot Brits onderzoek laat zien dat de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca vermindert naarmate de tijd vordert. Negentig dagen na de tweede prik is het AstraZeneca-vaccin nog 61 procent effectief tegen besmetting met het coronavirus. Het Pfizer-vaccin is op dat moment nog 75 procent effectief. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Oxford, die meer dan drie miljoen neus- en keeluitstrijkjes hebben onderzocht.

(Archieffoto: ANP)
(Archieffoto: ANP)

De effectiviteit van de prikken daalt naarmate de tijd vordert, want eerdere onderzoeksresultaten lieten zien dat het AstraZeneca-vaccin twee weken na de tweede prik 68 procent effectief is. Het Pfizer-vaccin is op dat moment 85 procent effectief.

06.03

Duizenden werklozen aan de slag in horeca

Duizenden mensen zonder baan gingen in het tweede kwartaal aan de slag als kelner, barmedewerker of keukenhulp, vooral jongeren. Maar nog steeds werken veel minder mensen in de horeca dan voor de coronacrisis. Dat meldt het CBS. Het aantal mensen zonder baan dat aan het werk ging in de horeca, lag in het tweede kwartaal 20.000 hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Eind april gingen de terrassen weer open en sinds begin juni mogen cafés en restaurants ook binnen weer gasten ontvangen.

06.02

CBS: industrie is coronacrisis te boven


De industrie is de coronacrisis weer te boven. De omzet van industriële bedrijven lag in het tweede kwartaal net iets hoger dan in dezelfde periode van 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, toen de eerste lockdown vanwege het coronavirus van kracht was, waren de inkomsten van de industrie haast twintig procent hoger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!