Buurtcentrum De Ronde moet in gesprek met Woonbedrijf over voortbestaan

24 augustus 2021 om 11:22
nl
Buurtcentrum De Ronde aan de Tongelresestraat in Eindhoven bestaat al 40 jaar. Al die tijd heeft het een belangrijke rol in de buurt, maar nu is het voortbestaan van het buurtcentrum onzeker. De organisatie moet om de tafel met woningcorporatie Woonbedrijf.
Profielfoto van Katinka van de Brug
Geschreven door
Katinka van de Brug

Stichting Gemeenschapshuis Villapark heeft de grond en het gebouw van De Ronde verkocht aan het Woonbedrijf. In het oude schoolgebouw komen appartementen en er komt ook nieuwbouw omheen. Daar wil de stichting graag weer ruimte krijgen om het buurthuis voort te zetten.

“De Ronde is eigenlijk onmisbaar voor de wijk. Voorheen was het een volledig Nederlandse buurt met aan de ene kant de rijkere mensen in de villawijk en aan de andere kant de arbeiders. Het buurtcentrum zorgde voor verbinding. Tot 2019 vormde het een ontmoetingsplek in een multiculturele wijk.” vertelt huidig voorzitter Jan Stokkermans die al 40 jaar de kar trekt en alle veranderingen van dichtbij heeft meegemaakt.

“Er wonen meer allochtonen in de wijk die we nu nauwelijks bereiken."

Veel oorspronkelijke bewoners zijn inmiddels uit de arbeiderswijk vertrokken en daar zijn mensen met diverse culturele achtergronden voor teruggekomen. Deze multiculturele samenstelling van de wijk vraagt om een andere invulling van het buurthuis. Stokkermans: “We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of er taallessen gegeven kunnen worden, zodat mensen makkelijker kunnen integreren.”

Stokkermans is ondertussen 86 en gaat het stokje overdragen aan Jacques Vermeeren. De nieuwe voorzitter: “Er wonen meer allochtonen in de wijk die we nu nauwelijks bereiken. We moeten kijken hoe we dat aan gaan pakken.” Volgens Vermeeren moeten er ook vooral initiatieven uit de buurt zelf komen. Verschillende verenigingen en activiteiten houden het ontmoetingshuis draaiende.

Vanaf september gaan Stokekrmans en Vermeeren onderhandelen met het Woonbedrijf. Bij de verkoop van het pand is afgesproken dat er opnieuw een ruimte komt met een buurtfunctie. Het zou gaan over 150 vierkante meter met voorzieningen als een keuken en toiletten. Dit moet een gezamenlijke multiculturele ontmoetingsruimte worden. Voor het gebruik van deze ruimte zal de stichting wel moeten betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.