Liveblog

Coronanieuws: evenementenbranche gaat in gesprek met minister

31 augustus 2021 om 06:00 • Aangepast 1 september 2021 om 11:04
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 74 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • De marechaussee bekeurt amper mensen zonder geldig coronabewijs, tot nu toe zijn slechts vijf boetes uitgedeeld.
  • De evenementenbranche gaat donderdag in gesprek met minister.
  • Uitgaven toerisme in Nederland met 43 procent gedaald in 2020.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten

21.33

Google stelt verplichte terugkeer naar kantoor uit

Techbedrijf Google, onderdeel van Alphabet, stelt de verplichte terugkeer van werknemers naar kantoor uit. Reden voor de vertraging is de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen met de Delta-variant wereldwijd.

Google-personeel mag tot zeker 10 januari kiezen om thuis te werken, schreef Alphabet-topman Sundar Pichai in een memo aan de medewerkers. Werknemers wereldwijd zullen dertig dagen van tevoren op de hoogte worden gesteld wanneer ze weer naar kantoor moeten komen. Een datum werd niet genoemd.

17.41

Evenementenbranche donderdag in gesprek met minister

De evenementenbranche heeft donderdag een gesprek met demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Dat heeft de Alliantie van Evenementenbouwers (AvE) dinsdag laten weten.

Het gesprek volgt op de massale protestactie UnMute Us. Duizenden mensen gingen de straat op om hun woede te uiten over de houding van het demissionaire kabinet richting de sector en de schijnbare willekeur bij het toestaan van evenementen. Zo mag de Formule 1 in Zandvoort, een meerdaags evenement met optredens van dj's en een camping, wel doorgaan. Festivals daarentegen zijn nog wekenlang niet toegestaan omdat dit een te groot risico zou zijn.

16.29

Een op drie 12- tot 17-jarigen is volledig gevaccineerd

Aan het begin van het nieuwe schooljaar is een derde van de tieners van 12 tot en met 17 jaar volledig gevaccineerd tegen corona. Dat laat het RIVM weten op basis van de meest recente vaccinatiecijfers. Het gaat om jongeren die dit jaar die leeftijd bereiken. De helft heeft al een eerste prik gehad.

Het percentage volledig ingeënte jongeren geboren tussen 2004 en 2009 is vorige week gestegen van 23 naar 32 procent. Nog niet alle jongeren geboren in 2009 kunnen al een prikafspraak maken, omdat ze nog niet allemaal 12 zijn geworden. Als zij niet worden meegerekend is 34 procent van de tieners van 12 tot en met 17 jaar volledig gevaccineerd.

16.23

Tijdelijk vaccinatiecertificaat na 1e prik in ander EU-land

Voor mensen die hun eerder coronaprik in een ander EU-land hebben gehad komt eind deze of begin volgende week een tijdelijk papieren certificaat beschikbaar dat als vaccinatiebewijs moet dienen. Die mensen kunnen namelijk nog geen groen vinkje in de CoronaCheck-app aanmaken.

Onlangs bleek dat mensen die hun eerste prik in een ander EU-land hebben gehad en hun tweede bij de GGD in Nederland, nog geen QR-code in de app kunnen aanmaken. Dat betekent dat deze groep nog niet met de app kan reizen of binnenlandse evenementen kan bezoeken. Om toch een groen vinkje te krijgen, zullen ze alsnog een coronatest moeten laten afnemen. Het probleem speelt niet voor mensen die hun eerste prik buiten de EU hebben ontvangen.

15.50

2349 nieuwe coronabesmettingen in Nederland


Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2349 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is iets lager dan vorige week dinsdag. Daardoor daalde het gemiddelde ook iets.

In de afgelopen week zijn 17.575 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 2511 nieuwe gevallen per dag. Dit is de derde dag op rij dat het landelijke gemiddelde daalt.

15.24

Weekcijfers in Brabant weer aan het stijgen

Voor het eerst zijn nu ook de Brabantse weekcijfers weer aan het stijgen. De afgelopen week werden in totaal 1795 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Landelijk was er al een stijging te zien bij de weekcijfers, maar in Brabant daalden te cijfers tot nu toe nog.

15.23

251 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Er zijn in de afgelopen 24 uur 251 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Brabant. Dat zijn er iets meer dan een dag eerder. Maar het aantal besmettingen dat per dag wordt gemeld, schommelt al even rond de 200 en 300.

Wachten op privacy instellingen...
15.13

Inspectie corrigeerde 50 dokters wegens foute corona-info

De gezondheidsinspectie heeft in de afgelopen tijd circa vijftig keer een 'corrigerende brief' gestuurd aan dokters die 'evident onjuiste' informatie verstrekten over het coronavirus of over het prikken ertegen. In tien gevallen werd zelfs met maatregelen gedreigd.

15.06

Aantal nieuwe coronagevallen heel licht gestegen

Iets meer mensen zijn in de afgelopen zeven dagen positief getest op het coronavirus dan in de week ervoor. Het RIVM kreeg 17.575 meldingen. Dat is een toename van 1,5 procent in een week tijd.

Eind vorige week liep het aantal nieuwe gevallen op. Er waren twee dagen met meer dan 2800 positieve tests. Dat was het hoogste niveau in bijna drie weken tijd. In de afgelopen dagen daalde het aantal nieuwe gevallen weer iets, waardoor de groei uiteindelijk beperkt bleef.

Het aantal ziekenhuisopnames veranderde nauwelijks. Zeker 415 coronapatiënten waren vorige week zo ziek, dat ze moesten worden opgenomen. Van hen belandden 97 op een intensive care. De week ervoor waren 426 mensen opgenomen, van wie 97 op een intensive care kwamen te liggen.

14.57

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt iets

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is dinsdag weer wat gedaald, na een forse toename op maandag. Ziekenhuizen behandelen momenteel 671 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 minder dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen mensen met corona schommelt nu ongeveer een maand lang tussen de 650 en 700.

14.29

3500 coronapatiënten op ic's verwacht in het najaar

In het najaar kunnen er 3500 coronapatiënten op de ic's belanden. Dat verwacht Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hij zei dit in het NPO1-radioprogramma 1 op 1. Dit zouden 500 patiënten meer zijn dan tijdens de eerste golf toen er nog geen vaccins zijn. De 3500 coronapatiënten komen waarschijnlijk niet allemaal tegelijk. Maar als er meer dan 1350 IC-bedden door coronapatiënten worden bezet, moet er opnieuw reguliere zorg worden afgeschaald. De maximale capaciteit op de IC's is 1700 bedden.

13.18

Reisorganisaties willen soepeler reisadviezen als coronasteun stopt

Reisbranchevereniging ANVR is woedend op het kabinet over het stoppen van de coronasteun per 1 oktober. Georganiseerde reizen naar landen buiten de Europese Unie liggen door een oranje reisadvies nog grotendeels stil, maar daar staat binnenkort geen financiële compensatie meer tegenover. De vereniging pleit voor een versoepeling van het reisadvies of nieuwe steunmaatregelen. Gebeurt dat laatste niet dan dreigt de ANVR leden te gaan ondersteunen die toch naar oranje gebied willen reizen.

12.32

UWV: hoger aantal vacatures bij winkels dan voor corona

Winkels zochten aan het einde van het tweede kwartaal weer meer personeel dan voor de coronacrisis. Dat komt vooral door een blijvend grote vraag vanuit webshops en winkels die eten verkopen en een herstel bij overige winkels, meldt uitkeringsinstantie UWV. Het aantal banen bij de zogeheten non-foodwinkels stijgt sinds maart weer langzaam naar het oude niveau, maar lag in april nog 3 procent lager dan voor corona.

11.56

EU bereikt eerste doel inentingscampagne

Van de volwassen inwoners van de Europese Unie is inmiddels 70 procent volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat percentage had de Europese Commissie zich ten doel gesteld. Er zijn wel grote verschillen binnen de EU, met vooral Oost-Europese landen nog op grote achterstand.

11.37

GGD’er spitte in dossiers BN’ers, OM eist half jaar cel

Een 23-jarige medewerker van een GGD-callcenter voor coronatesten heeft tijdens een datalek bij de gezondheidsorganisatie coronadossiers van Peter R. de Vries, Lil’ Kleine, John van den Heuvel en Badr Hari doorgespit, gefotografeerd en naar een vriend doorgestuurd. Ook bekeek hij dossiers van Jesse Klaver en van ex-vriendinnen.

Dat bleek dinsdag bij het strafproces tegen Amin L. uit Alblasserdam in de rechtbank van Utrecht. Het Openbaar Ministerie eiste daar zes maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. "Hij heeft het vertrouwen van burgers in de GGD en overheid geschaad. Na dit lek daalde de testbereidheid", zei de aanklager.

11.34

Herinnering voor prikafspraak

Wachten op privacy instellingen...
11.12

74 coronapatiënten in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen in onze provincie liggen dinsdag 74 coronapatiënten. Het afgelopen etmaal werden zeven nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Tien patiënten zijn uit de ziekenhuizen ontslagen. Geen enkele patiënt is de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. Een patiënt is overgeplaatst naar een ziekenhuis buiten Brabant.

10.55

Hof wijst eisen Viruswaarheid over afschaffen coronaregels af

Stichting Viruswaarheid heeft een kort geding bij het gerechtshof verloren over de resterende coronamaatregelen. Volgens Viruswaarheid zijn de coronamaatregelen in strijd met mensenrechten. De stichting eiste daarom dat de maatregelen direct zouden worden ingetrokken. Het gerechtshof in Den Haag geeft Viruswaarheid hierin geen gelijk, net als de voorzieningenrechter eerder deed.

09.31

Asielzoekers krijgen prik op locatie

Wachten op privacy instellingen...
07.55

Slechts handvol boetes bij controles op coronabewijs


De marechaussee bekeurt amper mensen zonder geldig coronabewijs. Tot nu toe zijn slechts vijf boetes uitgedeeld. Veel mensen hebben hun papieren op orde, maar ook de controles zijn verre van waterdicht, meldt BNR. Zo is lang niet altijd te controleren of iemand langer dan 12 uur de grens over was, blijkt uit navraag van BNR bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

07.40

Horeca profiteert van versoepelingen in tweede kwartaal


De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat meldt het CBS. Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop in de horeca nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis. Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de omzet met 38 procent. De horeca moest een deel van het tweede kwartaal van 2020 helemaal dicht blijven.

07.26

Nederlanders kochten in juli meer schoenen en kleding

Nederlandse consumenten hebben in juli vooral veel meer uitgegeven aan kleding en schoenen. De omzet van winkels in die sectoren groeide met meer dan een vijfde ten opzichte van een jaar eerder nu de winkels weer volledig open zijn, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van winkels die voedsel verkochten, zoals supermarkten, daalde juist. Vorig jaar gaven Nederlanders tijdens de coronacrisis veel meer geld uit aan eten.

07.00

Sterk herstel op televisiereclamemarkt

De Nederlandse markt voor reclames op televisie heeft in de eerste helft van dit jaar sterk herstel laten zien. Volgens marketingorganisatie Screenforce namen de bestedingen voor tv-reclames met 32 procent toe naar 406 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Vorig jaar hielden veel bedrijven vanwege de coronacrisis de hand op de knip bij de budgetten voor reclame op tv.

03.30

Aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op


In de afgelopen week zijn iets meer mensen positief getest op het coronavirus dan in de week ervoor. Het aantal nieuwe gevallen stijgt waarschijnlijk naar ongeveer 18.000. Dat zou zo'n vier procent meer zijn dan de week ervoor. Zondag en maandag waren er naar verhouding wat minder positieve tests. Die remmen de groei iets. Eind vorige week waren er juist twee dagen met meer dan 2800 nieuwe gevallen, en dat was het hoogste niveau in bijna drie weken tijd.

De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
03.30

Loket corona-regeling TVL voor derde kwartaal opent dinsdag


Bedrijven kunnen dinsdag vanaf acht uur 's ochtends terecht bij het overheidsloket voor een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) over het derde kwartaal. Ondernemers die in de maanden juli, augustus en september van dit jaar getroffen zijn of worden door de coronamaatregelen kunnen een aanvraag indienen voor deze steun. Bedrijven die in deze periode zeker dertig procent van hun omzet mislopen, kunnen hun vaste lasten honderd procent vergoed krijgen.

03.30

Verdachten van datadiefstal bij GGD voor de rechter


Twee mannen die worden verdacht van datadiefstal bij de GGD staan dinsdag voor de rechter in Utrecht. Beiden zouden persoonsgegevens hebben gestolen uit CoronIT, een registratiesysteem voor het testen op het coronavirus. De gegevens zouden te koop zijn aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Dergelijke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen.

03.15

Vaccinatiegraad in Nederland stokt


De vaccinatiegraad stokt. Landen als België, Portugal en Spanje zijn Nederland inmiddels voorbij, maar ook Uruguay en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat blijkt volgens het AD uit een wereldwijde vergelijking van het aantal prikken dat momenteel wordt gezet. Hoofd data Edouard Mattieu van Our World in Data, dat wereldwijd vaccinatiecijfers bijhoudt: "Het eerste wat nu opvalt is dat Nederland momenteel van alle EU-landen het land is dat de minste vaccinaties zet."

00.05

Uitgaven toerisme met 43 procent gedaald in 2020


Binnenlandse en buitenlandse toeristen hebben vorig jaar 52 miljard euro uitgegeven in ons land. Dat is 43 procent minder dan in 2019. De grootste krimp zit volgens het CBS bij toeristen uit het buitenland. Het aandeel toerisme in de Nederlandse economie is gedaald naar 2,4 procent van het bruto binnenlands product, terwijl dit in 2019 nog 4,4 procent was. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de toeristische sector in een klap de groei van meer dan tien jaar kwijt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!