Coronanieuws: 222 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- Er liggen woensdag 77 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
- 222 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
- Landelijk is aantal coronapatiënten in ziekenhuizen afgenomen met 28, grootste daling sinds 11 augustus.
- De marechaussee bekeurt amper mensen zonder geldig coronabewijs, tot nu toe zijn slechts vijf boetes uitgedeeld.
- De evenementenbranche gaat donderdag in gesprek met minister.
- Uitgaven toerisme in Nederland met 43 procent gedaald in 2020.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Donderdag openen we opnieuw een liveblog waarin we je op de hoogte houden van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Derde van de besmette tieners kampt met long-covid
Bijna een derde van de tieners die besmet waren met het coronavirus, kampt drie maanden later nog met problemen. De kinderen van 11 tot 17 jaar melden aanhoudende symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid, staat in een Brits onderzoek naar langdurige Covid bij jongeren.
OMT-lid noemt registratie van gevaccineerde zorgmedewerkers 'handig'
Het zou handig zijn als de arbodiensten van zorginstellingen mogen bijhouden welke medewerkers tegen corona zijn gevaccineerd, vindt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Hij zegt dat in reactie op berichtgeving van de NOS.
"Het zou het werk een stuk makkelijker maken als je weet wie er wel en niet gevaccineerd is", aldus Voss. "Als een zorgmedewerker mogelijk besmet is met corona dan moet hij of zij naar huis. Dat kost je dus handen aan het bed en dat is zonde, want een gevaccineerde medewerker kan een test doen en tot de uitslag met mondmasker op doorwerken." Voss is ook lid van het Outbreak Management Team (OMT), maar benadrukt dat hij op persoonlijke titel spreekt.
2,8 miljoen afspraken voor gratis reistests
In juli en augustus zijn ruim 2,8 miljoen afspraken gemaakt voor een gratis corona-reistest, laat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat woensdag weten. Daarvan werden 2,55 miljoen afspraken gemaakt bij een commerciële testlocatie via testenvoorjereis.nl, de overige afspraken waren in de zomermaanden bij de GGD. De komende maand voeren de GGD's geen gratis reistesten meer uit.
Branchevereniging Ouderenzorg wil weten wie gevaccineerd zijn
Binnen zorginstellingen moet bekend zijn wie van de medewerkers gevaccineerd zijn tegen corona, dat meldt de NOS. Actiz, de branchevereniging waarbij zo'n 400 zorginstellingen in de ouderenzorg zijn aangesloten, steunt de oproep van het Outbreak Management Team om de registratie van gevaccineerden mogelijk te maken.
Douane helpt mee met corona-grenscontroles
De Koninklijke Marechaussee heeft niet genoeg mensen beschikbaar om de politie te helpen bij het controleren op coronabewijzen in het grensgebied. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarom de douane om bijstand gevraagd bij het controleteam, dat onder meer in Brabant actief is aan de Belgische grens.
2,4 miljoen zelftesten besteld
De afgelopen drie weken zijn er 2,4 miljoen gratis zelftesten besteld via de website Zelftestenbestellen.nl, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid woensdag weten.
De Rijksoverheid stuurt vanaf 10 augustus alle huishoudens een brief met daarin een code waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. De hoop is dat mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen voordat ze bijvoorbeeld op hun werk of in hun vrije tijd contact hebben met grotere groepen mensen. Halverwege augustus ondervond de website waar de testen besteld kunnen worden nog problemen omdat deze overbelast was.
Brabant Zuidoost van ernstig naar zorgelijk
In vijf regio's is het aantal positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames zo sterk gestegen, dat ze vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau staan. De situatie is er zeer ernstig. Het gaat om Drenthe, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek en Zuid-Holland Zuid. Vier andere regio's (Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Flevoland) blijven op het hoogste niveau staan. In totaal is de situatie nu dus zeer ernstig in negen regio's.
In de regio Brabant Zuidoost gaat de situatie juist van ernstig naar zorgelijk, een stapje omlaag. Het risiconiveau voor Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord blijft op zorgelijk staan.
Steeds minder aanvragen voor Tegemoetkoming Vaste Lasten
Het aantal aanvragen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) loopt snel terug. De meeste verzoeken kwamen dinsdag, op de eerste dag dat het overheidsloket in het derde kwartaal open was, vanuit horecaondernemers en vervoersbedrijven, waar bijvoorbeeld taxi's onder vallen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Bijna 3300 ondernemers vroegen dinsdag de compensatie aan, tegenover bijna 8600 bij de opening drie maanden eerder. Het totale aantal TVL-aanvragen was in het hele tweede kwartaal bijna de helft lager dan tijdens de eerste drie maanden van het jaar.
Landelijk zijn er 2878 nieuwe besmettingen
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 2878 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets meer dan vorige week woensdag, en daarmee is het het hoogste aantal positieve tests sinds 6 augustus.
In de afgelopen zeven dagen zijn 17.588 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 2513 nieuwe gevallen per dag. Na een paar dagen van daling loopt dat gemiddelde een beetje op.
222 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
Er zijn in de afgelopen 24 uur 222 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Brabant. Dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. Maar het aantal besmettingen dat per dag wordt gemeld, schommelt al even rond de 200 en 300.
Flinke daling aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 28 afgenomen. Dat is de grootste daling op één dag sinds 11 augustus. Maandag werd juist nog de grootste stijging van het aantal coronapatiënten in meer dan een maand gemeld.
Woensdag liggen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in de ziekenhuizen nog 643 patiënten met Covid-19, de zieke die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Op de intensive cares liggen op dit moment 207 coronapatiënten, een daling van vijf ten opzichte van 24 uur geleden. De verpleegafdelingen verzorgen momenteel nog 436 patiënten met Covid-19, 23 minder dan een dag eerder.
Er kwamen afgelopen etmaal 66 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen bij. Dat betekent dat er veel meer patiënten zijn ontslagen, overleden of overgeplaatst naar een intensive care-afdeling, waardoor de bezetting op de verpleegafdelingen alsnog afnam. Dat geldt ook voor de ic's. Daar werden negen nieuwe ernstig
zieke coronapatiënten opgenomen, maar omdat er meer mensen overleden of de afdeling mochten verlaten daalde de bezetting op de ic's evengoed.
In drie weken zijn 1 miljoen prikken gezet, totaal nu 23 miljoen
Vaccinatiemedewerkers hebben nu 23 miljoen prikken gezet tegen het coronavirus. De grens is woensdag gepasseerd, laat coronaminister Hugo de Jonge weten. Op 12 augustus meldde hij de 22 miljoenste vaccinatie. Dat betekent dat het drie weken heeft geduurd om een miljoen inentingen uit te voeren. Het duurde anderhalve week om van 21 miljoen naar 22 miljoen te gaan. Van 20 miljoen naar 21 miljoen duurde een week.
Europese vaccinwaakhond onderzoekt onbekende deeltjes bij Moderna
De Europese toezichthouder voor vaccins doet onderzoek naar het coronavaccin van Moderna, nadat er in Japan deeltjes van roestvrij staal in sommige flesjes waren gevonden. "Het bedrijf heeft bevestigd dat de partij niet bestemd was voor de Europese Unie. Productie kan doorgaan nu we een voorlopige inschatting van de risico's hebben gemaakt", laat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) weten. Het EMA wil van Moderna onder meer weten wat de oorzaak van de vervuiling is.
Werkloosheid eurozone daalt verder na piek door coronacrisis
De werkloosheid in de eurozone is in juli opnieuw gedaald. Die kwam uit op 7,6 procent van de beroepsbevolking, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat, en dat is één procentpunt onder de piek door de coronacrisis die in augustus vorig jaar werd bereikt. Het niveau van voor corona is nog niet bereikt. In maart vorig jaar was de werkloosheid in de eurozone 7,1 procent.
77 coronapatiënten in ziekenhuizen
In de ziekenhuizen in onze provincie liggen woensdag 77 coronapatiënten. Het afgelopen etmaal werden drie nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Acht patiënten zijn uit de ziekenhuizen ontslagen. Geen enkele patiënt is de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. Er zijn geen patiënten overgeplaatst naar een ziekenhuis buiten Brabant.
Helft niet-gevaccineerden in ziekenhuizen heeft niet-westerse migratieachtergrond
Ongeveer de helft van niet-gevaccineerde coronapatiënten die in de ziekenhuizen liggen, heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dat komt naar voren in een enquête van de longartsenvereniging NVALT, waar het AD over schrijft. In de ziekenhuizen liggen op het moment zo'n 600 coronapatiënten, van wie zo'n 200 op de IC. Zo'n 90 procent is niet gevaccineerd.
"Het geeft te denken dat een groot aandeel niet-gevaccineerde patiënten van niet-westerse origine is", zegt NVALT-voorzitter Leon van den Toorn. "We moeten iets doen aan het bereik van deze mensen. Hier valt wel winst te behalen."
Vraag naar personeel in Nederlandse industrie blijft toenemen
De vraag naar personeel in de Nederlandse industrie blijft toenemen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) nam de werkgelegenheid in augustus in het op twee na sterkste tempo toe dat ooit is gemeten. Bedrijven hebben vaak moeite om voldoende gekwalificeerd technisch personeel te vinden. Door het sterke economische herstel van de coronacrisis en de fors gestegen groei van de industrie is er veel meer vraag naar extra werknemers.
Risiconiveaus coronavirus gaan elders omhoog, maar niet in Brabant
In de meeste regio's neemt het aantal coronagevallen en het aantal ziekenhuisopnames toe. Daardoor gaan de risiconiveaus in enkele delen van het land hoogstwaarschijnlijk omhoog, wanneer de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt. In Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord blijft de situatie waarschijnlijk zorgelijk. Brabant-Zuidoost gaat vermoedelijk van ernstig omlaag naar zorgelijk.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio's krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Momenteel staan vijf regio's op zeer ernstig, het hoogste niveau. Dit kan stijgen naar negen.
België gaat bijna helemaal van het slot
België laat woensdag een flink deel van de resterende coronamaatregelen los. Cafés mogen weer even lang openblijven als voor de coronacrisis, er kan hier en daar weer worden gedanst en iedereen mag weer naar kantoor. Alleen Brussel viert de teugels nog niet. De Belgische hoofdstad is nog veel minder ver met inenten dan de rest van het land. Het stadsbestuur denkt erover om café- en restaurantgangers om een coronapas te gaan vragen.
Dat zou mensen kunnen aanzetten alsnog een prik te halen. Buiten Brussel kan het nachtleven weer op gang komen. Er kan zelfs weer worden gedanst, al leek dat aanvankelijk nog te moeten wachten. Dansen mag officieel alleen op een privéfeestje, maar met een geappte uitnodiging van bijvoorbeeld de caféhouder mag ook een avondje stappen al zo heten.