Video

Operatie Alfa: krijgt Martien R. 16 jaar cel?

6 september 2021 om 07:00 • Aangepast 7 september 2021 om 07:00
nl
De rechtbank in Den Bosch maakt maandagmiddag de celstraffen bekend voor 14 verdachten uit Operatie Alfa. Tegen vermeend bendeleider Martien R. is 16 jaar cel geëist. Ook zijn broers, zoon en andere familieleden dreigen voor jaren de cel in te draaien: bij elkaar opgeteld 115 jaar.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Internationale cocaïnetransporten, handel in machinegeweren en pistolen, pillenproductie, drugshandel en witwassen en het vormen van verschillende bendes; de stapel misdrijven die politie en justitie de verdachten in de schoenen schuift is enorm.

Stiekem meeluisteren
Een speciaal rechercheteam speurde lange tijd naar Ossenaar Martien R. en zijn familie en handlangers. In stilte. De rechercheurs kwamen veel te weten, dankzij een afluisteroperatie van anderhalf jaar lang. Die werden deels ontdekt. Toch kon de politie snel ongemerkt de draad weer oppakken.

Concreet betekende dat: soms live meeluisteren én -kijken in de criminele vergaderruimte achter het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Op beelden die in de rechtszaal werden getoond, waren diverse verdachten zichtbaar. Ook Martien R. kwam voorbij, met een groot machinegeweer in zijn handen.

Kritiek van advocaten en verdachten
De meer dan 800 audio- en videofragmenten leidden tot een megazaak. Een van de grootste processen ooit in Brabant ging dit voorjaar van start. Zowat alles draaide om die afluisteroperatie. Daar zit ook het meeste bewijs in. Advocaten en verdachten wilden daar meer over weten. Keer op keer vroegen ze om opheldering over de methodes. Zo vroegen ze zich ook af waarom de politie niet eerder ingreep, toen ze er zo bovenop zaten. Hebben ze wapens en drugs doorgelaten misschien?

De rechtbank Oost-Brabant schoof de kritiek aan de kant en vond dat het proces door kon gaan. Bij de uitspraken zouden de rechters pas reageren. Dat de rechtbank toen toch doorzette, was voor Martien R. onacceptabel. Hij en bijna alle verdachten stapten boos op. Ze voelden zich al veroordeeld, zeiden ze: ze waren alle vertrouwen kwijt.

Lege zaal
In de weken die volgden, bleven ze thuis of in de cel. De twee officieren van justitie gingen stapsgewijs langs alle beschuldigingen en toonden soms een filmpje. De rechtbank vatte alles samen. Soms was er een vraag. Soms kwam een verdachte eventjes luisteren. Maar in de zaal bleef het ijzig stil. De tafeltjes bleven leeg.

Zo bleef onduidelijk wat de verdachten vinden van het zware pakket aan misdrijven waar hun naam op staat. Dat gebrek aan reacties maakt deze megazaak uniek. Dat massale wegblijven is zelden vertoond in een Nederlands proces.

Arrestatie
Ook maandag bij de uitspraken is de verwachting dat bijna alle verdachten wegblijven. Ze willen nog steeds niks weten van de rechtbank, die ze vertelt hoe hun toekomst er uit gaat zien. Wegblijven heeft nu nog een ander doel: arrestatie voorkomen. Want het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een fors deel van de verdachten onmiddellijk de straf gaat uitzitten. Maar daar beslist de rechtbank ook over.

Wat er ook uit komt: een hoger beroep is nu al zeker. De advocaten hebben er al op gezinspeeld. Ook het OM houdt er al lang rekening mee. Een aanklager in hoger beroep heeft tijdens de zittingen zelfs diverse keren meegeluisterd.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.