Kabinet werkt aan plan voor onteigening boeren wegens stikstof

6 september 2021 om 08:50 • Aangepast 7 september 2021 om 08:45
nl
De ministeries van Financiën en Landbouw hebben vergevorderde plannen om honderden boeren uit te kopen, maar als het nodig is ook te onteigenen. Dit om de stikstofuitstoot in Nederland snel terug te brengen. Dat blijkt volgens NRC uit stukken die de krant heeft ingezien. De plannen wijzen op een rigoureus andere aanpak, waarbij dwang niet langer taboe is.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De kosten van deze operatie kunnen oplopen tot 17 miljard euro.

Het demissionaire kabinet wil extra stikstofmaatregelen nemen, omdat grote bouwprojecten nog steeds moeilijk tot stand komen. De Raad van State zette in 2019 een streep door de vergunningverlening voor tal van woningen, wegen en andere projecten, wegens de door stikstof veroorzaakte natuurschade.

Eerder dit jaar is al een grote stikstofwet door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen, maar die zorgt er vooral voor dat Nederland op de lange termijn zijn natuurdoelen haalt. Om nu al de vergunningen voor grote projecten - zoals infrastructuur of de bouw van een miljoen woningen - veilig te stellen, is meer nodig, redeneert het kabinet.

Ambtenaren van de twee ministeries werkten op verzoek van de ministerraad deze zomer gedetailleerde voorstellen uit, die inmiddels zijn doorgerekend in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.