Coronanieuws: bijna heel Nederland heeft risiconiveau ernstig of hoger
De hoofdpunten:
- Bijna heel Nederland heeft risiconiveau ernstig of zeer ernstig.
- Woensdagochtend lagen 90 coronapatiënten in ziekenhuizen in Brabant.
- Het RIVM registreerde dinsdag 270 nieuwe besmettingen in onze provincie.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Fed: economie VS is door Delta-variant iets minder hard gegroeid
De Amerikaanse economie is in de maanden juli en augustus iets minder hard gegroeid. Dat had vooral te maken met het feit dat Amerikanen door het stijgende aantal coronagevallen door de Delta-variant minder vaak uit eten gingen, zegt de Federal Reserve. De koepel van Amerikaanse centrale banken deed dat in zijn Beige Book. Dat rapport is gebaseerd op informatie van de twaalf regionale banken van de Fed in de afgelopen weken.
Horeca ziet niets in plan voor testen voor toegang
De horeca ziet niets in plannen van het kabinet om toegang tot cafés en restaurants, maar ook de cultuursector alleen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kan overleggen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de sector gebruikt om mensen onder druk te zetten zich te laten vaccineren en stelt dat ondernemen zo moeilijker wordt gemaakt.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt dat het kabinet de horeca weer moet hebben. "Als sector hebben we nog steeds te maken met restricties, er is door alle onzekerheid een enorm personeelstekort en de schuldenberg is enorm. Ik ben echt laaiend want het is onacceptabel dat de horeca constant politieagent moet spelen." Willemsen wijst erop dat de 1,5 meter haast nergens meer wordt gehandhaafd en hij vindt dat het coronabeleid van de regering "inmiddels niet meer uit te leggen" is.
Ierse ouderen krijgen derde dosis van coronavaccin
Ierland gaat ouderen in het land een derde coronaprik aanbieden. Het gaat vooralsnog om tachtigplussers en bewoners van verzorgingstehuizen die 65 jaar of ouder zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
De ouderen krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna, ongeacht welk coronavaccin ze eerder toegediend hebben gekregen. Een voorwaarde is dat ze al minstens zes maanden volledig gevaccineerd zijn. De zogeheten boostershots moeten ervoor zorgen dat de Ierse ouderen voldoende beschermd blijven tegen Covid-19.
Het besluit van Ierland komt een moment waarop veel landen een derde coronaprik overwegen. Een klein aantal landen is er al mee begonnen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen echter op deze extra prikken voorlopig niet te zetten. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vindt dat de vaccins naar landen moeten gaan waar niet alle zorgmedewerkers en kwetsbaren zijn ingeënt.
Ryanair hekelt onduidelijke Britse coronaregels
Het Verenigd Koninkrijk loopt achter met het herstel in de luchtvaartsector in vergelijking met de rest van Europa. Dat komt vooral door de verwarrende coronabeperkingen. Britse luchthavens zullen het de komende winter erg lastig gaan krijgen, waarschuwt de leiding van de Ierse prijsvechter Ryanair.
Volgens Eddie Wilson, die aan het hoofd staat van Ryanair DAC, de grootste maatschappij onder de vleugels van Ryanair, herstelt alleen het luchtverkeer in het Verenigd Koninkrijk zich niet van de coronacrisis vanwege de aanhoudende verwarring. Topman van Ryanair Michael O'Leary zei op zijn beurt dat luchthavens als Gatwick en Heathrow worstelen met brexitgrenscontroles en corona.
Volgens Wilson wordt het een lastige winter voor Ryanair. Om mensen het vliegtuig in te krijgen stunt het bedrijf met de prijzen. O'Leary denkt niet dat het een probleem wordt om hoge passagiersaantallen te bereiken tijdens de kerstperiode. Maar hij denkt evengoed dat Britse luchthavens het lastig gaan krijgen.
Bijna heel Nederland heeft risiconiveau ernstig of zeer ernstig
In vrijwel het hele land is de corona-uitbraak ernstig of zeer ernstig. In 19 van de 25 regio's worden zo veel coronagevallen vastgesteld en zo veel coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, dat zij een van de twee hoogste risiconiveaus hebben.
De laatste keer dat er zo veel regio's op de twee hoogste tredes stonden, was begin augustus. Dat kwam door de vele positieve tests in de week ervoor, de piek van de vierde golf. Het aantal positieve tests is sindsdien gedaald, maar het aantal ziekenhuisopnames zakt nog niet echt. Nederland telt vier risiconiveaus. Van hoog naar laag zijn dat zeer ernstig, ernstig, zorgelijk en waakzaam.
In Midden- en West-Brabant, en Brabant-Noord ging het risiconiveau van zorgelijk naar ernstig. In Brabant-Zuidoost is de situatie zorgelijk.
GGD kan testcapaciteit corona in herfst makkelijk vergroten
De GGD kan komende herfst in korte tijd meer testcapaciteit beschikbaar maken, als mensen door het herfstweer weer meer coronaklachten krijgen. "De huidige testlocaties gebruiken maar een derde van hun capaciteit", aldus een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Zo zijn sommige locaties nu maar een paar dagen per week geopend, of minder uren per dag. Die tijden kunnen gemakkelijk worden uitgebreid als dat nodig is. Ook zijn er mobiele testlocaties beschikbaar, die komende herfst bijvoorbeeld bij een lokale uitbraak van het coronavirus ingezet kunnen worden.
Van een deel van de teststraatmedewerkers is het tijdelijke contract niet verlengd, omdat de testvraag afgelopen maanden afnam, aldus de woordvoerder van GGD GHOR. Een ander deel werkt op dit moment bijvoorbeeld bij een mobiele testlocatie en kan weer terug worden gehaald naar de grotere locaties als dat nodig is.
280 nieuwe coronabesmettingen erbij in Brabant
Brabant heeft er 280 nieuwe coronabesmettingen bij gekregen. En dat zijn er meer dan dinsdag. Toen testten 210 mensen positief op het virus.
Landelijk kwamen er de afgelopen 24 uur 2843 nieuwe besmettingen bij. Dat is het hoogste aantal sinds 6 augustus. Het aantal sterfgevallen steeg met zeven. In de afgelopen week is het overlijden 43 coronapatiënten gemeld. Op dat niveau zit Nederland al ongeveer een maand.
In de afgelopen zeven dagen waren er in totaal 17.903 positieve tests.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt licht
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer licht gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 671 mensen met corona. Dat zijn er zeven minder dan op dinsdag en elf minder dan op maandag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt nu al ruim een maand tussen de 600 en 700.
De bovengenoemde cijfers zijn niet precies genomen over de laatste 24 uur. Onderling kunnen er ook verschillen zijn tussen ziekenhuiscijfers.
'Mondkapjesplicht in trein begint lastig te worden'
De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer begint in de praktijk lastig te worden. Dat zegt president-directeur van de NS Marjan Rintel in een interview met BNR Nieuwsradio. "Ik zie natuurlijk wel nu langzamerhand in de praktijk dat het lastig wordt. Niemand begrijpt het meer", aldus de topvrouw.
Hoeveel mensen uit jouw gemeente hebben coronaprik gehad?
Tot en met afgelopen zondag zijn er ruim 23,1 miljoen coronaprikken gezet. Ruim 85 procent van de volwassenen heeft inmiddels een eerste prik ontvangen. Iets meer dan 77 procent van de volwassen Nederlanders is al volledig gevaccineerd. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het RIVM.
Lichte stijging in Brabantse ziekenhuizen
Woensdagochtend waren er 90 coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen, dat zijn er zeven meer dan een dag eerder. Afgelopen etmaal zijn er vier nieuwe patiënten opgenomen. Vijf coronapatiënten zijn ontslagen uit het ziekenhuis en er is één patiënt overleden. Er werden geen patiënten overgeplaatst.
Meeste 'bible belt-burgemeesters' gevaccineerd
De meeste burgemeesters in het streng-christelijke deel van Gelderland hebben zich laten vaccineren tegen corona, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Burgemeester Breunis van der Weerd (SGP) van Nunspeet deed dat uit geloofsovertuiging niet, terwijl hij wel zijn inwoners per brief opriep om zich te laten inenten.
Het streng-christelijke deel van Nederland, ook wel de bible belt genoemd, strekt zich uit van Zeeland en Brabant tot in Overijssel. In Gelderland zijn relatief veel gemeenten waar de meerderheid van de bevolking kerkgebonden is. In orthodox-protestantse kringen laten mensen zich over het algemeen niet vaccineren. Onder anderen de burgemeesters van Barneveld, Putten, Neder-Betuwe en Oldebroek zijn wel tegen COVID-19 gevaccineerd, zo blijkt.
Burgemeester Eppie Klein (SGP) van Scherpenzeel wil niet zeggen of hij is geprikt. Hij vreest de tweedeling die in de samenleving dreigt te ontstaan. Hij adviseert zijn inwoners om te doen 'wat bij hen past en waardoor ze met zichzelf in het reine zijn.'
Door corona geen stage? Ondernemende studenten starten eigen bedrijf
De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij jongeren. Sommige studenten starten daarom een eigen bedrijf. "Ik werd zo onrustig van hele dagen binnen zitten en achter een schermpje hangen", vertelt Joël Sebregts. Een jaar geleden startte de 20-jarige die aan de Avans in Den Bosch studeert daarom een uitzendbureau, Deliflex. Inmiddels heeft hij 15 mensen in dienst.
Ook de 22-jarige Simone Vervoort is haar eigen bedrijf gestart:
Meer coronapatiënten op plekken met weinig testcentra
Volgens virologen en epidemiologen moet er meer testcapaciteit komen in gebieden waar mensen nu ver van een testlocatie wonen. Gebeurt dit niet, dan zullen de ziekenhuisopnames op deze plekken gaan stijgen. Dat zeggen ze tegen radiozender BNR.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat hoe verder mensen bij een teststraat vandaan wonen, hoe minder bereid ze zijn om zich te laten testen. Volgens epidemioloog Arnold Bosman kan het tekort aan testen in de buurt zorgen voor een opleving van het virus. "In regio's waar weinig testlocaties zijn zal corona veel langer blijven circuleren. Het gewone leven zal daar dus ook minder snel terugkeren", zegt hij tegen BNR.
Verre vakanties komen een stap dichterbij
Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een oplossing voor het mondiale negatieve reisadvies, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "Het virus gaat niet meer weg en dus kun je de wereld niet op slot houden."
Dat is een flinke wijziging na anderhalf jaar code oranje. Tot nu waren reizigers gebonden aan Europa en waren verre tripjes uit den boze, tot woede van de reiswereld. Reizen is belangrijk, onderstreept nu ook het ministerie. Een eerste versoepeling vond afgelopen weekend plaats: nu kunnen gevaccineerden zonder te testen van en naar een reeks Zuid-Amerikaanse landen reizen.
De stappen krijgen applaus vanuit de sector. Reiskoepel ANVR raadde reizen naar oranje landen al niet meer af en veel specialisten boden verre reizen alweer aan, aangezien per 1 oktober de steun stopt.
In vrijwel heel Brabant is situatie ernstig
In het grootste deel van Brabant gaat het risiconiveau deze woensdag van zorgelijk naar ernstig. Alleen in het zuidoosten van de provincie blijft het zorgelijk, zo zal officieel bekend worden gemaakt.
Het aantal positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames blijft over heel Nederland gezien redelijk gelijk, maar dat is niet evenredig verdeeld over het hele land. In de ene regio stijgen de cijfers, in het andere gebied dalen de aantallen juist. En dat is ook terug te zien in de risiconiveaus die de overheid woensdag weer vaststelt.
Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Risiconiveau waakzaam geldt sinds 13 juli nergens meer. De risiconiveaus hebben voorlopig geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.