Coronanieuws: Meerdaagse evenementen weer mogelijk vanaf 25 september
De hoofdpunten:
- Nog 80 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
- 'Horeca wordt dubbel gepakt met nieuwe maatregelen kabinet', vindt KHN.
- Museumbezoek in Nederland in 2020 met zestig procent gedaald.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is gesloten.
Onderzoek: meer steun voor coronabewijs onder gevaccineerden
Bijna driekwart van de gevaccineerden steunt de invoer van een coronabewijs voor de horeca en culturele instellingen, in tegenstelling tot 3 procent van de ongevaccineerden. Dat meldt EenVandaag maandag in een onderzoek onder bijna 13.000 panelleden, naar aanloop van de coronapersconferentie op dinsdag.
Gevaccineerden staan vooral achter het besluit om het bewijs in te voeren in cafés (75 procent), theaters (74 procent) en in bioscopen (73 procent). Voor het invoeren van een coronabewijs voor restaurants is de steun met 69 procent iets minder. Een coronabewijs voor terrassen vindt maar 33 procent een goed idee, "de meeste gevaccineerden vinden dat daar iedereen welkom moet zijn, ook als je niet gevaccineerd, hersteld of getest bent", aldus EenVandaag.
Ouderenbond ANBO: zorg dat mensen coronabewijs op papier krijgen
Ouderenbond ANBO wil dat mensen die geen smartphone of printer hebben, snel via de overheid een papieren QR-code krijgen. In principe kunnen ze nu al zo'n bewijs krijgen, maar het aanvragen "lukt nog steeds niet altijd", stelt de bond, die "direct actie" van het ministerie van Volksgezondheid wil.
Dinsdag wordt in de coronapersconferentie mogelijk aangekondigd dat mensen een coronabewijs nodig hebben om te worden toegelaten tot een café, een concertzaal of een theater. Met zo'n bewijs in de app CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of dat ze onlangs negatief zijn getest. "Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben", laat ANBO weten.
Brabantse poppodia vrezen de 75 procent capaciteit-voorwaarde
Staan bij popconcerten is vanaf 25 september weer mogelijk, maar toch zullen de concertzalen dan niet volledig gevuld zijn. Voor poppodia in Brabant is het staan goed nieuws, maar de voorwaarde dat maximaal maar 75 procent van de zaalcapaciteit gebruikt mag worden, gooit roet in het eten. “Dat wij mogen staan is fantastisch, maar als het maar met 75 procent van de capaciteit is zijn wij er nog steeds niet.” Directeur Frens Frijns van Poppodium 013 in Tilburg is teleurgesteld dat zijn zalen niet volledig gevuld mogen worden.
'Vanaf 25 september weer meerdaagse evenementen'
Evenementen binnen en zonder vaste zitplaatsen, zoals popconcerten, mogen vanaf 25 september weer gehouden worden. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. De voorwaarde hiervoor is dat maximaal 75 procent van de zaalcapaciteit gebruikt mag worden en dat bezoekers een bewijs moeten laten zien waaruit blijkt dat ze gevaccineerd, negatief getest of hersteld van het coronavirus zijn. Het kabinet zou dit dinsdag op de persconferentie bekendmaken. Nu mogen evenementen binnen alleen als bezoekers een vaste zitplaats hebben en de zaal voor maximaal twee derde gevuld is.
Gezondheidsraad komt dinsdag met advies over extra coronaprik
De Gezondheidsraad presenteert dinsdag een langverwacht advies over de vraag of Nederlanders in aanmerking moeten komen voor een extra coronavaccinatie. Voor het kabinet weegt het advies van de onafhankelijke raad altijd zwaar mee in de besluitvorming.
Een zogeheten 'booster' geeft het afweersysteem een oppepper. Het lichaam wordt erdoor aangezet om nieuwe antistoffen tegen het virus aan te maken. Mogelijk neemt de effectiviteit van coronavaccins na verloop van tijd af en kan een aanvullende prik de bescherming weer op peil brengen, zo is de gedachte. In de wetenschappelijke wereld woedt echter nog veel discussie over nut en noodzaak van een derde prik. Het kabinet wil dat de Gezondheidsraad helderheid geeft.
23 klassen in Brabant naar huis gestuurd in eerste schoolweek
Nu de scholen weer open zijn, kampen veel basisscholen met coronabesmettingen. Uit een rondvraag van Omroep Brabant blijkt dat meer dan twintig klassen al in de eerste week naar huis zijn gestuurd, omdat iemand in de klas corona bleek te hebben. Sommige schoolbesturen willen dat de regels soepeler worden: "Op deze manier blijven we klassen naar huis sturen."
Laagste aantal positieve tests in Nederland in twee maanden
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn in heel Nederland 1777 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Het is voor het eerst sinds 5 juli dat er minder dan 2000 nieuwe gevallen in een dag tijd bijkwamen.
Coronabesmettingen Brabant
Maandag zijn er in Brabant 213 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Een dag eerder waren er 223 nieuwe besmettingen.
'Behoud voordelen van thuiswerken'
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het belangrijk dat in de periode na de coronapandemie de voordelenvan thuiswerken behouden blijven. Dat zegt een woordvoerder na berichten dat het kabinet het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken kan gaan versoepelen op de persconferentie van dinsdagavond.
Stijging coronapatiënten in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal iets toegenomen, na twee dagen van dalingen. In totaal liggen er nu 658 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan zondag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 450 patiënten, 15 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal toe met 3 tot 208.
Fieldlab heeft vraagtekens bij voorwaarden versoepelingen
Dat meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden, zoals ingewijden melden, is voor Fieldlab Evenementen "een opsteker". Wel zet de organisatie vraagtekens bij de voorwaarden die vermoedelijk gesteld gaan worden. "Op wat voor manier worden onze aanbevelingen omarmd?", vraagt een woordvoerder zich af.
Fieldlab Evenementen zette tijdens de coronacrisis diverse testevenementen op, om te zien hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden.
De Jonge: doel van toegangsbewijzen is om zorg te ontzien
Het hoofddoel van het plan om coronatoegangsbewijzen breder in te zetten is om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en de zorg overbelasten. Dat meer mensen zich misschien zullen laten vaccineren is "een neveneffect", zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Hij wilde niet bevestigen dat morgen wordt aangekondigd dat de bewijzen op meer plekken verplicht vertoond moeten worden, zoals Haagse bronnen melden.
De Jonge weersprak kritiek dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn door de bredere inzet van toegangsbewijzen onder druk gezet worden om alsnog een prik te halen.
EasyJet gaat weer vliegen naar oranje bestemmingen
Prijsvechter EasyJet vliegt vanaf eind oktober en begin november meermaals per week van Schiphol naar Sharm El-Sheikh in Egypte en het Marokkaanse Marrakech. De uitbreiding van het aantal routes is onderdeel van het winterschema van het bedrijf. Naast extra dienstverlening voor zonaanbidders zet easyJet ook in op meer vluchten naar Innsbrück met het oog op de wintersportvakanties. Ook gaan er meer vluchten naar de Canarische eilanden.
Voor de Afrikaanse bestemmingen geldt nu nog een oranje reisadvies waarmee aangeraden wordt alleen af te reizen als het strikt noodzakelijk is. Mogelijk dat het reisadvies in de loop van dit jaar wijzigt als de vaccinatiegraad stijgt en er steeds meer beperkingen worden afgebouwd.
Thuiswerkadvies versoepeld? CNV vindt dat prima
Vabkbond CNV heeft geen bezwaar tegen een versoepeling van het advies om zoveel mogelijk thuis te werken. Naar verwachting wordt dinsdagavond op de coronapersconferentie meer over duidelijk. Het moet dan wel veilig zijn op de werkvloer, benadrukt CNV. Maar: "Na anderhalf jaar thuiswerken willen veel mensen weer naar kantoor. De eenzaamheid onder thuiswerkers is groot. Veel thuiswerkers snakken naar het praatje aan de koffieautomaat. Belangrijk dat mensen weer naar kantoor kunnen om hun collega's te zien", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.
Horeca woest over nieuwe coronaregels
Voorzitter Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Eindhoven is 'helemaal klaar' met de coronabeperkingen die het kabinet aan de horeca oplegt. Bakker vreest hij dat het verplicht stellen van een testbewijs de horeca nog meer klanten kan kosten: mensen die geen zin hebben in al het gedoe. "Dus wij gaan de horeca oproepen om niet te gaan controleren." Dat Bakker niet de enige is, lees je hier.
Bioscoopsector ziet maatregelen als verzwaring
Bioscopen en filmtheaters vrezen dat de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen een "forse drempel" zullen zijn voor bezoekers. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) laat in een reactie weten dat dit "een enorme klap" zal zijn. Ze zien de maatregelen niet als een versoepeling, maar als een "verzwaring".
"De vaccinatiegraad onder jongeren en jongvolwassenen en specifiek in de grote steden ligt veel lager dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast blijkt uit eigen onderzoek dat met name deze jongeren niet bereid zijn te betalen voor een toegangstest, waarvan zeer waarschijnlijk sprake van zal zijn", aldus de NVBF.
Festivalbranche voorzichtig blij met gelekte versoepelingen
De festivalbranche is "voorzichtig blij" met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Volgens ingewijden zouden meerdaagse evenementen en festivals onder voorwaarden weer mogelijk worden. Hoe die voorwaarden er precies uitzien, wordt nog nader uitgewerkt.
"Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi. Bijna niet te geloven. Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Toch houdt hij een slag om de arm. "Ik blijf voorzichtig. De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit."
Prikken zonder afspraak in Tilburg blijft open
Het prikken zonder afspraak op de vaccinatielocatie in Tilburg blijft wegens succes langer open, zo meldt de GGD Hart voor Brabant. In die GGD-regio hebben sinds half augustus 6900 inwoners uit de hele regio zich zonder afspraak laten prikken. Op de locatie in Tilburg ging het om 1900 mensen, die kwamen naar de priklocatie bij Willem II.
De GGD in de regio heeft besloten om hiermee door te gaan. De priklocatie blijft daarom in ieder geval tot het eind van het jaar geopend.
Tachtig coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen deze maandag 80 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er drie minder dan een dag eerder. Er zijn twee patiënten opgenomen, een persoon is ontslagen, een patiënt is overgeplaatst en er is een persoon overleden als gevolg van het coronavirus.
Prikbus van de GGD in Veen
Bijna de helft van de bruidsparen besloot bruiloft te verplaatsen
Ongeveer 43 procent van alle Brabantse bruidsparen heeft dit jaar besloten om hun bruiloft te verplaatsen. Meer dan een derde van die bruiloften is zelfs meerdere keren verzet. Dat blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl.
Door de coronamaatregelen hebben bruiloften te maken met behoorlijk wat beperkende maatregelen. Zo was lange tijd de horeca dicht, moeten mensen nog altijd afstand houden en was er een maximum aantal bezoekers dat uitgenodigd kon worden.
Veel arbeidsconflicten over terugkeer naar kantoor, bevestigt Interpolis
Het aantal arbeidsconflicten is dit jaar flink gestegen. Dat meldt Interpolis op basis van zijn maandelijkse Bedrijvenmonitor, waar De Telegraaf eerder over schreef. Volgens de verzekeraar ontstaan er veel conflicten over de terugkeer naar kantoor omdat thuiswerken straks mogelijk niet meer de norm is.
"We zien dat er veel arbeidsconflicten ontstaan over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden zoals het veranderen van de werkomgeving, het aanpassen van de leaseregeling, of het veranderen van roosters", zo licht Interpolis de stijging toe. De verzekeraar raadt werkgevers aan in gesprek te gaan met hun personeel en duidelijke afspraken te maken waar iedereen zich prettig bij voelt. "Dit kan vervelende conflicten of zelfs vertrek van een medewerker voorkomen."
'Meerdaagse evenementen weer mogelijk'
Goed nieuws voor alle festivals: meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, melden ingewijden. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.
Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten.
'Cultuursector krijgt beter nieuws dan tot nu toe gelekt'
Het kabinet heeft dinsdag beter nieuws te melden voor de cultuursector dan tot nu toe is uitgelekt. Dat heeft demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ingrid van Engelshoven, gezegd in Goedemorgen Nederland. Details gaf ze niet.
Van Engelshoven zegt dat er toch weer gekeken is naar de Fieldlabs, de onderzoeken waarbij gekeken is hoe onder meer optredens veilig georganiseerd kunnen worden. Ze is daarover met de evenementensector "in heel nauw contact geweest" om te kijken hoe die lessen gebruikt kunnen worden voor het nieuwe beleid, zo zei ze in het programma op NPO 1. "Ik heb goede hoop dat het morgen de goede kant op gaat, ook voor de evenementen."
KNVB wacht af of stadions weer vol mogen
Voetbalbond KNVB wacht af wat het kabinet dinsdagavond op de persconferentie bekend gaat maken. Volgens diverse media mogen de voetbalstadions vanaf zaterdag 25 september weer volledig gevuld worden met publiek. Op dit moment kunnen de clubs vanwege de beperkende coronamaatregelen twee derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken.
"Voor elke persconferentie zijn er geruchten en zaken die uitlekken. Wij wachten even af wat er dinsdagavond officieel bekend wordt gemaakt", aldus een woordvoerder van de KNVB.
'Horeca dubbel gepakt met nieuwe maatregelen kabinet'
De horeca wordt dubbel gepakt met de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om de horeca na middernacht gesloten te houden en een extra drempel in te bouwen door de coronacheck-app controle te verplichten. Dit terwijl in heel het land feitelijk afscheid genomen wordt van de anderhalvemetersamenleving. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de gelekte voornemens uit het Catshuisoverleg.
Aantal faillissementen verder gedaald in augustus
Het aantal bedrijven in Nederland dat failliet is verklaard, is in augustus nog verder gedaald. Daarmee blijft het aantal uitgesproken faillissementen historisch laag. Dit heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waarschijnlijk te maken met de coronasteun van de overheid. Er zijn in augustus 98 bedrijven failliet verklaard, elf minder dan in juli. Eenmanszaken zijn daarbij niet meegeteld.
Sneller ruzie met de baas
Het knettert op de werkvloer vanwege coronadiscussies, maar ook de enorme krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakt een snel oplopend aantal arbeidsconflicten, is te lezen in De Telegraaf. Met een toename van zeventien procent ligt dat aantal conflicten dit jaar flink hoger dan in dezelfde periode voor de pandemie, in 2019. Veroorzaakten begin dit jaar een veilige werkplek en gevraagde loonoffers meer conflicten, nu is de overgang naar het hybride werken bron van onenigheid.
Musea krijgen dit jaar nog geen tien miljoen bezoeken
De Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen tien miljoen bezoeken. De schatting van de Museumvereniging, waarvan meer dan vierhonderd musea lid zijn, is dat er eind december 9,7 miljoen keer een bezoek is gebracht. In 2019, toen er nog geen sprake was van corona en beperkende maatregelen, stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa.
ID&T: 'Kabinet neemt cultuursector totaal niet serieus'
Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Haagse bronnen bevestigden zondag dat in onder meer theaters en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht wordt vanaf 25 september. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Wel blijven nachtclubs voorlopig gesloten.