Evenementensector is blij om te beginnen: 'Maar wel met een dubbel gevoel'
De evenementenorganisator plaatst nog wel enkele kanttekeningen bij de aangekondigde versoepelingen. "Ik ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken met nachtclubs en nachtevenementen die maar tot twaalf uur mogen duren. Daarnaast had Rutte het over een compensatieregeling om het verlies op te kunnen vangen als maar 75 procent van een zaal gevuld mag worden. Hoe gaan we dat berekenen? Ik vind het allemaal heel omslachtig. Hoe gaan ze de capaciteit berekenen in een complex met meerdere zalen? Ik wil liever weten waarom er niet gelijk voor honderd procent is gekozen?"
In de regels die vanaf 25 september gelden, staat dat een zaal voor honderd procent gevuld mag worden als iedereen zit. Maar als mensen ook staan, mag de zaal maar voor 75 procent gebruikt worden.
In de Brabantse dancesector is het geluid wat minder positief. Tijn Kapteijns uit Breda organiseert meerdere dance-events in Brabant. Ook organiseerde hij de grote Unmute-protestmars in Eindhoven afgelopen weekend, waarmee de lamgelegde evenementensector van zich wilde laten horen.
"Wat is nou het verschil? Ik ben heel benieuwd of iemand mij kan uitleggen wat die laatste 25 procent nou precies voor verschil maakt", zegt Kapteijns. Juist die laatste 25 procent is volgens Kapteijns belangrijk. "Je verdienmodel zit in die laatste 25 of 20 procent. Pas in die laatste kwart weet je als evenement of je quitte speelt of winst maakt. Door deze regel moet alles op de schop, zoals de plek van een evenement of het algehele concept.”
'Weten waar ik aan toe ben'
Over het hoe en wat van de financiële compensatie voor de evenementensector is nog niets bekend. "Dat is elke keer. Eer ze het hebben uitgekristalliseerd zijn we al weer een paar maanden verder. Dat was ook zo met het garantiefonds. Als ik in oktober een festival wil draaien, dan moet ik al heel snel weten waar ik aan toe ben."
De toegangscontroles zijn voor de evenementensector geen probleem, zegt Van Pelt. "We wisten al langer dat we onder meer met testen voor toegang aan de slag moesten. Ik kan me heel goed voorstellen dat kroegbazen of restauranteigenaren daar heel anders tegenaan kijken."
"Het is positief'
"In de basis ben ik blij dat we weer kunnen beginnen. We hebben in het najaar gelukkig nog zicht op een paar festivals, onder meer een winterfestival. We zijn een creatieve sector en er komen nu al ideeën bovendrijven hoe we in de komende weken van alles kunnen gaan opzetten. Het is positief dat we weer een stapje verder open kunnen."
Licht aan de horizon
Volgens Adri van den Berk van Berk Music Productions is er ‘eindelijk licht aan de horizon’. “We zijn weer een stap dichterbij de normale situatie. Ik ben heel positief dat het de goede kant opgaat. Corona heeft al anderhalf jaar gevolgen voor ons werk en de artiesten gehad. Als mensen een QR-code moeten laten zien of dat er minder mensen binnen mogen daar heb ik wel vrede mee. Ik ben blij dat onze artiesten weer mogen gaan optreden in het land. Je moet ergens een eerste stap zetten. Op 1 november is de volgende persconferentie weer. Dat is al over zes weken. Ik denk dat carnaval straks ook gewoon kan doorgaan.”