Coronanieuws: GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen
De hoofdpunten:
- In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 68 coronapatiënten opgenomen.
- 141 nieuwe besmettingen zijn het afgelopen etmaal in Brabant gemeld.
- De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen drie nieuwe coronapatiënten opgenomen.
- Meer dan honderd werkgevers willen personeel verplicht op coronavirus laten testen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Liveblog gesloten
GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen
Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. De verdachten zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor steeds iemand onterecht over een QR-code kon beschikken, meldt GGD GHOR Nederland. In het belang van het onderzoek wil de organisatie niet zeggen om hoeveel verdachten en welke GGD-regio's het precies gaat.
"Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD of in het landelijk callcentrum misbruiken voor het plegen van fraude", aldus een woordvoerder. De vermoedelijke fraude werd enkele weken geleden ontdekt. "De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij de politie."
Onder meer het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft maandag een verdachte van de fraude opgepakt. Of er andere aanhoudingen zijn verricht en wanneer, is niet bekendgemaakt.
Sinterklaasintocht in Roosendaal geschrapt
Het zat er al even aan te komen, maar nu zet Roosendaal definitief een streep door de Sinterklaasintocht van dit jaar. Met de huidige coronamaatregelen is dat volgens het Sint Nicolaas Comité nog niet mogelijk. "Zo’n tocht gaat door meerdere straten. Om dan overal te controleren op QR-codes. Dat is niet te doen.”
Roosendaal is daarmee een van de eerste gemeenten die het evenement afblaast. “Heel jammer, maar het is niet anders”, vertelt Arjan den Ouden, voorzitter van het Sint Nicolaas Comité Roosendaal. “Het hing al even in de lucht, maar na de laatste persconferentie konden we een normale intocht echt vergeten."
'Verenigde Staten gaan gevaccineerde reizigers uit EU toelaten'
Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf november welkom in de Verenigde Staten, meldt de krant Financial Times. De versoepeling van het strenge reisbeleid dat aan het begin van de coronapandemie werd ingevoerd, wordt volgens bronnen maandag in Washington bekendgemaakt.
Afreizen naar de VS is momenteel vrijwel onmogelijk voor mensen die geen Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning hebben. Er gelden enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor directe familieleden. Bronnen zeggen tegen de Financial Times dat ook volledig gevaccineerden naar de VS kunnen reizen, zodra het inreisverbod binnen enkele weken wordt opgeheven.
Meer geld voor onderzoek naar langdurige COVID
Het ministerie van Volksgezondheid maakt meer geld vrij om onderzoek te doen naar langdurige COVID, de verzamelnaam voor de klachten waar sommige mensen die corona hebben gehad nog weken of maanden mee kampen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Mensen met Long COVID hebben last van vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid. Eerder werd al 2,88 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar deze kwalen. Daar komt nu 7,8 miljoen euro bij. Het onderzoek dat al loopt is onder meer gericht op het in kaart brengen van de klachten, en hoeveel mensen er last van hebben. Ook is een onderzoek gestart naar het effect van vaccinatie op langdurige COVID.
141 nieuwe besmettingen
In Brabant zijn het afgelopen etmaal 141 coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is minder dan een dag eerder, toen kwamen er 172 nieuwe coronagevallen bij. Sinds 2 juli is dit aantal niet meer zo laag geweest.
Landelijk gezien zijn tussen zondagochtend en maandagochtend zijn slechts 1370 positieve tests gemeld bij het RIVM. Dat is het laagste aantal sinds 4 juli, ongeveer 2,5 maand geleden.
Bekijk het Brabantse verloop van het aantal besmettingen in de grafiek hieronder of hier in volledig scherm:
Marathon Eindhoven gaat door, zonder coronacheck
De marathon van Eindhoven gaat dit jaar wel door. Door de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zien de gemeente en de organisatie geen onoverkomelijke problemen meer. De marathon staat gepland voor zondag 10 oktober. Vorig jaar werd het evenement afgelast vanwege de coronapandemie.
De deelnemers aan de marathon en de toeschouwers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Burgemeester Jorritsma beschouwt de hardloopwedstrijd als sportbeoefening die zonder beperkingen kan plaatsvinden en als doorstroomactiviteit voor het publiek.
Duitsland heft maatregelen nog niet op
De Duitse overheid heeft nog geen datum in beeld waarop de coronamaatregelen opgeheven kunnen worden, meldt een woordvoerder. Het uitblijven van een deadline komt omdat er nog geen zekerheid is over hoe de pandemie de komende maanden verloopt. Duitsland bereidt zich momenteel voor op een mogelijke vierde golf en wil daarom in de herfst en de winter mogelijk nieuwe beperkingen invoeren.
Een strenge lockdown blijft waarschijnlijk uit door de vaccinatiecampagne in het land. De mondkapjesplicht op bepaalde plekken geldt mogelijk tot in het voorjaar van 2022. Waar mensen in afgesloten ruimten bijeen komen, zullen afstandsregels en andere hygiënevoorschriften waarschijnlijk ook voorlopig blijven gelden.
Extra coronamaatregelen op wintersport
Oostenrijk voert aanvullende coronamaatregelen in voor wintersporters. Komend seizoen mogen exploitanten van skiliften alleen mensen vervoeren die zijn ingeënt tegen COVID-19, negatief zijn getest of recent de ziekte hebben doorgemaakt. Deze bewijzen zijn al verplicht in de horeca.
Er zullen in de liften geen afstandsregels of capaciteitsbeperkingen meer gelden, terwijl dat afgelopen seizoen nog wel het geval was. Om dat mogelijk te maken voert Wenen voor de liften een mondkapjesplicht in. De mondkapjes moeten van medische FFP2-kwaliteit zijn. Verder is besloten dat après-ski onder voorwaarden is toegestaan.
Vaccins geschikt voor 5- tot 11-jarigen
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan ook aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden toegediend, zeggen de twee bedrijven na klinisch onderzoek. Het vaccin is niet schadelijk voor hun gezondheid en de proefpersonen maakten antilichamen aan, wat betekent dat het vaccin hun afweersysteem traint voor een echte besmetting.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 68 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ maandag rond twaalf uur 's middags bekend. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen drie nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat een coronapatiënt uit het ziekenhuis ontslagen werd. Een werd overgeplaatst. Het voorbije etmaal zijn geen coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen.
Werkgevers willen personeel verplicht laten testen
Meer dan honderd werkgevers willen hun personeel verplicht op het coronavirus laten testen voordat ze aan de slag kunnen. Op die manier hoeven ze hun werknemers niet om een vaccinatiebewijs te vragen. Dat meldt BNR, de radiozender deed navraag bij werkgeversverenigingen en arbodiensten. In sommige gevallen willen ondernemers een eigen teststraat bij hun bedrijf inrichten. Er worden wel enige problemen verwacht als werknemers zich niet willen laten testen. Bij sommige bedrijven kunnen weigeraars thuiswerken. Bij andere ligt dat lastiger.
Zorgmedewerkers gebruiken zelf minder zorg, meer uitval dreigt
Zorgmedewerkers doen vaak zelf geen beroep op zorg, ook al heeft een groot deel lichamelijke of psychische klachten. Een grote meerderheid maakt zich druk over de coronapandemie. Leidinggevenden en medewerkers moeten daarom beter voor elkaar zorgen om meer vertrek en uitval in de zorgsector te voorkomen. Dit stelt Stichting IZZ, een collectief van medewerkers in de zorg, op basis van de Monitor Gezond Werken 2021.
Schijndelse zwemvierdaagse gaat door
Vorig jaar kon de Schijndelse zwemvierdaagse de 46e editie niet laten doorgaan vanwege de uitbraak van coronavirus in Nederland, maar dit jaar wel. Op basis van de versoepelingen die het kabinet met ingang van 25 september heeft aangekondigd, heeft zwem- en waterpolovereniging Neptunus ’58 met zwembad De Molen Hey besloten de zwemvierdaagse deze herfstvakantie wél door te laten gaan: van maandag 25 tot en met vrijdag 29 oktober.
Weerstand tegen vliegherrie gegroeid door coronarust
De afkeer van het vliegverkeer is na de corona-lockdown toegenomen. Vergeleken met de periode vóór de pandemie klagen omwonenden van verschillende luchthavens relatief veel vaker over hinder, meldt het AD. Dit hogere aantal klachten is vooral opvallend omdat er door de coronacrisis veel minder vluchten waren.
Na coronabesmetting basisschoolkind niet meer hele klas naar huis
Als een kind in het basisonderwijs corona blijkt te hebben, hoeft vanaf deze maandag niet meer de hele klas naar huis. De maatregel is volgens het kabinet 'in deze fase van de pandemie' te zwaar geworden. De GGD kijkt samen met de ouders van een besmet kind met wie er nauw contact is geweest. Zijn er meerdere coronagevallen in één groep, dan kan de GGD nog wel adviseren om de hele klas naar huis te laten gaan.