Operatie Alfa: OM vindt straffen te laag en gaat 8 keer in hoger beroep

21 september 2021 om 14:39 • Aangepast 28 september 2021 om 07:54
nl
Veel straffen die zijn opgelegd in de zaak Operatie Alfa, zijn te laag. Dat is het oordeel van justitie, nadat de vonnissen uitgebreid zijn bestudeerd. In de zaken tegen acht van de verdachten, gaat het OM in hoger beroep.
Profielfoto van Marjanka MeeuwissenProfielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen & Willem-Jan Joachems

Operatie Alfa draait om een criminele organisatie met Martien R. als 'onbetwiste leider én regisseur', zoals het OM dat eerder verwoordde. "Bedreiging en afpersing met geweld werden niet geschuwd."

In de zaak kregen alle 14 verdachten begin september gevangenisstraffen. Het ging om straffen tussen 1 en 16 jaar. Maar het OM vindt voor 8 van hen de straffen dus niet hoog genoeg. Het gaat om:

  • Siebren M. (58), adviseur van de organisatie (eis: 9 jaar - straf: 6 jaar)
  • Toon R. (56), broer van Martien R. (eis: 9 jaar - straf: 4 jaar)
  • Anjo R. (46), broer van Martien R. (eis: 3 jaar - straf: 1,5 jaar)
  • Tinus R. (61), broer van Martien R. (eis: 5 jaar - straf: 2,5 jaar)
  • Bea T. (52), de vrouw van Toon R. (eis: 5 jaar - straf: 2 jaar)
  • Martien van de P. (76), de oom van Martien R. (eis: 4 jaar - straf: 1 jaar)
  • Martien N. (26), de zoon van Driekus N. (eis: 9 jaar - straf: 5 jaar)
  • Driekus N. (54), de vader van Martien N. (eis: 8 jaar - straf: 1,5 jaar)

De helft van deze veroordeelden wil zelf ook graag in hoger beroep. Ze vinden de opgelegde straf te hoog.

Het OM legt zich dus wel neer bij de 16 jaar cel voor Martien R. (eis was ook 16 jaar) en de 10 jaar voor zijn rechterhand Arnold M. (eis: 12 jaar). Dat geldt ook voor Neef Toon R. (42) Die kreeg 9 jaar cel (eis: 10 jaar en 8 maanden). De zoon van Martien, Anton R., kreeg 8 jaar (eis: 10 jaar en 8 maanden). Net als schoonzoon Bart H. uit Udenhout (eis: 10 jaar). In deze zaken zijn de veroordeelden zelf al in hoger beroep gegaan omdat ze hun straf te hoog vinden.

Dat betekent dat er dus in vrijwel alle zaken een hoger beroep komt. Alleen Kaan D. (25) gaat niet in hoger beroep. Er was 4 jaar geëist tegen hem maar hij kreeg 2 jaar. Mogelijk speelt bij hem mee dat hij voor een ander misdrijf buiten dit proces nog strafrechtelijk vervolgd gaat worden en hem een veel hogere straf boven het hoofd hangt. Het gaat om de moord op Peter Netten.

'Straffen niet in verhouding'
De afgelopen twee weken bestudeerde justitie de opgelegde straffen uitgebreid en stelt nu: "Het OM kan zich op veel punten vinden in de motivering van de rechtbank. Echter, in meerdere zaken is het OM van oordeel dat de straffen niet in verhouding staan tot de ernst van de bewezen feiten."

Ook kan justitie zich er niet in vinden dat er op sommige punten vrijspraak is geweest: "Het gaat dan bijvoorbeeld om ernstige delicten als wapenhandel en het vervoer van een grote partij drugs. Het OM kan zich niet vinden in deze beslissingen en wil ook deze zaken graag in hoger beroep voorleggen aan de rechter."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.