Coronanieuws: 155 nieuwe besmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- Vrijdagochtend dient een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor evenementen gelden.
- Vrijdagochtend liggen er 58 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- Testlocaties zijn lang niet overal binnen twintig minuten rijden te bereiken.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is gesloten
Zaterdag openen we opnieuw een liveblog waarin we je op de hoogte houden van het laatste nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Rutte: 'Niemand is veilig tot iedereen veilig is'
Premier Mark Rutte heeft bij de Verenigde Naties aandacht gevraagd voor drie crises waar de wereld voor staat: de strijd tegen het coronavirus en de weg naar herstel, de impact van de klimaatcrisis en de situatie in Afghanistan. Het is essentieel dat landen de handen ineenslaan om crises het hoofd te bieden, aldus Rutte.
Hoewel het in de lente leek alsof het einde van de pandemie in zicht kwam, heeft de Delta-variant roet in het eten gegooid. Daarom moet de productie van vaccins zo snel mogelijk worden opgeschroefd en moeten de prikken eerlijk over de wereld worden verdeeld. "De realiteit is dat niemand veilig is, tot iedereen veilig is", zei de premier tegen de Algemene Vergadering van de VN.
Theater waar Theo Maassen optrad heeft boete nog steeds niet gehad
Theater De Liefde in Haarlem heeft de boete die was aangekondigd voor de voorstellingen van Theo Maassen in een volle zaal nog niet ontvangen. Dat heeft directeur Mylou Frencken vrijdag laten weten.
"Wij vinden het ook een beetje gek, na alle ophef", aldus Frencken. "Ik begin een beetje te hopen dat de gemeente toch met de hand over het hart heeft gestreken."
Theater De Liefde wilde met de twee avonden protesteren tegen de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet. Volgens de huidige coronamaatregelen mogen theaters maximaal twee derde van de zaal vullen met bezoekers. De cultuursector ageert al heel lang tegen het feit dat bij de Formule 1 en in voetbalstadions wel vele tienduizenden mensen mogen samenkomen.
Mondkapje en anderhalve meter blijven verplicht in teststraat
Op test- en vaccinatielocaties moeten mensen ook na zaterdag 1,5 meter afstand van elkaar houden. Bovendien moeten ze er mondkapjes dragen, ook al geldt die regel in de rest van het land niet meer. Dat moet het risico verkleinen dat mensen elkaar besmetten.
Volgens de overkoepelende organisatie van regionale gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland, komen op de testlocaties mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.
Nachtclubs en discotheken krijgen langer ondersteuning
Uitbaters van nachtclubs en discotheken kunnen ook in het vierde kwartaal een tegemoetkoming krijgen in hun vaste lasten. Voorwaarde is wel dat zij door de verplichte coronasluiting van de horeca tussen middernacht en 06.00 uur 's morgens minstens de helft minder omzet draaien dan in de laatste drie maanden van 2019.
R-getal blijft onder de 1
Het reproductiegetal van het coronavirus blijft duidelijk onder de 1. Het schommelt rond de 0,9. Dat betekent dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Dat past ook bij het langzaamaan dalende aantal positieve tests.
Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het reproductiegetal staat vrijdag op 0,91. Dat is gelijk aan afgelopen dinsdag, maar op woensdag en donderdag was het 0,89, en dat is het laagste niveau sinds eind juli. Het getal van vrijdag gaat over de situatie op 9 september.
Geen coronatoegangsbewijs nodig voor deelnemers Marathon Rotterdam
De deelnemers aan de 40e editie van de marathon van Rotterdam op 24 oktober hebben geen coronatoegangsbewijs nodig. Ook toeschouwers langs de kant in Rotterdam hoeven geen vaccinatie- of herstelbewijs te tonen, met uitzondering van degenen die staan langs de Coolsingel, waar de finish van de marathon ligt.
Deelnemen aan een hardloopwedstrijd in de openlucht wordt gezien als sportbeoefening en daarvoor zijn geen coronamaatregelen nodig, meldt organisator Golazo. Ook voor toeschouwers langs het parcours wordt het evenement gezien als doorstroomactiviteit en zijn die maatregelen niet nodig.
Grote horecaketens willen zich aan nieuwe coronaregels houden
Fastfoodketens als McDonald's en FEBO zijn vastbesloten om zich aan de nieuwe coronaregels te houden die zaterdag ingaan. Bezoekers die binnen iets komen eten of drinken moeten dus een geldig coronatoegangsbewijs via de QR-code laten zien. Maar hoe die controle wordt aangepakt, verschilt per bedrijf.
Veel horecaondernemers zien op tegen het checken van het coronatoegangsbewijs. Ruim 40 procent van de café- en restauranthouders die branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ondervroeg, vindt dat het niet hun taak is om deze controle uit te voeren.
Personeel ic Erasmus niet blij met Diederik Gommers
Het personeel van de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam voelt zich niet gehoord door afdelingshoofd Diederik Gommers en het management. Afgelopen maandag liep een crisisbijeenkomst tussen Gommers, ic-directeur Johanneke Mulder en het verontruste personeel uit de hand. Dat blijkt uit een interne, anderhalf uur durende video-opname van de bijeenkomst, die is bekeken door NRC.
In de bijeenkomst presenteert Gommers plannen om de 40 intensive care bedden in het Erasmus MC uit te breiden naar 50 of zelfs 56, zonder enige steun onder het personeel. De bijeenkomst ontaardt vervolgens in een confrontatie tussen Gommers en Mulder aan de ene kant en een aantal ic-verpleegkundigen aan de andere kant. Zij zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de leiding van de ic.
Kroegen die coronaregels negeren, riskeren sluiting
Horecabazen en andere ondernemers die vanaf dit weekeinde moedwillig de regels rond het coronatoegangsbewijs aan hun laars lappen, kunnen op sluiting rekenen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag na afloop van de ministerraad.
De coronatoegangsbewijzen zijn vanaf dit weekeinde verplicht voor onder meer de horeca, theaters en evenementen. Met een QR-code kunnen mensen aangeven dat ze gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn of het laatste half jaar een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
Technische problemen corona-app verholpen
De technische problemen met de CoronaCheck-app waardoor sommige mensen geen QR-code kunnen aanmaken zijn verholpen, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Wel duurt het nog even voor sommige mensen een groen vinkje in de app kunnen krijgen. Hoeveel mensen hierdoor gedupeerd zijn is onduidelijk.
Een groep mensen die hun eerste vaccinatie in een ander EU-land hebben gekregen en hun tweede prik bij een GGD kan geen QR-code krijgen in de app. Binnenkort kan dat wel. Deze mensen moeten dan een webformulier invullen, dat te vinden zal zijn op de website coronacheck.nl en de website van de Rijksoverheid. Als alle gegevens kloppen krijgen de gevaccineerde mensen via een beveiligde e-mail de QR-code. Wanneer deze oplossing beschikbaar is, is nog onduidelijk.
Willem II opent stadion eerder
Willem II opent het Koning Willem II-stadion zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen PSV een half uur eerder dan normaal. Voor het eerst in ruim 1,5 jaar tijd mogen de Nederlandse voetbalstadions weer volledig gevuld worden. Omdat alle bezoekers van dertien jaar en ouder bij binnenkomst via de CoronaCheck-app moeten laten zien dat ze gevaccineerd zijn of recent negatief zijn getest op het coronavirus, gaan de deuren van het stadion al twee uur voor de aftrap open.
Willem II - PSV (aftrap 16.30 uur) wordt de eerste voetbalwedstrijd in Nederland sinds maart 2020 waarbij geen restricties gelden wat betreft het aantal toeschouwers. Het stadion in Tilburg biedt plaats aan 14.500 bezoekers. Willem II rekent op een uitverkocht huis, al waren er vrijdag nog zo'n 180 kaarten te koop.
Omzet VDL stijgt weer, maar niveau van voor corona wordt niet gehaald
Industrieconcern VDL Groep heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet weer opgevoerd, nadat de coronacrisis een jaar eerder voor een forse daling van de opbrengsten had gezorgd. Het niveau van voor de pandemie wordt nog altijd niet gehaald, meldt het bedrijf. Onder andere tekorten aan materialen zoals halfgeleiders spelen het bedrijf parten.
Landelijk iets meer dan 1700 nieuwe besmettingen
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn iets meer dan 1700 positieve coronatests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de veertiende dag op rij.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen dag 1718 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld. Precies een week geleden waren er ruim 2100 positieve tests en de vrijdag daarvoor bijna 2700.
In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM 12.165 positieve tests, gemiddeld 1738 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, tachtig dagen geleden.
155 nieuwe besmettingen in Brabant
In de afgelopen 24 uur zijn er 155 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in Brabant. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er minder dan de dager hiervoor, toen zat het aantal nieuwe besmettingen per dag zo rond de 200.
Corona-polsbandje bij Bredase horeca
In Breda openen zaterdag 25 september vier speciale horeca-checkpoints in de binnenstad. Bezoekers kunnen hier een polsbandje halen, waarmee ze bij horecagelegenheden naar binnen kunnen. Zo wordt de horeca ontlast bij verplichte controles. De checkpoints staan op het Kasteelplein, de Grote Markt, de Oude Vest en bij De Haven. Voor iedere dag is een ander polsbandje, omdat een negatieve PCR-test maximaal 24 uur geldig is.
Burgemeester Paul Depla hoopt op deze manier de horeca te ondersteunen. "De nieuwe situatie vanaf 25 september maakt dat het weer mogelijk wordt voor mensen om op een veilige manier uit te gaan. Iets waar velen lang naar uit hebben gekeken. Dat de situatie voor veel horecaondernemers nog steeds niet optimaal is, weten we. Maar we proberen te kijken naar wat er wel kan." Vanaf dit weekend is een coronabewijs nodig om bij de horeca naar binnen te mogen.
Anderhalve meter afstand blijft gelden in MMC en ETZ
In het Máxima Medisch Centrum en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis blijven ze voorzichtig en versoepelen ze de coronamaatregelen op een ander tempo dan in de rest van de samenleving. Zo moeten mensen anderhalve meter afstand blijven houden in de ruimtes waar patiënten, bezoekers en medewerkers elkaar treffen. Het ETZ vraagt mensen ook om nog zo veel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen. In het MMC blijft het dragen van een mondkapje verplicht op plekken waar mensen geen anderhalve meter afstand kunnen houden.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen laagste aantal sinds 23 juli
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is gezakt tot onder de 500. Voor het eerst sinds 23 juli komt het aantal opgenomen patiënten onder die grens uit. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vrijdag 491 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 22 minder dan een dag eerder.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met 8 naar 176. Dat is het laagste aantal sinds 28 juli. Op de verpleegafdelingen kwamen per saldo 14 bedden vrij. Daar liggen nu 316 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 20 juli.
Horeca in Breda blijft zaterdagnacht open met toestemming van de gemeente
Meer dan dertig kroegen in Breda blijven zaterdag uit protest expres drie kwartier langer open dan de coronaregels toelaten. ’Wat zou jij doen als je negentien maanden geen salaris hebt gehad?’’, reageert café-eigenaar Farid Bricane. De gemeente staat achter de actie en biedt de horecagelegenheden de ruimte voor het maken van dit statement.
Evenementenbranche vraagt kortgedingrechter streep te trekken
De evenementensector wil dat de rechter 'een streep trekt' en de Nederlandse staat een halt toeroept bij de invoering van de coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor evenementen binnen gelden. "We vragen de rechter de Staat een spreekwoordelijke tik op de vingers te geven", zei de advocaat vrijdag in de rechtbank in Den Haag tijdens het kort geding tegen de overheid.
Twintig partijen willen af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht. Volgens Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO mag de Staat geen capaciteitsbeperking of een nachtsluiting opleggen aan hun evenementen. "Vanaf morgen schaffen we de 1,5 meter af, maar een evenement organiseren in een bubbel kan niet", zei de raadsman.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 58 coronapatiënten. Dat zijn er evenveel als een dag eerder. Er zijn afgelopen etmaal geen coronapatiënten verplaatst of overleden.
Dit weekend nog maar deel capaciteit Testen voor Toegang benut
Voor vrijdag zijn tot nu toe 35.000 coronatests ingepland bij de testlocaties van Testen voor Toegang. Voor de zaterdag zijn er tot nu toe 50.000 tests ingepland. Daarmee is de capaciteit slechts voor een deel benut: vrijdag is er ruimte voor in totaal 300.000 tests en zaterdag voor 430.000 tests.
Het aantal geboekte tests neemt vrijdag en zaterdag naar verwachting nog wat toe. Vanaf die dag is het in cafés, restaurants en bioscopen en theaters verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien. Mensen die niet gevaccineerd zijn en geen corona hebben gehad, moeten een negatief testbewijs laten zien om naar binnen te mogen.
Vaccinatielocatie Breepark sluit voorgoed
De XL-vaccinatielocatie Breepark in Breda sluit vrijdag haar deuren. De grootschalige vaccinatiecampagne zit er volgens de GGD namelijk op, dus deze XL-locatie is niet meer nodig. Veel mensen hebben namelijk al een coronaprik gekregen of hebben een tweede afspraak staan. In plaats daarvan gaat de priklocatie op Breda International Airport opnieuw open, voor prikken met en zonder afspraak.
Niet overal is een testlocatie binnen handbereik
Vanaf zaterdag moeten ongevaccineerden zich laten testen als ze naar bijvoorbeeld de horeca willen gaan. Maar uit een analyse van NOS op 3 blijkt dat dat niet overal even makkelijk is. In grote delen van het land liggen testlocaties van Testen voor Toegang op meer dan twintig minuten rijden met de auto. Dat geldt ook voor Brabant.
In Nederland zijn in totaal ruim 120 testlocaties en 352 gemeenten. Uit de analyse blijkt dat ongeveer 16 miljoen Nederlanders binnen twintig minuten rijden van een testlocatie wonen.
In de kaart die NOS op 3 maakte zie je hoe lang je moet rijden naar een locatie van Testen voor Toegang:
Advocaat wil ministers en Sywert van Lienden horen over aanschaf mondkapjes
Verschillende ministers en ambtenaren moeten wellicht onder ede verklaren hoe tijdens de eerste coronagolf is beslist van wie medische apparatuur en beschermingsmiddelen werden gekocht. Advocaat Herman Loonstein heeft daartoe namens vier ondernemers een verzoek ingediend bij de rechtbank in Den Haag, zegt hij tegen BNR. Als dit verzoek wordt toegewezen, wordt ook Sywert van Lienden, die miljoenen overhield aan een deal met de overheid, opgeroepen. Loonstein hoopt door dit getuigenverhoor te achterhalen waarom de vier ondernemers die hij vertegenwoordigt nul op het rekest kregen toen ze medische apparatuur en beschermingsmiddelen aanboden bij het ministerie van VWS.
Wereldgezondheidsorganisatie adviseert preventief coronamedicijn
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag groen licht gegeven voor het gebruik van een preventief geneesmiddel bij patiënten die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Alleen als patiënten zelf niet voldoende antistoffen hebben aangemaakt, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken, kan het geneesmiddel gebruikt worden.
Vier op de tien kerkgangers wil coronapas bij kerkgebouw
Vier op de tien kerkgaande Nederlanders wil dat alleen mensen met een coronapas de kerk in kunnen. Bij rooms-katholieken is ruim de helft voor de invoering van de coronapas. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad en NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO) uit onderzoek van DirectResearch. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim duizend christenen, die één keer per maand of vaker naar de kerk gaan.
Slechte coronasituatie Suriname vanwege lage vaccinatiegraad
Het niet goed naleven van de coronamaatregelen en de lage vaccinatiegraad zijn de oorzaken van de slechte coronasituatie waarin Suriname verkeert. Dat was de duidelijke boodschap van de Surinaamse gezondheidsautoriteiten op de wekelijkse persconferentie donderdagavond. Donderdag werden 371 nieuwe coronabesmettingen gemeld, woensdag waren dat er nog 643. In september overleden 104 mensen aan de gevolgen van het coronavirus, in totaal kent Suriname 825 Covid-sterfgevallen.
Kort geding van evenementenbranche over coronamaatregelen
Bij de rechtbank in Den Haag dient vrijdagochtend een kort geding over de nieuwste coronamaatregelen die vanaf zaterdag voor de organisatoren van evenementen gelden. Twintig partijen willen af van de nieuwe regel om bij evenementen binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte sluitingstijd om middernacht. Onder meer Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen daarom de Nederlandse staat voor de rechter.