Coronanieuws: 'Horeca werkt graag mee aan naleving controle'
De hoofdpunten:
- Iets meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
- Er zijn zondag geen cyberaanvallen meer op de servers van de coronacheck-app.
- Nederland op drempel van twee miljoen positieve tests.
- Rechtszaak over sluiten restaurant na niet controleren coronapas.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
'Eerste controle-avond naar tevredenheid verlopen'
De meeste ondernemers werken graag mee aan de naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs (CTB), dat sinds zaterdag verplicht is bij bezoek aan horeca, evenement of cultuurinstelling. Dat constateert het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad: "Daar waar ondernemers nog een aantal zaken moeten aanpassen of verbeteren, is er overleg met de gemeente. In goed overleg is veel mogelijk." Volgens Bruls bleef het aantal excessen beperkt en is waar nodig opgetreden.
Wel zagen de bestuurders dat het rond middernacht, toen alle horecazaken tegelijk dicht moesten, erg druk was in bepaalde gebieden Ook leidde een overbelaste CoronaCheck-app tot problemen. "Dit werd goed opgelost door de ondernemers en handhavers ter plekke", zegt Bruls. "Complimenten voor de ondernemers - van horeca tot sportkantine - die dit zo goed oppakken."
'Antistoffentest moet ook rechtsgeldig zijn'
Een test waarmee kan worden aangetoond dat iemand antistoffen tegen corona heeft aangemaakt, moet een geldige manier worden om een QR-code in de CoronaCheck-app te genereren. Daarvoor pleiten verschillende experts, meldt BNR. Onder hen Bert Mulder, microbioloog en lid van het zogeheten Red Team.
Behalve een test-, vaccinatie- of herstelbewijs, zou dit dan de vierde mogelijkheid vormen om bij onder meer horeca, evenementen of bioscopen binnen te komen. Met een antistoffentest, ook wel serologische- of bloedtest genoemd, is aan te tonen of iemand corona heeft gehad en daardoor voldoende beschermende antistoffen in het lichaam heeft. Commerciële testbedrijven bieden zon test al aan, maar de GGD nog niet.
Halsema breekt in lezing lans voor demonstranten: leve het rumoer
"Leve het rumoer, leve ons verschil van mening!" Zo sloot burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag de Abel Herzberglezing in haar stad af. Halsema brak in haar lezing een lans voor protesterende mensen en voor het vreedzame conflict. "Misschien verrast het u van een burgemeester die elk weekend haar handen vol heeft aan protest", zei Halsema er zelf over.
Meningsverschil en conflict hebben volgens de Amsterdamse burgemeester echter een belangrijke democratische functie. Machthebbers worden opgevoed door verzet, stelde Halsema. "Het verzet van groepen over normen en opvattingen van anderen en de strijd die daarop volgt, leidt dikwijls tot emancipatie en nieuw maatschappelijk bewustzijn."
Nederland doneert 50 zuurstofapparaten aan Suriname om corona|
Nederland doneert vijftig zogenoemde zuurstofconcentrators aan Suriname wegens de coronacrisis. Deze apparaten zorgen voor ademhalingsondersteuning voor mensen die thuis herstellen van corona. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevestigt de schenking, die nog deze zondag naar het Zuid-Amerikaanse land gevlogen wordt.
Nederland gaf eerder ook al medische hulpmiddelen en coronavaccins aan Suriname. Inmiddels zijn een half miljoen vaccins gedoneerd aan de voormalige kolonie, waar naar schatting iets meer dan 600.000 mensen wonen.
Aantal nieuwe positieve coronatests stabiel
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614) van zaterdag. Een persoon is overleden aan de gevolgen van het virus, de woonplaats is niet bekendgemaakt. Het wil niet per se zeggen dat hij of zij dit weekend is overleden. Soms duurt het een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.
Iets meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 473 coronapatiënten. Dat zijn er drie meer dan zaterdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht. De lichte stijging komt doordat er op de verpleegafdelingen nu iets meer coronapatiënten liggen dan de dag ervoor: 304 op zondag, tegenover 297 op zaterdag.
Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten wel af. Lagen daar zaterdag nog 173 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, zondag zijn dat er 169. Op de intensive cares werden negen nieuwe patiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 29. Vrijdag zakte het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 23 juli tot onder de 500.
Sluiting restaurant na overtreden coronaregels mogelijk opgeheven
Het door de gemeente Nijmegen gesloten restaurant Moeke mag zondag weer de deuren openen als personeel alle bezoekers alsnog actief gaat controleren op een coronatoegangsbewijs. Bovendien moet de horecazaak een gewraakt bord weghalen bij de ingang met de tekst 'Voor Moeke hoef jij je niet te bewijzen' en klanten er juist op wijzen dat ze alleen naar binnen mogen als ze een geldige toegangspas hebben. Dat is de uitkomst van een spoedprocedure bij de rechtbank in Arnhem die zondag diende.
Geen DdoS-aanvallen meer op servers coronacheck-app van VWS
Er zijn geen cyberaanvallen meer op de servers van de coronacheck-app, meldt een woordvoerster van het ministerie van VWS zondag. Het aanmaken van een QR-code moet geen probleem meer opleveren. De servers hadden zaterdag te maken met 'forse' DdoS-aanvallen. Met het feit dat veel mensen hun QR-code aanmaakten, leidde dat tot overbelasting. Sinds zaterdag is de QR-code nodig om horeca, evenementen en andere activiteiten te bezoeken. Het is volgens de woordvoerster niet duidelijk wie achter de aanvallen zit.
Nederland op drempel van twee miljoen positieve tests
De corona-uitbraak in Nederland liep bijna een jaar, toen de miljoenste positieve test werd geregistreerd. Dat gebeurde afgelopen februari. Ruim zeven maanden later is dat aantal verdubbeld. Begin komende week, waarschijnlijk op dinsdag of woensdag, passeert Nederland de grens van twee miljoen bevestigde besmettingen. De teller stond zaterdag op 1.994.901 positieve tests. Dat betekent dat de grens is geslecht wanneer er nog 5100 nieuwe gevallen bij komen.
Sterren pleiten tijdens megashow voor eerlijke vaccinverdeling
Een gelijke behandeling voor iedereen op de hele wereld. Dat is een boodschap die sterren tijdens het Global Citizen Live-evenement hebben laten horen. Onder anderen prins Harry en zijn vrouw Meghan, Elton John en Lizzo hebben zaterdag op het podium mensen opgeroepen geld te doneren voor een eerlijke verdeling van coronavaccins. Het wereldwijde evenement werd zaterdagavond afgetrapt en duurt nog tot en met zondagavond Nederlandse tijd.
Eerste dag coronatoegangsbewijs rustig verlopen voor boa's
De eerste dag waarop mensen een coronatoegangsbewijs moesten tonen, heeft niet geleid tot problemen voor de boa's . "Het
was rustig", zei Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP zaterdagavond laat. "Waar we op hadden gehoopt, is ook gebeurd. So far, so good."
Sinds zaterdag moet iedereen vanaf 13 jaar oud een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling.