Coronanieuws: Warandeloop Tilburg gaat dit jaar door
De hoofdpunten:
- Er liggen maandag 52 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- De Nederlandse toerismebranche vreest dat dit jaar nog slechter zal uitpakken dan 2020.
- Lees al het nieuws over het coronavirus en de coronacrisis op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is gesloten.
Warandeloop Tilburg gaat dit jaar door
De Warandeloop in Tilburg wordt zaterdag 27 en zondag 28 november gehouden nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. Het doorgaan van het internationaal hardloopfestijn in de Oude Warande, betekent ook dat het Nederlands Kampioenschap Cross 2021, als onderdeel van de Warandeloop van start gaat. Volgens de organisatie is er veel belangstelling voor de inschrijving. Deelnemers kunnen zich hier opgeven.
Minder bioscoopbezoekers na invoering coronapas
De invoering van het coronatoegangsbewijs heeft bij bioscopen en filmtheaters in Nederland in het eerste weekend geleid tot een terugloop in het aantal bezoekers. Ondanks dat de zalen nu volledig bezet mogen worden, lijken de versoepelingen een averechts effect te hebben, laat bioscoopkoepel NVBF weten.
Tot dusver 28 aanbieders voor nieuwe Testen voor Toegang
Tot dusver hebben 28 testaanbieders zich aangemeld voor de nieuwe werkwijze van Testen voor Toegang die vanaf 11 oktober ingaat. Dat laat organisator Stichting Open Nederland (SON) maandag weten. In totaal hebben de aanbieders meer dan 400 testlocaties verspreid over het land, flink meer dan nu.
Mensen die een coronatest willen afnemen om met de negatieve uitslag naar bijvoorbeeld een horecagelegenheid te gaan, kunnen nu nog op meer dan 120 locaties terecht. Maar dat zullen er na 11 oktober niet per se 400 worden, benadrukt een woordvoerder van SON. "Aanbieders zijn niet verplicht om alle locaties altijd te openen. Maar we gaan er wel vanuit dat het aantal locaties zal toenemen."
Antistoffen maanden na coronabesmetting nog te meten in neusvocht
Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, hebben maanden later nog antistoffen in hun neusvocht. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen . Ze concluderen dat door het onderzoeken van neusvocht de afweer tegen het virus goed in de gaten te houden valt. Een bloedtest is daar dus niet per se voor nodig.
De wetenschappers onderzochten 50 zorgmedewerkers en 80 van hun huisgenoten die vorig jaar tijdens de eerste coronagolf besmet raakten. Geen van de deelnemers was ernstig ziek, ziekenhuisopnames kwamen onder deze groep niet voor. Uit metingen bleek dat de deelnemers in de eerste maand na de besmetting steeds meer antistoffen in hun neusvocht hadden. Daarna nam de hoeveelheid langzaam af, maar na negen maanden hadden alle deelnemers aan de studie nog antistoffen in hun neusvocht.
Ook Moderna vraagt om goedkeuring coronavaccin voor boosterprik
Ook de farmaceut Moderna wil zijn coronavaccin aanbieden voor boosterprikken. Het bedrijf heeft bij de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gevraagd om het middel voor de extra inenting goed te keuren. Mensen zouden die derde prik minstens zes maanden na de tweede prik moeten krijgen.
De extra inenting moet de bescherming tegen het coronavirus versterken. Mogelijk wordt de verdediging tegen die tijd iets minder, hoewel dit nog niet is vastgesteld.
Miljoenen QR-codes aangemaakt
Zo'n 2,8 miljoen QR-codes zijn afgelopen weekend aangemaakt in de app CoronaCheck. Veruit de meeste mensen deden dat op basis van hun vaccinatie of bewijs dat ze zijn hersteld van het coronavirus, zo schat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de app beheert. De enige andere mogelijkheid om een groen vinkje te krijgen is namelijk door een coronatest af te nemen, dat is dit weekend 200.000 keer gebeurd.
Mensen die bewijs van een coronavaccinatie, -test, of -genezing hebben, kunnen in de app een code aanmaken die geldt als coronatoegangsbewijs. Maandagochtend waren er in totaal zo'n 35 miljoen codes aangemaakt, bijna drie miljoen meer dan vrijdagochtend.
Wrakingsverzoek in zaak coronapas afgewezen
Het wrakingsverzoek in het kort geding over de invoering van de coronapas is maandag afgewezen. Het Bredase advocatenkantoor Maes Law vreesde dat de rechter die dinsdag het kort geding zou gaan behandelen vooringenomen was, onder meer omdat zij in het verleden voor de GGZ heeft gewerkt. De rechter benadrukte dat zij "uiteraard" onpartijdig is. "Ik ben nu meer dan twintig jaar rechter en dit is de eerste keer dat ik in de wrakingskamer sta."
De wrakingskamer ziet "geen objectief gerechtvaardigde vrees" dat de rechter niet onpartijdig zal zijn. De zitting van dinsdag om 13.00 uur in de rechtbank in Den Haag kan dus doorgaan. Advocaten Elke Lenting en Bart Maes noemen de invoering van de coronapas "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel zou volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.
Coronabesmettingen Brabant
Tussen zondag- en maandagochtend zijn 131 nieuwe coronabesmettingen in Brabant geregistreerd bij het RIVM. Dat is het laagste aantal sinds 2 juli, toen waren er 127 besmettingen. Zondag waren er 202 nieuwe besmettingen.
In heel Nederland registreerde het RIVM maandagochtend 1411 nieuwe positieve tests.
Ministerie: geen extra maatregelen na overbelasting CoronaCheck-app
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt geen extra maatregelen om nieuwe problemen met de CoronaCheck-app te voorkomen, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. De CoronaCheck-app, die sinds zaterdag als toegangsbewijs voor restaurants, bioscopen en evenementen dient, was zaterdagavond direct overbelast. Dat leidde ertoe dat veel mensen hun QR-code niet konden laden. Daardoor hadden ze geen toegangsbewijs en ontstonden op enkele plekken rijen.
Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag weer iets toegenomen. Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten echter wel, voor de zesde dag op rij. Op de ic's liggen nu 164 coronapatiënten, vijf minder dan zondag. Dat is het laagste aantal sinds 27 juli. In totaal liggen er nu 484 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen. Dat zijn er elf meer dan zondag, zo valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Aantal testafspraken verdrievoudigd
Het aantal testafspraken bij Testen voor Toegang is verdrievoudigd sinds de anderhalvemetermaatregel niet meer geldt. Dat schrijft Nu.nl. In de week van 20 tot en met 26 september werden 211.000 afspraken gemaakt. Een week eerder waren dat nog ongeveer 65.000 afspraken. Zaterdag was de drukste dag, met 108.000 afspraken. Sinds afgelopen weekend heb je een QR-code nodig om bijvoorbeeld een restaurant, kroeg of evenement te bezoeken.
De Jonge tevreden over 'mooi weekend' met toegangsbewijzen
Dat mensen vanaf afgelopen weekend op meer plekken een coronatoegangsbewijs moesten laten zien was 'even wennen', maar het is op de meeste plaatsen heel goed gegaan. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het voornaamste probleem was een aanval op de systemen achter de CoronaCheck-app, maar ook daar hebben volgens de bewindsman weinig mensen last van gehad. Het was voor 'heel veel mensen een mooi weekend'.
Ook in Eindhoven mogelijk polsbandjes
Ook in Eindhoven gaan stemmen op om gebruik te maken van polsbandjes als coronatoegangsbewijs. Dat systeem werd afgelopen weekend in Breda al gebruikt. De PvdA in Den Bosch ziet het systeem ook zitten en heeft aan het college gevraagd of dit ook in Den Bosch mogelijk is.
Vestingloop Bergen op Zoom gaat door
De Vestingloop in Bergen op Zoom op zondag 10 oktober gaat door. Omdat het een doorstroomevenement in de buitenlucht is, hoeven deelnemers geen QR-code te laten zien. In totaal worden 1200 deelnemers verwacht.
Begeleiders weer welkom in Jeroen Bosch Ziekenhuis
PvdA Den Bosch wil ook polsbandje als coronabewijs
De PvdA in Den Bosch wil dat in die stad ook wordt gewerkt met polsbandjes als coronabewijs. De partij heeft hierover vragen gesteld aan het college. In Breda werden de polsbandjes afgelopen weekend geïntroduceerd. Het idee is dat je eenmalig je QR-code laat scannen bij een checkpoint. Bij een groen vinkje krijg je een polsbandje en daarmee kun je overal binnen.
52 coronapatiënten in ziekenhuizen
Er liggen momenteel 52 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. In het afgelopen etmaal is één nieuwe coronapatiënt opgenomen in het ziekenhuis. Er is geen enkele coronapatiënt overleden de afgelopen 24 uur.
Vaccinatielocatie Breda International Airport weer open
Douwe Bob zet streep door tour vanwege coronatoegangsbewijs
Douwe Bob heeft zijn tournee van dit najaar afgeblazen omdat hij het niet eens is met de coronaregels. De zanger vindt het "discriminatie" dat het publiek bij de zalen sinds zaterdag wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs en daar wil hij "niet aan meedoen", zegt hij in een video op Instagram. De 28-jarige Douwe Bob heeft besloten zijn concerten af te zeggen nadat hij afgelopen weekend zelf werd geweigerd toen hij geen QR-code liet zien. "Na alle verhalen werd het heel echt."
KHN: geen excessen bij invoering coronatoegangsbewijs
Bij het controleren van het coronatoegangsbewijs afgelopen weekend zijn geen excessen ontstaan, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Wel waren er veel 'moeilijk discussies' met gasten, evenals ondernemers die onheus bejegend zijn of bedreigd werden. "Maar absolute excessen zijn uitgebleven", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Veiligheidsberaad positief over controles coronatoegangsbewijs
De meeste ondernemers werken graag mee aan de naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs (CTB), dat sinds zaterdag verplicht is bij bezoek aan horeca, evenement of cultuurinstelling. Dat constateert het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters zijn vertegenwoordigd van de 25 veiligheidsregio's.
"De bestuurders uit het Veiligheidsberaad zijn erg positief over het verloop afgelopen weekend: zij zien dat veruit de meeste ondernemers graag meewerken aan de naleving van het CTB", zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad. "Daar waar ondernemers nog een aantal zaken moeten aanpassen of verbeteren, is er overleg met de gemeente. In goed overleg is veel mogelijk." Volgens Bruls bleef het aantal excessen beperkt en is waar nodig opgetreden.
De horeca was blij met de eerste stapavond sinds tijden:
Toerismebranche vreest kwart minder buitenlandse gasten
De Nederlandse toerismebranche vreest dat dit jaar nog slechter zal uitpakken dan 2020, toen de wereldwijde uitbraak van het coronavirus internationale reizen een halt toeriep. Het aantal buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers valt in 2021 ruim een kwart lager uit dan een jaar eerder, raamt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).
Het duurt waarschijnlijk nog ruim twee jaar tot de branche volledig is hersteld van de pandemie. De organisatie die Nederland als vakantie- en reisbestemming promoot, rekent dit jaar op 5,4 miljoen buitenlandse toeristen. Dat zijn er 26 procent minder dan in 2020. Ten opzichte van 2019 gaat het om een daling van bijna driekwart (73 procent).
De nieuwe ramingen zijn veel pessimistischer dan aan het begin van dit jaar. Het coronavirus laaide in 2021 telkens op, waardoor vakantiereizen vanuit Europese landen naar Nederland lange tijd moeilijk waren. Een lichtpuntje is het binnenlands toerisme. Onder Nederlanders was een vakantie in eigen land populair.