Visafval vermengd met mest en illegaal geëxporteerd: boetes geëist

28 september 2021 om 17:31 • Aangepast 29 september 2021 om 16:35
nl
Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in Amsterdam geldboetes en een gevangenisstraf geëist tegen ondernemers uit Lierop en Oploo. Zij horen bij een groep van negen verdachten. Volgens de officier van justitie zijn ze betrokken bij een grote milieufraudezaak die draait om een afvalvergister in Bunschoten-Spakenburg. Die zou mest vermengd met visafval niet hebben verbrand maar illegaal hebben geëxporteerd.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

De officier van justitie eiste een boete van 25.000 euro tegen een afvalverwerker uit Mierlo. Een verantwoordelijke van dat bedrijf moet volgens de officier een taakstraf van 180 uur krijgen.

Tegen een transportbedrijf uit Oploo zijn voor 50.000 euro geldboetes geëist. Een leidinggevende van dat bedrijf zou voor twee maanden achter de tralies moeten. Tegen hem eiste de officier ook nog een boete van 5000 euro.

In totaal staan in Amsterdam negentien verdachten voor de rechter. Zij hebben volgens justitie allemaal geholpen om afval uit een vergister op een verboden manier te verwerken. Het afval zou onder andere als mest op Duitse akkers zijn terecht gekomen terwijl afval uit een industriële vergister helemaal niet als mest mag worden gebruikt.

Canard
Onder de codenaam Canard is het Openbaar Ministerie al sinds 2015 bezig met een afvalvergistingsinstallatie in Bunschoten-Spakenburg. Die installatie wint biogas uit afval, onder andere uit de visverwerkende industrie. Na de vergisting blijft een grote hoeveelheid restproduct over. Volgens de regels moet dat worden verbrand. In dit geval werd het afval gemengd met mest en met vervalste papieren geëxporteerd; ook verdween het bij Nederlandse boeren in de mestkelder.

Het bedrijf uit Lierop heeft volgens justitie mest geleverd waarmee de afval uit de vergister is vermengd. Ook het bedrijf uit Oploo was daarbij betrokken. Volgens de officier van justitie wisten beide bedrijven dat afval werd 'omgekat' tot dierlijke mest die wél op akkers mag worden uitgereden.

Gevaarlijke stoffen
De regels voor restproducten uit afvalvergisters zijn streng omdat er gevaarlijke stoffen in kunnen zitten. Bij een opzettelijk vervalste administratie kan niet meer worden nagegaan waar zulke stoffen zijn terechtgekomen.

De Brabantse verdachten zijn niet de belangrijkste verdachten. Tegen andere verdachten - onder andere de eigenaren van de afvalvergister - werden boetes van 150.000 euro geëist en gevangenisstraffen van bijna een jaar. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht in december.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.