Brainport Eindhoven kan cyberaanval niet voorzien: 'Continue strijd'
Donderdag werd industrieconcern VDL slachtoffer van een cyberaanval. Het bedrijf ligt ook vrijdag nog plat.
"Je moet continu zorgen dat je beveiliging goed is en dan ben je nog niet verzekerd."
Brainport-directeur Van Nunen ziet dat de strijd tegen cyberaanvallen nooit klaar is. "Je moet continu zorgen dat je beveiliging zo goed mogelijk is en dan ben je nog niet verzekerd dat je geen slachtoffer wordt van een hack."
De directeur vergelijkt het met een inbraak. "Als inbrekers steeds je slot kraken en je huis leeghalen moet je steeds een nieuw en beter slot zien te vinden zodat er niet weer ingebroken wordt", zegt hij.
In de strijd tegen digitale spionage en sabotage riep Brainport Eindhoven in 2018 een Centrum Cyber Weerbaarheid in het leven. "Wij geven MKB-bedrijven voorlichting over het goed beveiligen van hun systemen", vertelt Van Nunen. "Dat doen we door trainingen te geven waarmee bedrijven een certificaat kunnen halen. De beveiliging van het bedrijf wordt getoetst door een onafhankelijke instantie en als deze niet goed blijkt, gaan we samen met het bedrijf stappen zetten om de beveiliging te verbeteren."
"We willen bedrijven niet op de vingers tikken als de beveiliging niet goed is."
Van Nunen vervolgt: "We willen bedrijven niet op de vingers tikken als de beveiliging niet goed is, maar vooral helpen om het op orde te brengen. Dat kan beginnen met gesprekken met medewerkers over vreemde links, maar in latere stappen wordt ook naar beveiligingsprogramma's gekeken."
"De bedrijven in de hightechregio krijgen ook geregeld updates van de overheid over dreigingen van een cyberaanval", vertelt Van Nunen. "Ik weet verder niks over de cyberaanval bij VDL, maar zij zijn ook ingeschreven voor deze bedreigingsinformatie. Dat laat zien dat je zelfs dan niet verzekerd bent tegen cyberaanvallen."
LEES OOK:
Cyberaanval raakt VDL, deel van het bedrijf ligt plat
Bedrijven op hoede voor cyberaanvallen: 'Vandaag VDL, morgen een ander'