Duur gas zorgt voor meer vraag naar stookhout: 'We moeten nee verkopen'

11 oktober 2021 om 16:38 • Aangepast 12 oktober 2021 om 09:27
nl
Door de hoge gasprijs zoeken Brabanders naar alternatieven om hun huis toch warm te houden. Er is veel vraag naar stookhout. Zoveel zelfs, dat bij sommige leveranciers het droge hout dat direct gebruikt kan worden op is.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Beter isoleren en een warme trui aantrekken. Er zijn meerdere manieren om te zorgen dat je geen kou hebt. Maar als de winter echt streng is, zal er toch gestookt moeten worden. De gasprijzen zijn momenteel extreem hoog.

Een alternatief is het gebruik van elektrische kacheltjes of de airco om mee te verwarmen, maar dat is financieel alleen interessant als je zonnepanelen hebt. Een deel van de Brabanders met een open haard, zoekt het antwoord in stookhout, zo zegt Paul van Turnhout van houthandel Helvoirt.

"Het is momenteel ontzettend duur om containers met hardhout uit de tropen te halen."

"Het is veel drukker dan normaal. Er kloppen altijd al mensen aan die een open haard hebben en er voor de gezelligheid af en toe een blokje hout in gooien. Nu zijn er echter ook klanten die extra inslaan omdat de gasprijzen zo snel oplopen. Ze willen op hout gaat stoken. Het gaat om oude en nieuwe klanten."

De vraag is groot, maar het aanbod is dit jaar juist klein, aldus Van Turnhout. "De hele handel staat onder druk. Dat komt ook omdat het momenteel ontzettend duur is om containers met hardhout uit de tropen te halen. Met inlands hout proberen bedrijven dat deels te compenseren. En ook willen warmtekrachtcentrales meer houtsnippers."

"Als iemand om droog hout vraagt, moeten we nee verkopen."

De schappen bij de Helvoirtse houthandel zijn deels leeg. "Iedereen wacht op nieuwe lading, maar dat wordt maar mondjesmaat aangeleverd. Als iemand om droog hout vraagt, moeten we nee verkopen."

Ook bij Haardhout Woensdrecht stromen 'de bestellingen aardig binnen', zegt eigenaar Kevin Schuppan. "Daar zitten ook veel nieuwe klanten bij. Maar we kunnen het nog aan. De grote stroom met bestellingen komt pas later deze winter, als het kouder wordt."

Schoorsteenvegers lijken nog geen baat te hebben bij de hoge gasprijzen. "Het is niet drukker dan normaal", zegt bijvoorbeeld Eddy van Spreeuwel uit Tilburg die met zijn schoonmaakbedrijf ook schoorstenen veegt. "De drukte komt vaak pas later op gang."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!