Miriam (25) maakt de lekkerste havermoutballetjes van de hele wereld
Miriam deelt als 'The Veggie Reporter' al vijf jaar recepten en artikelen over veganisme en duurzaamheid.
"Ik begon met foto’s van mijn ontbijt, simpele havermoutpap met kleurrijk fruit, omdat ik daar zo vrolijk van werd. Ik had niet durven dromen dat dit mijn baan zou worden en er ook nog eens de Golden Spurtle mee zou winnen", vertelt ze.
"Hilarisch, maar fantastisch."
En dat is niet onopgemerkt gebleven. Ze mocht er zelfs over vertellen in het BBC-radioprogramma Good Morning Scotland. “Ik dacht dat dit een grap was, maar het is echt waar! Wie kan dat nu zeggen: wereldkampioen in havermout. In februari kwam ik erachter dat hier een WK voor was. Ik wist het direct: hier moest en zou ik aan meedoen en nu heb ik gewonnen. Hilarisch, maar fantastisch."
Ze won het kampioenschap met een vegan variant op de Siciliaanse arancini, rijstballetjes die worden gegeten als borrelhapje. Ze gebruikte in haar recept havergrutten, paddenstoelen en een veganistische kaasvervanger. De jury haar vond haar gerecht het beste wat betreft uitvoering, originaliteit, flair en het gerecht dat zij het liefste wilde proberen.
"Je verwacht niet dat arancini met haver kan worden gemaakt."
“Ik denk dat het recept nummer één werd, omdat het iets is waarvan je niet verwacht dat het met haver kan worden gemaakt en de arancini is echt heel lekker”, verklaart de havermoutkoningin.