Video

Betalen met een onderhuidse chip: klooien aan je lijf of de toekomst?

20 oktober 2021 om 20:41 • Aangepast 21 oktober 2021 om 18:23
nl
Betalen met een onderhuidse chip. Tom Koole kan dankzij zo'n implantaat betalen met zijn hand. Het zal de nodige wenkbrauwen doen fronsen, want wie wil dat nou, is het wel nodig en waar eindigt dit?
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Nieuwe technologie is altijd spannend, maar kan ook heel snel heel normaal zijn. Denk aan de pinpas en betalen met je mobieltje of smartphone.

Peter Joosten is biohacker en volgt de technische ontwikkelingen op de voet. Zelf heeft hij inmiddels drie verschillende chips onder zijn huid zitten: zijn visitekaartje, een chip om mee te betalen en een bitcoin-wallet, een programma waarmee hij zijn bitcoins beheert.

Als biohacker probeert hij de grenzen van de menselijke capaciteit op te rekken. De definities van biohacking lopen uiteen, van 'het samengaan van je lichaam met technologie' tot 'klooien aan je lijf'.

Peter Joosten
Peter Joosten

"Er is een stroming die zegt dat je terug kunt grijpen naar een oude methode om de grenzen van je lijf te verleggen", zegt Peter. "Bijvoorbeeld de Wim Hof-methode waarbij mensen in een bak ijs gaan zitten, of op blote voeten buiten lopen om te aarden. Biohacking is een moderne variant daarop, waarbij we technologie in ons lichaam opnemen. Hoe kunnen we het lichaam verbeteren, functies toevoegen en aanpassen?"

"Een soort cyborg, een samensmelting tussen mens en machine."

Technologie wordt steeds kleiner en persoonlijker, aldus de biohacker. "Met sporthorloges waarmee we onze gezondheid meten, of een ring met sensoren die als slaap- en activiteit-tracker werkt. Dus het is een heel logische volgende stap dat we van wearables naar insideables gaan. Dat we die technologie in ons lichaam gaan opnemen en een soort van cyborg worden, een samensmelting tussen mens en machine."

Een onderhuidse chip waarmee je kunt betalen, het is een gewaagde stap verder. Joosten vindt het interessant om mee te experimenteren en volgt de ontwikkelingen op de voet. "Veel mensen zullen er kritiek op hebben, maar zolang het een vrije keuze is, zie ik geen grote bezwaren."

"Er wordt gewerkt aan chips die symptomen van parkinson of alzheimer kunnen onderdrukken."

"De volgende stap is dat deze onderhuidse chips ook dingen gaan meten", zegt Peter. In Zweden heeft een bedrijf een chip ontwikkeld die constant je lichaamstemperatuur kan meten. En daarna volgt - maar dat is nog echt science fiction - een implantaat dat functies kan uitvoeren in het lichaam. Er wordt gewerkt aan chips die symptomen van parkinson of alzheimer kunnen onderdrukken."

Peter denkt niet dat iedere Nederlander over twintig jaar een onderhuidse chips zal hebben, maar wel dat meer mensen iets elektronisch en digitaals in hun lijf zullen plaatsen.

Als eerste in het land implanteert de Tilburgse tattooshop The Tattooist een betaalchip.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!