Spannende dag voor Rino in zijn strijd voor behoud van jongerenopvang

27 oktober 2021 om 08:00 • Aangepast 27 oktober 2021 om 19:25
nl
Donderdag belooft een spannende dag te worden voor jongerenwerker Rino Driessen uit Bavel. De rechter beslist dan namelijk of zijn stichting Ariba, een opvang voor jongeren met een licht verstandelijke handicap, wel of niet mag blijven aan de Woestenbergseweg. Een strijd die hij al enkele jaren voert met de gemeente Breda: "Het zorgt voor pijn, onrust en onzekerheid bij mij en mijn cliënten."
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

"Het is achterlijk, te belachelijk voor woorden", Rino Driessen neemt geen blad voor de mond als het gaat om het handelen van de gemeente Breda.

De selfmade jongerenwerker ontdekte vorige week dat de gemeente Breda een nieuwe aap uit de mouw had getoverd om hem en zijn dagbesteding Ariba weg te krijgen bij de Woestenbergseweg.

"Ze hebben me weggezet als wanbetaler en boeman. En nu dit weer."

De komst van een nieuw bedrijventerrein of de te hoge onderhoudskosten van het bijbehorende pand zijn niet langer alleen de reden voor een gedwongen vertrek. De gemeente Breda voert nu de komst van een nieuw woonproject voor overlast gevende mensen met verslaving of psychische problemen aan als bezwaar.

"Dit komt echt de lucht vallen", zo zegt Driessen. "Ze hebben me eerst neergezet als wanbetaler en boeman. En nu dit weer. Het is een lage streek om alsnog te proberen om mij op straat te zetten. Ik voel me genaaid door de gemeente en dan druk ik me nog zacht uit."

Rino is zo kwaad omdat hij, volgens eigen zeggen, in het verleden (mondelinge) afspraken heeft gemaakt met de gemeente over het verlaten van de locatie aan de Woestenbergseweg. De stichting Ariba zou pas weg moeten als de komst van een bedrijventerrein in 2030 concreet zou worden. Dat is niet zo, er ligt alleen nog maar een toekomstvisie. Deze lezing wordt overigens ook bevestigd door de oud-wethouders Bob Bergkamp en Patrick van Lunteren. Driessen sloeg wel een aantal oplossingen vanuit de gemeente in de wind en hij wist altijd al dat de huur tijdelijk was. Breda claimt dat de overeenkomst zou stoppen zodra de bestemming definitief was.

Rino moest de Woestenbergseweg eigenlijk al hebben verlaten, maar hij deed een beroep op ontruimingsbescherming en kon daarom nog blijven zitten op de locatie in Bavel.

"Het voelt als een klap voor mijn bek van iemand die vervolgens hard wegloopt."

Rino zegt eigenlijk helemaal geen rechtszaak te willen en dacht er met gespreken wel uit te komen met de gemeente. Meerdere pogingen van zijn kant tot een dialoog mislukten echter, zo beweert hij. Op een laatste poging in augustus, het aanbieden van bijna duizend handtekeningen, reageerde het college in ieder geval dat er pas een inhoudelijke reactie komt na de rechtszaak. Te laat wellicht voor de beheerder van de jongerenopvang.

Dat neemt Driessen vooral scheidend wethouder Paul de Beer kwalijk. ""Hij heeft voor veel pijn, onrust en onzekerheid gezorgd", zegt Rino boos.. "Het voelt als een klap voor mijn bek van iemand die vervolgens hard wegloopt. Ik heb hem vaker uitgenodigd, maar hij is nooit hierheen gekomen om te kijken en te praten."

"Iedereen die ik in Bavel spreek, vindt de nieuwe reden die ze bedacht om mij weg te krijgen belachelijk", besluit Rino. "Ik heb dan ook het volle vertrouwen op een goede afloop komende donderdag. Dan zijn hopelijk de slapeloze nachten voor mij en mijn cliënten voorbij."

Zo lang de zaak door de rechter wordt behandeld, geeft de gemeente Breda geen reactie op de kwestie.

LEES OOK:

Rino wil met duizend handtekeningen jongerenopvang redden.

Rino weigert sleutels van jongerenopvang in te leveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!