Landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep
De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een vondst van een zeer besmettelijke variant, de zogenoemde hoogpathogene vogelgriep (H5), bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde, in Flevoland. Die variant leidt tot ernstige ziekte of sterven bij vogels. Daar komt bij dat in het noorden van Nederland steeds vaker dode wilde vogels worden gevonden en meldingen van besmette wilde vogels in Duitsland.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het besmette bedrijf in Zeewolde, met zo'n 36.000 dieren, door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.
Pluimvee en watervogels afschermen
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van kippen en hobbyvogels (zoals duiven en parkieten) zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.
Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.
Dode wilde vogels melden
Het is belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. Meer informatie over waar dit het beste kan, is te vinden op de website van de NVWA.
Voor houders van vogels geldt een meldplicht. Zij moeten bij de NVWA melding maken van de uitval van dieren. Zo kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en is het risico op verspreiding kleiner.
Eerder ook al ophokplicht
Begin juli van dit jaar werd een eerder ingevoerde ophokplicht voor het hele land opgeheven. In veel regio's moesten commerciële kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.
LEES OOK: Boeren vrezen financiële strop als ophokplicht lang duurt: 'Scheelt tonnen'