Jongerenopvang moet snel weg omdat gemeente anders 100.000 euro misloopt
De gemeente Breda en selfmade jongerenwerker Rino Driessen ruziën al een tijdje. Inzet is de vraag wanneer Driessen met zijn dagopvang voor jongeren met een licht verstandelijke handicap plaats moet maken voor gemeentelijke bouwplannen. Rino werd in april al gesommeerd om te vertrekken, maar hij beroept zich op ontruimingsbescherming en spande een rechtszaak aan.
In eerste instantie moest Driessen wijken voor een mogelijk bedrijventerrein in 2030 en te hoge onderhoudskosten aan het woonpand. Afgelopen week kwam daar ook plotseling het project Anders Wonen bij.
Subsidie van potentieel een ton
En dit werpt toch wel een nieuw licht op de zaak. In ieder geval werd duidelijk dat er een flinke zak geld mee gemoeid is en dat de gemeente Breda best haast heeft met een uitzetting van Driessen. De gemeente kan de 100.000 euro mislopen als de locatie niet op tijd vrijkomt. Als de kantonrechter het contract met een jaar verlengt, is het project volgens de gemeente van de baan.
De advocaat van de gemeente wees er verder op dat de doelgroep van Anders Wonen lastig is te huisvesten en dat er naast een financieel ook een maatschappelijk belang is. En dat belang is volgens hem ook groter dan die ene cliënt die nog bij Ariba zit. Daar zou wel een oplossing voor gevonden worden. Dit deed het kamp Driessen even steigeren. Volgens Rino Driessen heeft hij momenteel drie jongeren rondlopen bij Ariba.
Partijen moeten proberen te schikken
Kantonrechter Sierkstra kwam met het voorstel dat beide partijen samen een datum afspreken dat Driessen het terrein zal verlaten, maar dit kreeg geen bijval. De hakken stonden bij beide partijen nog stevig in het zand.
Beide advocaten gingen uiteindelijk toch akkoord met het voorstel om de zaak twee weken aan te houden en samen rond de tafel te gaan. Rino Driessen en advocaat Welten moeten met een voorstel komen met een einddatum voor zijn vertrek. "Doe je best", zo besloot de rechter, "want anders beslis ik voor jullie."