Liveblog

Coronanieuws: 'Mondkapje gaat nog, toegangsbewijs absurd en zinloos'

2 november 2021 om 15:30 • Aangepast 11 november 2021 om 15:23
nl
In dit liveblog hielden we je op dinsdag de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

Hoofdpunten:

  • Op meer plekken moet je de coronapas laten zien.
  • De mondkapjes komen terug, bijvoorbeeld in winkels en de supermarkt.
  • Er worden maatregelen voorbereid zodat werkgevers ook om coronapas kunnen vragen.
  • Boostershot voor 80-plussers vanaf december.

Liveblog

22.45

Deze liveblog is gesloten.

22.23

NOC*NSF: maatregelen treffen hele sportbranche

De maatregelen van het kabinet om alleen te mogen sporten met een QR-Code treft de gehele sportbranche. Dat zegt sportkoepel NOC*NSF in een reactie op het besluit van de regering dat met ingang van komende zaterdag alleen mensen met een coronapas een sportcomplex van een amateurvereniging mogen betreden.

"Er zijn bovendien grote twijfels over de uitvoerbaarheid van deze maatregel", vervolgt NOC*NSF. "De algemene geprezen laagdrempeligheid van de sport in Nederland wordt met deze maatregel aangetast. Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd moeten worden in plaats van belemmert. Sport is juist onderdeel van de oplossing van deze gezondheidscrisis."

22.08

Veiligheidsberaad noemt maatregelen noodzakelijk

Het Veiligheidsberaad noemt het verzwaarde pakket van coronamaatregelen dat het demissionaire kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd noodzakelijk gezien de snel oplopende besmettingscijfers. "Maar we blijven wel kritisch kijken naar de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de maatregelen in samenhang met al het andere werk dat de gemeenten en politie te doen hebben", stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het beraad.

Ook spreekt Bruls de hoop uit dat verdergaande maatregelen niet nodig zullen zijn. Het Veiligheidsberaad stelt dat een vergroting van de druk op de zorg alleen kan worden voorkomen door het naleven van de adviezen en maatregelen in combinatie met controle en handhaving.

21.55

KNVB roept Tweede Kamer op om sporten bij amateurs zonder coronapas mogelijk te maken

De KNVB roept samen met sportkoepel NOC*NSF de Tweede Kamer op sporten bij amateurverenigingen zonder coronatoegangsbewijs voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet de organisatie naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van het kabinet. Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt over een dergelijk bewijs beschikken.

"De plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal zijn praktisch gezien onuitvoerbaar", zegt de KNVB. "Vrijwilligers zijn goud waard, maar ook schaars. Waar ga je vrijwilligers vandaan halen die zeven dagen per week QR-codes gaan controleren bij alle sporters en bezoekers op een accommodatie? In andere sectoren werken professionals die bij de (enige) toegang bezoekers kunnen controleren, wij hebben vrijwilligers die hetzelfde zouden moeten doen voor een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen."

21.51

Sportbonden nemen stelling tegen nieuwe maatregelen

Drie grote Nederlandse sportbonden nemen stelling tegen de nieuwe maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. Hockeybond KNHB is teleurgesteld en ontstemd, volleybalbond Nevobo is bezorgd en zwembond KNZB betreurt de laatste ontwikkelingen ten zeerste.

Door de nieuwe maatregelen moet onder meer iedereen vanaf 18 jaar een coronabewijs tonen wanneer hij of zij een wedstrijd wil spelen, wil trainen of een sportcomplex wil bezoeken. "Dit maakt het laagdrempelig sporten voor iedereen onmogelijk", betoogt de KNHB. "Ook is de controle voor verenigingen rond trainingen en wedstrijden zeer moeilijk te handhaven. De maatregel kan bovendien in potentie een groot risico vormen voor een eerlijk verloop van de competitie: kunnen alle spelers mee blijven doen"?

21.40

Theaterbranche opgelucht om uitblijven nieuwe maatregelen

De theaterbranche haalt opgelucht adem nu er geen nieuwe coronamaatregelen voor theaters gaan gelden. Theaters kunnen de komende tijd nog steeds met een volle capaciteit hun voorstellingen laten doorgaan. Bestaande maatregelen, zoals het tonen van een coronatoegangsbewijs, blijven wel gelden.

"We zitten vlak voor de première van Titanic en hebben keihard gewerkt met iedereen", zegt Hans Cornelissen, artistiek directeur van De Graaf & Cornelissen Entertainment. "Dus het is echt een enorme opluchting." Vooral omdat de branche al zo hard getroffen is, zegt hij.

21.30

Belangenvereniging amateurs: dit is een lockdown voor de sport

De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd ter bestrijding van het coronavirus staan gelijk aan een totale lockdown van de Nederlandse amateursport. Dat zegt Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen. "Wie dit van ons verlangt is niet ter zake kundig. De Tweede Kamer moet dit tegenhouden. Deze maatregel schiet zijn doel totaal voorbij. Dit is onvoorstelbaar."

Iedereen van 18 jaar en ouder moet een coronabewijs overleggen voordat hij een sportcomplex mag betreden. Van Olffen: "Elke trainingsavond, elke wedstrijdavond. We praten over complexen die van alle kanten vrij toegankelijk zijn. Geen enkele club kan hier de controle over behouden. Daarnaast heeft elk elftal wel enkele spelers die niet zijn gevaccineerd. Zonder hen kan de competitie niet worden afgemaakt."

"En dan wil men dit ook nog zaterdag al laten ingaan", zegt een verbijsterde Van Olffen. "Hoe dan? Wie gaat dit regelen? Het sporten wordt de mensen onmogelijk gemaakt, of het nu voetballers, tennissers of badmintonners zijn. Wie bedenkt zoiets? Ik heb me deze hele periode van corona nooit uitgesproken over maatregelen, dat is niet aan mij. Maar dit gaat te ver. Ik ben nu echt boos."

21.25

Evenementensector niet verrast door coronamaatregelen

De evenementensector is niet verrast door de aangekondigde coronamaatregelen. "Deze zijn in lijn met de zaken die afgelopen dagen via media al naar buiten kwamen. Dit zijn maatregelen die geen impact hebben op de evenementensector, waar een beperking van 75 procent voor ongeplaceerde evenementen en een nachtsluiting gelden", aldus Jolanda Jansen van de Alliantie van Evenementenbouwers.

De laatste persconferentie en de aangescherpte maatregelen hebben voor de cultuursector relatief weinig gevolgen. Bij concerten, theatervoorstellingen en bioscopen werd al gebruikgemaakt van QR-codes. Op 12 november worden de maatregelen herzien en wordt besloten of ze worden aangehouden, aangescherpt of afgezwakt.

21.15

Sportclubs worstelen met coronapas

Brabantse sportclubs worstelen met het controleren van de QR-toegangspas. Dat blijkt uit een rondgang langs de velden.

21.05

NU'91: zorgmedewerkers vinden coronamaatregelen onvoldoende

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden in grote meerderheid dat de door het kabinet aangekondigde coronamaatregelen niet ver genoeg gaan. Dat meldt hun beroepsorganisatie NU91, die dinsdag een peiling uitvoerde onder zorgpersoneel. Medewerkers van onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg zouden bezorgd zijn over de toenemende druk op de zorg.

"De achterban gelooft niet dat deze maatregelen het gewenste effect hebben en het tij zullen keren", zegt een woordvoerder van NU91. Zo'n 95 procent van de ongeveer 2000 ondervraagden zou dit hebben aangegeven.

21.00

Winkeliers: mondkapje gaat nog, toegangsbewijs absurd en zinloos

Dat het in winkels weer verplicht wordt een mondkapje te dragen om de coronabesmettingen omlaag te krijgen, heeft de goedkeuring van de winkeliers, al is het niet van harte. De mogelijke invoering van coronatoegangsbewijzen in bijvoorbeeld winkels noemt de organisatie daarentegen "absurd en zinloos". Het leidt tot discussies bij de winkeldeur, heeft geen draagvlak en wordt door geen enkel ander land toegepast. Dat zegt winkelbrancheorganisatie INretail in een reactie op de coronapersconferentie van het kabinet.

INretail benadrukt dat winkels geen besmettingsbron zijn. Het coronatoegangsbewijs is volgens de organisatie ook bedoeld voor plekken waar je een kwartier of langer binnen 1,5 meter afstand van andere mensen bent. Een winkelbezoek duurt doorgaans korter. Controle van het testbewijs vergt bovendien tienduizenden extra medewerkers die er vanwege de arbeidskrapte niet zijn, zo klinkt het.

INretail wijst erop dat in geen enkel Europees land een toegangsbewijs nodig is voor het mogen betreden van een winkel. "Duitsland heeft na een proef in enkele deelstaten geconcludeerd dat het onwerkbaar is", aldus de organisatie.

20.55

MBO Raad steunt oproep kabinet om basisregels na te leven

De MBO Raad steunt de oproep van het kabinet om de basisregels tegen de verspreiding van corona na te leven. "We moeten voorkomen dat in het ergste geval de scholen toch weer deels dicht zouden moeten door corona" stelt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad. "Dat is niet in het belang van de studenten, maar ook niet van de docenten en de medewerkers."

Studenten, docenten en ander personeel van het mbo, hbo en de universiteiten moeten vanaf 6 november mondkapjes dragen als zij door de school lopen. Wie zit, mag het mondkapje afdoen.

20.45

Horeca wil extra steun nu QR-check ook verplicht wordt op terras

De horeca wil dat het kabinet komt met extra coronasteun voor cafés en restaurants. Nu het coronatoegangsbewijs binnenkort ook verplicht wordt voor bezoekers van terrassen, zouden horecaondernemers wederom een harde klap krijgen. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van "symboolpolitiek".

KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt dat het kabinet in gesprekken met hem niet goed heeft kunnen onderbouwen waarom de verplichte QR-check nu precies nodig is op terrassen. "Onbegrijpelijk, aangezien het voor onze leden wél een grote financiële impact heeft."

Zo'n verplichting zou sommige gasten weren uit de horeca. Ook kost de controle bedrijven extra inzet van personeel. Het gaat volgens KHN branchebreed in het lopende vierde kwartaal al gauw om tientallen miljoenen euro's aan extra kosten en mogelijk wel honderden miljoenen aan omzetderving.

20.30

Invoeren coronapas zorgt voor extra kosten bij musea

Dat de musea bezoekers ook moeten gaan controleren op een coronapas leidt tot extra kosten, en dat terwijl musea "nog steeds veel minder bezoekers en inkomsten hebben dan voor corona", stelt de Museumvereniging. Vanaf 6 november wordt het coronatoegangsbewijs verplicht op meer plekken, waaronder op culturele locaties.

De Museumvereniging, de brancheorganisatie voor ruim 400 Nederlandse musea, heeft er begrip voor dat de overheid corona wil indammen en dus nieuwe maatregelen invoert. Ze wil daarom meewerken aan het controleren op de bewijzen, maar stelt wel dat een bezoek aan musea al veilig was en is. "Er zijn geen gevallen van besmettingen in musea bekend", aldus een woordvoerster.

Vanwege de extra kosten is het voor de Museumvereniging "des te belangrijker dat er nu snel een concreet herstelplan komt voor de culturele sector" om de crisis door te komen en "overal in Nederland kwaliteit kunnen blijven bieden aan bezoekers".

20.15

Politiebond ACP: handhaven gaat er niet makkelijker op worden

Het handhaven gaat er niet gemakkelijker op worden nu het kabinet de coronamaatregelen weer gaat aanscherpen na eerdere versoepelingen. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in reactie op de coronapersconferentie. "Het was beter geweest als het kabinet stap voor stap had versoepeld, net als in veel andere landen is gebeurd", aldus Van de Kamp. "Want nu moeten we de regels weer aanscherpen en dat zorgt voor onduidelijkheid en verwarring bij de mensen en er is ook een groep die boos is."

De ACP-voorman laat weten dat de bond de komende dagen nauw contact heeft met de achterban over de gevolgen voor de handhaving van het verscherpen van de coronamaatregelen. "En als we merken dat het niet goed gaat, zullen we daarover een gesprek aanvragen met het kabinet en de politieleiding."

Omdat er vanaf 6 november op meer plekken een coronatoegangsbewijs getoond moet worden, zullen boa's intensiever gaan controleren op de coronapas. De Nederlandse BOA Bond maakt zich zorgen dat die extra inzet ten koste zal gaan van andere meldingen.

20.05

Sportkoepel schrikt van nieuwe maatregelen

Sportkoepel NOC*NSF liet voor de officiële mededeling van Rutte al weten hierover zeer bezorgd te zijn. "We hebben grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, de handhaafbaarheid en ook het nut van mogelijke maatregelen die de toegang tot sporten gaan beperken", zegt een woordvoerder. "Voor ongeveer tien miljoen mensen geldt dat ze wekelijks sporten, waarvan bijna de helft op een sportclub. Daarmee houden zij hun weerstand en gezondheid op peil. Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd in plaats van beperkt moeten worden."

Rutte zei dat er lang over deze maatregelen was nagedacht. "Maar het wordt kouder en ook op de sportvelden zullen de mensen eerder de neiging hebben om naar binnen te gaan. Ja, het wordt winter. Daarnaast willen we eenduidigheid. De maatregel geldt bijvoorbeeld ook voor de buitenterrassen. We zetten in op verbreding van het toepassen van de coronapas."

19.52

Ouderenbond blij met boostervaccin

De ouderenbond KBO-PCOB is blij dat er een boosterprik komt voor mensen van zestig jaar en ouder, zo stelt de organisatie in een reactie op de persconferentie. “Voor veel senioren, thuis maar met name in verpleeghuizen, zal dit een pak van hun hart zijn. We moeten koste wat kost voorkomen dat er weer afdelingen gesloten worden. Het is nu van belang dat in de uitnodigingen die worden gestuurd duidelijk staat wie er opgeroepen worden en waar je moet zijn. Maar ook met goede uitleg over wat zo’n boostervaccin nou precies inhoudt.”

19.40

CNV tevreden met 'gedoseerde' maatregelen

Vakbond CNV vindt het goed dat het kabinet 'gedoseerd' coronamaatregelen neemt. "Het kabinet kiest nu grotendeels voor maatregelen waar we inmiddels aan zijn gewend. De anderhalve meter, mondkapjes. Voor dit moment verstandige maatregelen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een eerste reactie op de coronapersconferentie. "Laten we hopen dat dit genoeg is om het aantal besmettingen terug te dringen", benadrukt de vakbondsman.

CNV pleitte er al langer voor dat de "klassieke coronaregels" op de werkvloer gehanteerd blijven worden. Onlangs benadrukte de bond daarnaast niks te zien in de inzet van de CoronaCheck-app op de werkvloer. Zo'n toegangsbewijs is volgens de bond ongrondwettelijk en zou de privacy en lichamelijke integriteit van werknemers schenden.

19.39

Demonstranten bij persconferentie uiteen gedreven

De politie heeft dinsdagavond ingegrepen bij een demonstratie bij het ministerie van Justitie in Den Haag. In dat gebouw aan de Turfmarkt ging eerder op de avond de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van start.

De groep van circa 150 demonstranten werd uit elkaar gedreven en in tweeën gesplitst. De politie werd daarbij bekogeld met zwaar vuurwerk.

19.35

Coronapas voor werknemers: vooral locaties met bezoekers

Het kabinet wil dat werkgevers straks ook aan werknemers een coronatoegangsbewijs gaan vragen op locaties waar bezoekers dat ook al moeten laten zien. Hugo de Jonge sprak tijdens de persconferentie van een 'bredere inzet' van de coronapas. Het 'vergt veel overleg' en er is een wetswijziging voor nodig, aldus de bewindsman.

Op 12 november wil het kabinet besluiten hoe het verder gaat, na een advies van deskundigenclub Outbreak Management Team (OMT).

19.29

Rutte: kans is aanwezig dat maatregelen nog strenger worden

De komende weken houdt het kabinet de ontwikkeling van de coronacijfers streng in de gaten, met name in de ziekenhuizen. Op 12 november, volgende week vrijdag, wordt bekeken of er strengere maatregelen nodig zijn.

19.26

Ook boosterprikken voor mensen jonger dan zestig

Nadat 80-plussers en mensen tussen de 60 en de 80 jaar een boosterprik hebben gehad, kunnen ook 60-minners een derde vaccinatie krijgen. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op een persconferentie over corona.

19.18

Oproep tot vaccinatie

De Jonge eindigt zijn betoog met een oproep aan mensen die nog niet gevaccineerd zijn: kom toch een vaccinatie halen. En heb je twijfels: stel je vragen dan.

19.17

Boostershot voor 80-plussers

Mensen van 80 jaar en ouder kunnen vanaf december een boosterprik halen met het coronavaccin. Daarna is de groep van 60 tot 80 jaar aan de beurt, waarschijnlijk vanaf januari. Dat zei minister De Jonge tijdens de persconferentie. Ook zorgpersoneel krijgt een boosterprik aangeboden.

19.14

De Jonge: werkgevers moeten coronatoegangsbewijs kunnen vragen

Werkgevers moeten coronatoegangsbewijzen kunnen vragen aan werknemers. Daarvoor wordt nu een wetswijziging voorbereid, zegt demissionair minister De Jonge. Ook voor zorgpersoneel zou dat moeten gelden. Ook op andere plekken zou een verplicht coronatoegangsbewijs mogelijk moeten zijn, bijvoorbeeld in winkels. Die maatregelen worden nu dus nog niet ingevoerd, maar worden wel voorbereid. Op 12 november wordt gekeken of die strengere maatregelen nodig zijn.

19.12

De Jonge: golf van coronabesmettingen is hoger dan we willen

We willen dat reguliere zorg doorgaat, maar er worden nu weer meer bedden vrijgemaakt voor coronapatiënten, zegt Hugo de Jonge. Zorgpersoneel kan niet op twee plekken tegelijk zijn. "De ongemakkelijke waarheid is dat het gros van de coronapatiënten in de ziekenhuizen, niet is gevaccineerd."

19.11

Demonstranten bij ministerie waar persconferentie wordt gehouden

Ruim honderd demonstranten hebben zich dinsdagavond verzameld bij het ministerie van Justitie in Den Haag, waar om zeven uur de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge plaatsvindt. Het gebouw is eerder op de dag extra beveiligd, nadat er oproepen op sociale media rondgingen om te demonstreren bij het gebouw.

19.08

Ook mondkapjesplicht uitgebreid

Op meer plekken moeten vanaf zaterdag mondkapjes worden gedragen. Onder meer op alle openbare binnenlocaties en bij contactberoepen moet het mondkapje weer worden opgezet. Uitzonderingen zijn locaties waar de coronapas wordt getoond. Op plekken waar je een coronatoegangsbewijs moet laten zien, hoef je vervolgens geen mondkapje meer op.

19.07

Vanaf zaterdag moet je je coronapas op meer plekken laten zien

Dan moet je de pas ook laten zien op onder meer buitenterrassen in de horeca, doorstroomlocaties, georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar voor publiek en sporters. Zo moeten voetbalclubs en toneelverenigingen een coronapas gaan vragen aan hun bezoekers. Rutte kondigt aan dat het toegangsbewijs moet worden gevraagd voor sportclubs en culturele verenigingen vanaf 18 jaar. Jeugdactiviteiten en -kampen voor jongeren onder de 18 jaar, worden uitgezonderd. Dat geldt dus ook voor de intocht van Sinterklaas.

Waar een coronapas wordt geëist voor toegang, hoeven mensen geen mondkapje te dragen.

19.05

Aangescherpte adviezen van het kabinet:

  • Houd anderhalve meter afstand
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Reis buiten de spits
19.04

Basismaatregelen

Ons eigen gedrag blijft cruciaal, zegt Rutte. Hij wijst nog eens op de basismaatregelen: blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ben je positief, blijf dan binnen. Geen handen schudden, geen knuffels geven. Hoest en nies in je elleboog.

19.02

Rutte: de rek gaat eruit

Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt om de regels te volgen, zo begint Rutte de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

18.42

Reiziger draait mogelijk zelf op voor kosten repatriëring

Nederlanders die bewust naar een land gaan met een "donkerrood" negatief reisadvies, zullen in de toekomst mogelijk opdraaien voor de kosten van de repatriëring in geval van nood. Demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) gaat die mogelijkheid "serieus onderzoeken".

Het gaat dan om landen die kleurcode rood in het reisadvies hebben en waarvoor het ministerie waarschuwt er niet heen te reizen. "Ik vind het niet kunnen dat mensen naar zo'n gebied afreizen en dan vervolgens de rekening bij de samenleving neerleggen als ze eruit gehaald moeten worden", zei Knapen in een debat in de Kamer.

17.49

Veiligheidsmaatregelen bij ministerie in aanloop naar persconferentie

De omgeving van het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag is dinsdagmiddag extra beveiligd in aanloop naar de coronapersconferentie om 19.00 uur. Dat gebeurde nadat eerder op de dag oproepen op sociale media circuleerden om te demonstreren bij het gebouw waar de persconferentie plaatsvindt. Er is veel politie aanwezig en er zijn hekken rond het gebouw aan de Turfmarkt geplaatst.

Tijdens de vorige persconferentie zorgde een lawaaiprotest van tegenstanders van de coronamaatregelen dat vlakbij plaatsvond voor een dreigende sfeer. Het ministerie moest worden afgesloten. Ambtenaren en journalisten konden toen het gebouw enige tijd niet uit.

17.42

Geen normale Sint of Kerst als kabinet nu niet stevig ingrijpt

Het demissionair kabinet moet nu stevig ingrijpen om ervoor te zorgen dat de feestdagen als Sinterklaas en Kerstmis straks normaal gevierd kunnen worden. Dat zegt RIVM-topvrouw Aura Timen tegen NU.nl. Als dat niet gebeurt, blijven de coronacijfers en de druk op de zorg te hoog, zegt Timen.

Het duurt nog weken voordat de coronacijfers gestabiliseerd zullen zijn, als nieuwe maatregelen zijn ingegaan, legt ze uit. En het is nog onzeker hoe snel de cijfers daarna zullen dalen. Dat hangt ook af van hoe goed Nederlanders de maatregelen naleven.

"Ruimte om de besmettingen nog verder op te laten lopen, is er niet. We zitten al tegen de bovengrens van de rekenmodellen aan. Als de aantallen verder stijgen, kan de overbelasting in de zorg enorm worden."

17.39

'Thuiswerkadvies is vooral bedoeld als signaal'

Het nieuwe thuiswerkadvies van het kabinet is waarschijnlijk vooral bedoeld om een signaal af te geven. Dat zegt voorzitter Nic van Holstein van de Vakcentrale voor Professionals (VCP). "En dat is op zich goed", denkt hij. "Dat we erop gewezen worden dat corona nog niet weg is."

Naar verluidt komt premier Mark Rutte op de coronapersconferentie van dinsdagavond met het advies dat de helft van de werkzaamheden het beste vanuit kan worden uitgevoerd. In september kwam het kabinet nog met het advies om "thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is".

17.32

Opnamestop in overvol Limburgs ziekenhuis

Ziekenhuis VieCuri, met locaties in Venlo en Venray, heeft per direct een opnamestop afgekondigd. De reden is "de buitengewoon hoge aantallen patiënten, zowel regulier, Covid-, als patiënten die met spoed binnenkomen", meldt het ziekenhuis.

Volgens VieCuri is het ziekenhuis overvol. "We moesten overgaan tot een opnamestop. Een niet alledaagse maatregel waarover de omliggende ziekenhuizen en ambulancezorg zijn geïnformeerd", aldus de ziekenhuisorganisatie. Volgens een woordvoerster liggen er twee coronapatiënten op de intensive care en 26 op de verpleegafdeling.

17.16

Rutte moet uitleg geven over lekken maatregelen

Premier Mark Rutte moet aan de Tweede Kamer uitleggen hoe het kan dat de voorgenomen coronamaatregelen steevast voor de persconferentie al worden gelekt naar de pers. Kamervoorzitter Vera Bergkamp steunde het verzoek van oppositieleider Geert Wilders (PVV) om een verklaring van het demissionaire kabinet.

Wilders sprak dinsdag zijn ergernis uit over zogenoemde "bronnen rond het kabinet die heel Nederland en de media al hadden verteld welke maatregel het kabinet vanavond wereldkundig gaat maken", voordat de Kamer er weet van heeft. "Ik vind het schandalig dat wij als Kamer zo ongeveer als laatste worden geïnformeerd", foeterde de PVV-leider.

17.04

Ouderenorganisatie wil snel starten met boosterprik

Seniorenorganisatie ANBO roept het kabinet op om snel te beginnen met een extra coronaprik voor de meest kwetsbare ouderen. De Gezondheidsraad gaf dinsdag aan dat de effectiviteit van de vaccins bij ouderen iets afneemt en adviseert een boosterprik.

Die prik moet voorkomen dat ouderen ernstig ziek worden als ze nu besmet raken met corona. De raad adviseert om te beginnen met de meest kwetsbare, oudste ouderen. "ANBO is daar blij mee, vooral nu het aantal besmettingen ook in verpleeghuizen oploopt. Juist daar zijn de meest kwetsbare ouderen te vinden."

17.02

Ziekenhuis vindt verplichte QR-code in de zorg onacceptabel

Ziekenhuis OLVG in Amsterdam is tegen een verplicht vaccinatiebewijs voor de zorgmedewerkers, bezoekers en patiënten. "Een QR-code in de zorg is onacceptabel", meldt het ziekenhuis.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaf eerder aan "helemaal niets te willen uitsluiten" wat betreft aanvullende maatregelen. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad en tevens burgemeester van Nijmegen pleit voor een QR-code op de werkvloer.

16.33

Winkels hebben nog genoeg mondkapjes op voorraad

Als het kabinet de mondkapjesplicht uitbreidt, zal het geen probleem zijn voor Nederlanders om in winkels mondkapjes in te slaan. Drogisterijen als Kruidvat en Trekpleister laten weten dat ze nog voldoende mondkapjes op voorraad hebben.

"We zien de vraag al sinds vorige week weer toenemen", zegt een woordvoerster van A.S. Watson, het moederbedrijf van de ketens. Datzelfde geldt volgens haar voor coronazelftesten. Mondkapjes zijn de afgelopen tijd nooit echt uit de Nederlandse schappen verdwenen. Dat heeft ermee te maken dat ze in het openbaar vervoer nog steeds verplicht zijn.

16.16

Aantal gevaccineerden neemt toe

Het aantal mensen dat zich laat vaccineren tegen het coronavirus, neemt weer iets toe. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM. Ruim 44.000 mensen kregen vorige week een eerste prik. Dat is het hoogste aantal in een maand tijd.

Daar staat tegenover dat het aantal tweede prikken daalde. Iets meer dan 49.000 mensen kregen een herhaalvaccinatie, het laagste aantal in iets meer dan een maand tijd. In totaal werden vorige week dus ruim 93.000 prikken gezet, tegen ruim 86.000 in de week ervoor en ruim 90.000 nog een week eerder.

16.00

Coronabesmettingen opnieuw flink gestegen

Het aantal coronabesmettingen in Brabant is flink gestegen. In de afgelopen week zijn er 7516 nieuwe positieve tests geconstateerd. Dat is bijna vijftig procent meer dan een week eerder. Het aantal ziekenhuisopnames nam met 35 procent toe.

Het is de vijfde week op rij dat de cijfers stijgen. Vorige week werden er nog 5071 nieuwe positieve tests afgenomen in onze provincie. Met de 7516 nieuwe besmettingen van deze week is dat dus een stijging van 48,2 procent. De toename is wel minder groot dan vorige week, die was toen 75,8 procent.

LEES OOK: Coronabesmettingen afgelopen week opnieuw fors gestegen: 7516 in totaal

15.39

Aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt toe

Steeds meer mensen lopen het coronavirus op in verpleeghuizen. Zulke locaties worden een steeds belangrijkere haard, zo komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stand van de corona-epidemie in Nederland.

Bijna 800 mensen die afgelopen week positief testten, zijn besmet geraakt in een verpleeghuis. Dat is meer dan in de twee voorgaande weken bij elkaar. Verpleeghuizen vormen 4,6 procent van alle herleide besmettingen. Voor die groep is dat het hoogste percentage sinds half februari, toen de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus net begonnen was.

15.24

Coronabesmettingen in Brabant

Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn in Brabant 1274 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is meer dan de dag ervoor, toen ging het om 1110 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...

In heel Nederland zijn afgelopen etmaal 7761 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM.

15.22

Aantal positieve tests stijgt, maar groei gaat iets minder snel

Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw snel toegenomen, maar het gaat iets minder snel dan vorige weken. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in heel Nederland 53.979 positieve tests.

Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 39 procent hoger dan vorige week. Toen meldde het instituut 38.733 gevallen. Dat was 50 procent meer dan de week daar weer voor. Nog een week eerder steeg het aantal positieve tests met zo'n 44 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen stijgt ook snel. Vorige week waren de coronaklachten van 834 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds half mei.

15.14

Gezondheidsraad wil extra coronaprik voor 60-plussers

Als het aan de Gezondheidsraad ligt krijgen mensen vanaf zestig jaar een extra prik tegen corona. Het inenten moet beginnen bij de oudste mensen van deze groep. Er zijn volgens de raad "aanwijzingen" dat bij oudere gevaccineerden de bescherming van de recent toegediende prikken afneemt.

Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen (verpleeghuizen, woonzorgcentra, en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking), komen in de visie van de raad in aanmerking voor zo'n boostervaccin. In deze instellingen neemt het aantal infecties toe. Er wonen veelal senioren en er bestaan meer kansen op het doorgeven van een besmetting en op een ernstig ziekteverloop.

14.17

Mondkapjes verplicht in supermarkt en winkels

Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels. De winkels vallen namelijk onder publiek toegankelijke binnenruimten waar mondmaskers met ingang van vrijdag verplicht zijn, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

Op andere plekken wordt een coronatoegangsbewijs verplicht, zoals maandag al naar buiten kwam. De corontoegangspas is nu al verplicht in de horeca, casino's, bepaalde evenementen en cultuurlocaties. Daar komen doorstroomlocaties als musea en sportscholen bij.

Op enig moment is het ook de bedoeling dat pretparken en dierentuinen om een coronatoegangsbewijs gaan vragen, maar dat zal nog iets langer op zich laten wachten. Volgens ingewijden is daarvoor om juridische redenen meer tijd nodig.

LEES OOK: 'Coronapas op veel meer plekken verplicht, mondkapjes weer terug'

13.30

Eerste opzeggingen bij sportschool komen al binnen

Meteen nadat het nieuws uitlekte dat de coronapad waarschijnlijk ook in sportscholen verplicht wordt, kreeg de eigenaresse van drie sportscholen al dertig opzeggingen binnen. Gemmy Schellekens is eigenaresse van drie sportscholen in Boxtel, Den Bosch en Rosmalen. "Vreselijk", vindt Schellekens het. "We hebben onze leden nog niet eens massaal terug en nu krijgen we hier weer mee te maken. Zo komen we er nooit bovenop."

Ze geeft direct aan te begrijpen dat er iets moet gebeuren om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. "Maar als het zo doorgaat, kan ik wel opdoeken. En dat geldt niet alleen voor mij."

LEES OOK: Eerste opzeggingen bij sportschool al binnen nu verplichte coronapas dreigt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!