Ex-prof Frank van der Struijk laat zich niet vaccineren en dit is waarom

3 november 2021 om 20:00 • Aangepast 4 november 2021 om 09:05
nl
De nieuwe coronabeperkingen zorgen ervoor dat niet-gevaccineerden zich vaker moeten laten testen als zij naar bijvoorbeeld het terras, musea en hun sportvereniging gaan. Ondanks deze nieuwe maatregelen wil ex-profvoetballer Frank van der Struijk geen vaccin. “Dan sla ik het uit eten gaan maar even over”, vertelt hij aan Omroep Brabant.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

Regelmatig trekt de verdediger nog zijn voetbalschoenen aan bij tweedeklasser CHC in Den Bosch. Maar vanaf zaterdag wil het kabinet ook bij die amateurclubs het coronatoegangsbewijs inzetten.

“Als we naar een groot feest gaan, wil ik me gerust laten testen”, zegt de ex-prof van onder meer Willem II en Vitesse, bijgenaamd 'Franky Two Fingers'. “Maar drie keer per week voor naar de voetbal, vind ik te ver gaan”, benadrukt hij. “Ik weet nog niet hoe ik dit ga aanpakken.”

Waarom kiest hij dan toch niet voor het vaccin? “Ik weet niet wat er in mijn lijf gespoten wordt”, vertelt Van der Struijk, die ook twijfelt aan de effecten op lange termijn van de prik. De voetballer benadrukt zich in de toekomst misschien wel in te enten, maar wel pas als er meer bekend is over de bijwerkingen ervan op lange termijn.

Robbie Haemhouts en Frank van der Struijk (foto: VI Images).
Robbie Haemhouts en Frank van der Struijk (foto: VI Images).

Ondanks onderzoeken die duiden op de veiligheid van het vaccin en de vaak slechts lichte bijwerkingen, blijft de ex-profvoetballer sceptisch. “Het is een grote poppenkast.”

Hij twijfelt over die informatie vanuit het kabinet en dat komt door zijn lage vertrouwen in de overheid, veroorzaakt door onder meer de lange kabinetsformatie en schandalen zoals de toeslagenaffaire. "Ik geloof het gewoon niet, iedereen zegt wat anders en je komt overal andere dingen tegen", merkt hij op.

"Er wordt voor mijn gevoel onderscheid gemaakt tussen de wel- en niet-gevaccineerden."

“Er is heus wel een virus, hè”, vervolgt Van der Struijk die tegenwoordig zijn brood verdient als aannemer. “Maar met deze aanpak ben ik het gewoon niet eens. Want er wordt voor mijn gevoel onderscheid gemaakt tussen de wel- en niet-gevaccineerden.”

De regering ontkent dat, maar de Boxtelnaar houdt voet bij stuk. “Als je geprikt bent, mag je overal naartoe en kun je het virus alsnog overdragen. De niet-gevaccineerden zijn getest voor evenementen en zij hebben het sowieso niet, dus kunnen het ook niet verspreiden. Dan denk ik: of allemaal wel testen, of allemaal niet.”

Van der Struijk in actie tegen FC Utrecht (foto: ANP).
Van der Struijk in actie tegen FC Utrecht (foto: ANP).

Toch kunnen mensen zonder prik het virus in bijvoorbeeld thuissituaties makkelijker verspreiden, blijkt uit verschillende onderzoeken. Van der Struijk noemt het 'dubbel' en durft het besmettingsrisico wel aan. “Ik kan dan wel zieker worden dan gevaccineerden”, beseft hij. "Maar dan zijn de symptomen duidelijker."

"Ik blijf gewoon thuis als ik mezelf niet lekker voel."

Hij vervolgt: “En ik blijf gewoon thuis als ik mezelf niet lekker voel. Misschien gaan gevaccineerden met lichte symptomen overal heen omdat ze denken dat ze dan beschermd zijn, maar besmetten ze daar anderen.”

Ook cafés slaat hij in tijden van de QR-code liever even over. “We gaan lekker met vrienden thuiszitten met een spelletje en een biertje erbij.” Lachend besluit hij: “Daar is de sfeer ook veel gezelliger dan in het nachtleven tegenwoordig.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.