Eerst werken en dan gouden bergen, maar Tarik G. is 'geen mensenhandelaar'
Ogenschijnlijk ontspannen zit Tarik G. (27) uit Heeswijk-Dinther voor de rechters. Geen spoortje zenuwen, heldere antwoorden op de vele vragen. Ja hij deed dit omdat hij er goed geld aan kon verdienen. Ja, hij wist dat het niet helemaal legaal was. Maar de slachtoffers wilden zelf de prostitutie in, of werkten daar al. Dus wat deed-ie nou helemaal verkeerd?
Uitbuiting en witwassen
Naast Tarik G. zitten zijn broertje Samir G. (25) en zijn ex-vriendin Lisanne van der V. (23). Ze staan alle drie terecht voor seksuele uitbuiting en het medeplegen van seksuele uitbuiting. Tarik en Lisanne wordt daarnaast verweten geld dat met de prostitutie is verdiend te hebben witgewassen.
Die prostitutie werd uitgevoerd door vijf vrouwen en een transgender. En met die laatste is het volgens Tarik G. allemaal begonnen. Zij was de beste vriendin van zijn vriendin Lisanne. Toen Lisanne op een dag huilend vertelde dat Jessie (toen 18) besloten had om de prostitutie in te gaan achter het raam in Amsterdam, besloot Tarik het zelf voor Jessie te gaan regelen. "Ik deed dat ook voor het eerst."
Al snel kwamen daar twee vrouwen bij. Jonge vrouwen die, net als Jessie, in een begeleid wonen-instelling zaten in Sittard. Een plek waar ze vooral wegwilden. Tarik regelde de hotelkamers voor de afspraken in onder meer Eindhoven en Den Bosch.
Kwetsbare vrouwen
Drie zeer kwetsbare vrouwen met een verleden van misbruik, zonder dak boven hun hoofd en zonder vangnet. Dat is waar het Openbaar Ministerie op hamert. Hoe vrijwillig is deze keuze geweest? En hoe makkelijk kan je er mee stoppen als je dan dat weinige wat je nog hebt, een dak en eten, weer kwijtraakt?
De opbrengst werd door Tarik verdeeld. De vrouwen kregen 40 procent, Tarik 60 procent. "Maar daar moest ik dan nog wel eten voor kopen en de hotelkamer van betalen."
Op de vraag van de officier of hij dat wel een eerlijke verdeling vond, als de vrouwen daar acht klanten voor moesten ontvangen, haalt hij zijn schouders op. "Ik moest ook hard werken. Soms zat je wel twintig minuten met een klant aan de telefoon."
Ex was alleen een vriendin
Zijn inmiddels ex-vriendin Lisanne houdt vol dat ze niks met de 'zakelijke gang van zaken' te maken had. Ze zag de meiden als vriendinnen. "Het was gewoon fijn om met meiden om te gaan die een beetje hetzelfde hadden meegemaakt als ik. Ik heb eerder een relatie gehad met een jongen die mij mishandelde en misbruikte. Dat hebben deze meiden ook gehad in hun verleden en zo is onze vriendschap begonnen", vertelt ze huilend. Ook Tarik houdt haar uit de wind, al doet het dossier anders vermoeden.
In deze video leggen we je uit wat mensenhandel is:
In 2019 komen er drie slachtoffers bij. Wederom jonge vrouwen die in een zeer kwetsbare positie zitten. Vrouwen die al in de prostitutie werkzaam waren, maar onder begeleiding woonden of helemaal geen huis hadden. Tarik was ook hier in woorden de reddende engel. Hij beloofde de vrouwen woonruimte en een betere toekomst. Maar dan moest er wel nog even gewerkt worden.
Arrestatie
Op 6 november 2019 wordt Tarik opgepakt. Hij zit een aantal dagen vast en mag dan voorlopig naar huis. Niet veel later moet hij zich alsnog weer melden, maar hij neemt de benen. Hij vlucht naar Duitsland. "Ik werd gezocht voor mensenhandel maar daar kon ik mij helemaal niet in vinden. Het was wellicht niet de slimste keuze om te vluchten maar ik heb het gedaan."
Broertje Samir rijdt vanaf dat moment één van de vrouwen naar haar afspraken en verdient daar geld mee. "Ik wist niet dat het zo erg was wat ik deed."
Dat zijn broer op dat moment op de vlucht was, maakte daarin geen verschil. Dat het meisje dat hij vervoerde geen geld had, geen familie had en leed aan psychische stoornissen, daar dacht hij helemaal niet over na, zegt hij.
'Ik doe niet aan mensenhandel'
Een half jaar later wordt Tarik G. in Duitsland alsnog opgepakt. Sindsdien zit hij vast. En nu dus voor de rechter. Zich na uren nog steeds van geen kwaad bewust. Op elke vraag heeft hij een antwoord. Een antwoord waarin hij onderstreept dat hij helemaal geen mensenhandelaar is, of een loverboy. "Ik heb nooit iemand gedwongen, ik heb nooit iemand geslagen, ik heb ze altijd netjes betaald."
Hij verdiende 'gewoon' geld. In goed overleg met de vrouwen. En nee, daar heeft hij geen belasting over betaald.
Geëiste straffen medeverdachten
Tegen de medeverdachten van Tarik G. zijn donderdag ook straffen geëist. Voor Lisanne van der V. is dat twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, en voor Samir G. is dat een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
Maandag 8 november gaat de zaak verder.
LEES OOK: Mensenhandel: hoe vrijwillige prostitutie toch gedwongen blijkt