Chaos bij coronacheck sportclubs: 'We hebben niet genoeg vrijwilligers'
Eén van de beheerders van het sportzalensportcomplex De Hazelaar in Rosmalen vat het probleem ironisch samen: "Als er hier werkelijk zoveel trainers en vrijwilligers rondlopen als nu wordt beweerd, is het vrijwilligerstekort opgelost. Iedereen is ineens trainer."
"Nooit eerder zag ik zoveel vrijwilligers en trainers in de sportzaal."
Voor binnensporten gelden strengere maatregelen dan voor de buitensporten. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt vanaf deze zaterdag dat hij een geldige coronacheck moet laten zien als hij binnen sport. Ook ouders die bijvoorbeeld hun kind naar een sportcomplex rijden en ander publiek moeten een coronatoegangsbewijs tonen.
Voor de trainer, coach, de scheidsrechter en vrijwilliger achter de bar of in de keuken, geldt dit niet. Een ouder die een sporter met een beperking begeleidt hoeft ook geen coronacheck te laten zien. "Nooit eerder zag ik zoveel begeleiders, trainers en coaches hier rondlopen", zegt Marielle van de volleybalvereniging in Rosmalen.
Voor buitensportactiviteiten zijn de maatregelen overzichtelijker. Daar hoeft geen QR-code getoond te worden bij de ingang. Maar, zodra een team of sporter boven de 18 jaar met de trainer de kantine ingaat, moet er wel bewijs getoond worden. Die kantine of het terras valt onder horeca. Ook voor de kleedkamers voor buitensporters geldt dat iedereen, ouder dan 18 jaar, een QR-test moet tonen.
"Voor de kleedkamers hebben we de controle nog niet op orde."
Ondanks dat het voor buitensportclubs overzichtelijker lijkt om aan de maatregelen te voldoen, hebben ze het bij amateurvoetbalclub OJC in Rosmalen nog niet op orde. Volgens voorzitter Piet van de Plas leveren vooral de kleedkamers nog problemen op en wordt er nog even niet gecontroleerd. "Wij hebben zes ingangen voor de verschillende kleedkamers. Wij hebben in die paar dagen nog niet zes vrijwilligers kunnen regelen die daar controleren op de toegang", zegt de voorzitter. "Maar het komt goed."
OJC is een van de grotere sportclubs in Brabant. Er komen gemiddeld 1000 tot 1500 bezoekers per dag in een weekend. De vrijwilligers controleren op QR-codes. "Dat is geen enkel probleem" zegt voorzitter Van de Plas terwijl hij bij de keuken staat. "Mensen trekken hun telefoon al zodra ze binnenkomen. Niemand doet moeilijk."
Sam Smies, manager zaalsportaccommodaties van de gemeente Den Bosch, zei vooraf dat hij er alle vertrouwen in heeft dat beheerders van sportcomplexen en clubs er samen voor weten te zorgen dat alles snel en goed zal verlopen. Verder heeft de gemeente alle sportverenigingen in Den Bosch in een brief laten weten dat ze een incidentele bijdrage kunnen aanvragen voor de kosten die ze moeten maken bij het controleren van het coronatoegangsbewijs.