In de oorlog uitkijkpost, nu woonhuis: deze bijzondere molen staat te koop
De historie van de ronde stenen molen begon lang geleden, in 1794. De molen werd genoemd naar de gelijknamige polder die hij bemaalde en slaat water op uit de rivier de Amer.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen gerestaureerd, maar op 8 november 1944 bleek dat voor niets te zijn geweest. De molen, die op dat moment in bezit is van de Duitsers, raakt zwaar beschadigd bij vuurgevechten.
Uitkijkpost
Daarvoor werd het bouwwerk door de bezetters gebruikt als uitkijkpost. Ook sliepen er gevangenen uit concentratiekampen op de zolders van de molen. Overdag werkten de gevangenen aan antitankmuren om de geallieerde troepen af te stoppen.
De romp werd na de bevrijding hersteld, maar de wieken van de molen kwamen nooit meer terug.
Ruim 75 jaar later is in de molen een bed and breakfast, al is daar nu ook een einde aan gekomen. "De huidige eigenaar wilde de molen verhuren, maar bij nader inzien heeft hij besloten om hem te verkopen", verklaart makelaar Marc Gijtenbeek.
De woning, gelegen aan de Dirk de Botsdijk, is nu op zoek naar een nieuwe eigenaar die 850.000 euro wil neerleggen voor de molen. "Instapklaar", voegt Gijtenbeek toe. De molen is onlangs helemaal gerenoveerd en heeft volgens de makelaar een gloednieuwe keuken, een vernieuwde fundering en nieuwe vloeren.
De nieuwe eigenaar krijgt 139 vierkante meter aan woonruimte, bestaande uit een begane grond en drie verdiepingen. "De bovenste etage is perfect om een hele dag thuis te werken met dit mooie uitzicht", benadrukt Gijtenbeek.
Hij noemt de ligging van de molen daarom een groot voordeel. "De mensen waar ik mee heb rondgelopen, zoeken de rust op. Maar je zit ook zo weer in de Randstad als je daar heen moet, want je bent zo bij het station of op de snelweg."
Om de molen woonklaar te maken, moest er wel een hoop gebeuren in de afgelopen jaren. In 1997 brak het houten fundament, waardoor de molen schever dan de Toren van Pisa kwam te staan. Dat is later weer hersteld.
Laagste stukje Brabant
De nieuwe eigenaar komt ook op het laagste stukje van Brabant te wonen. De molen ligt aan de watergang Zeepvliet en het gemaal Schuddebeurs ligt tweehonderd meter verderop. Die waakt achter de dijk van het Hollands Diep over de hoogte van het water in de polder.
Volgens Gijtenbeek hebben tien geïnteresseerden de molen al bezichtigd. Een aantal van hen bracht ook een bod uit, maar nog zonder succes. En dus is dit 'pareltje in de polder' nog altijd op zoek naar een nieuwe eigenaar.
LEES OOK: Zo houdt het laagste stukje van Brabant toch droge voeten