Coronanieuws: Zakelijke evenementen massaal gecanceld, 1618 besmettingen
De hoofdpunten:
- Opnieuw extreme drukte bij maken afspraak coronatest woensdag.
- In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 1685 mensen besmet geraakt met het coronavirus.
- Experts: geef ouderen en kwetsbaren zo snel mogelijk extra prik.
- OMT komt met advies mogelijk nieuwe coronaregels.
- Zakelijke evenementen worden massaal gecanceld.
Liveblog
Zakelijke evenementen massaal gecanceld
Bedrijven zijn massaal bezig met het annuleren van geplande zakelijke evenementen. Sinds de vorige coronapersconferentie is het sentiment in de markt omgeslagen en worden vele congressen en andere grote zakelijke bijeenkomsten gecanceld, met vele miljoenen schade voor de evenementenbranche tot gevolg. Dat zegt CLC-VECTA, de branchevereniging van zakelijke evenementen, tegen BNR.
Na de coronapersconferentie van vorige week is het sentiment rondom de zakelijke evenementen gekanteld, zegt Riemer Rijpkema, directeur van CLC-VECTA. "Er is een grote terughoudendheid ontstaan, eigenlijk van de ene op de andere dag. Dat heeft tot gevolg dat bedrijven nu in groten getale aan het annuleren en aan het uitstellen zijn."
De financiële schade voor de zakelijke evenementensector is enorm, stelt Rijpkema: "Je hebt het over heel veel bedrijven, dat is niet met tientallen miljoenen euro's af te dekken. Het gaat echt om grotere bedragen."
Inwoners Ameland en Terschelling krijgen eerder hun boosterprik
Ouderen en zorgmedewerkers op Ameland kunnen al op 29 november een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Vaccineerders van de Friese GGD zijn dan op het Waddeneiland om mensen de derde inenting te geven. Op 1 en 2 december kunnen inwoners van Terschelling een extra dosis krijgen.
In de rest van Nederland begint de campagne voor de boosterprik vooralsnog de week erna, op 6 december. Dit wordt mogelijk echter vervroegd vanwege de snelle stijging van het aantal positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
Kabinet vraagt OMT advies over vuurwerkverbod jaarwisseling
Het OMT kijkt op verzoek van het demissionaire kabinet naar de vraag of er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod moet komen tijdens de jaarwisseling. Het kabinet wil weten of een dergelijk verbod nodig is voor de bestrijding van het coronavirus.
Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS hierover. Het advies over het vuurwerkverbod zal donderdag tijdens het Catshuisoverleg worden besproken waarna het kabinet er mogelijk vrijdag een besluit over neemt. De burgemeesters hebben ook gepleit voor een vuurwerkverbod.
Tijdens de vorige jaarwisseling was er ook een vuurwerkverbod. Ziekenhuizen waren toen bijzonder druk met coronapatiënten en het vuurwerkverbod moest voorkomen dat ze het nog drukker zouden krijgen. Door de maatregel nam het aantal vuurwerkslachtoffers flink af tijdens oud en nieuw.
De vuurwerkbranche kreeg van het kabinet ongeveer 40 miljoen euro compensatie omdat er tijdens de laatste jaarwisseling geen vuurwerk mocht worden verkocht en afgestoken.
Verscheidene gemeenten waaronder Amsterdam en Haarlem hebben al besloten dat er tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken.
Net geen recordaantal besmettingen
Het RIVM meldt deze woensdag 12.713 positieve coronatests. Dat is net onder het record van 12.997 op 20 december 2020. In Brabant worden woensdag 1618 positieve coronatests gemeld. Dinsdag waren dat er nog 1683.
NOS: OMT buigt zich op verzoek van kabinet over vuurwerkverbod
Het kabinet heeft het OMT gevraagd of het in verband met corona nodig is om dit jaar weer een vuurwerkverbod af te kondigen. Het wil dat weten, omdat mensen die gewond raken een extra druk voor de zorg kunnen betekenen, melden bronnen in Den Haag aan de NOS.
Het Outbreak Management Team komt vandaag bijeen om zich te buigen over een advies aan het kabinet over extra maatregelen. Morgen is er overleg tussen onder anderen RIVM-directeur Van Dissel en de meest betrokken bewindspersonen. Naar verwachting geven premier Rutte en minister De Jonge dan vrijdagavond weer een persconferentie.
Gezondheidsraad komt met spoedadvies over booster voor Janssen
De Gezondheidsraad komt met een spoedadvies over de noodzaak van een boosterprik voor mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft daar om gevraagd vanwege "de laatste onderzoeksresultaten", zo zei hij na een coronaoverleg met onder anderen justitieminister Ferd Grapperhaus.
Die onderzoeken lijken uit te wijzen dat de bescherming van het Janssen-vaccin terugloopt. De Jonge wijst erop dat leeftijd volgens de Gezondheidsraad de belangrijkste indicator is voor het geven van boosterprikken. Daarom komen eerst de zestigplussers aan de beurt. Hij wil nu weten of de mensen die een prik met Janssen hebben gekregen aan die groep toegevoegd moeten worden. De minister hoopt dat het advies volgende week klaar is.
Geen coronapatiënten bij gekomen in ziekenhuizen
In de Nederlandse ziekenhuizen zijn woensdag geen coronapatiënten bij gekomen. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er 1647 in de ziekenhuizen, evenveel als dinsdag. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1320 mensen die worden behandeld vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Dat zijn er acht minder dan dinsdag. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten juist toe met acht tot 327. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni. Afgelopen etmaal werden er 177 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic's werden 26 nieuwe patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur.
GGD: wij kunnen snel beginnen met boosterprikken
Regionale gezondheidsdiensten hebben alles klaarstaan voor de boosterprikken. "We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
Ouderen en mensen die in de zorg werken, zijn als eersten aan de beurt om een extra coronaprik te krijgen. Die moet hun afweer tegen het coronavirus versterken. Het kabinet besloot eerder dat dit op 6 december zou beginnen, maar dat wordt misschien vervroegd omdat het aantal positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen de laatste weken snel stijgt. De mensen om wie het gaat, moeten een uitnodiging hiervoor krijgen, zoals ook bij de eerste prikken. Die brief komt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Bij de boosterprik krijgen de mensen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerder een ander middel hadden gekregen. Tussen de tweede prik en de boosterprik moet enkele maanden tijd zitten. Als de tweede prik korter geleden was, komt die persoon nog niet in aanmerking. Bovendien moet er twee weken zitten tussen de boosterprik en de griepprik, die in deze maanden wordt gegeven.
Ziekenhuis Tilburg: gebruik gezond verstand tijdens 11-11
Veel evenementen op 11-11 gaan gewoon door of worden in aangepaste vorm gehouden. Wie het op een feesten zet, wordt door het Elizabeth-TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg verzocht om 'je gezonde verstand te gebruiken in een tijd dat de coronacijfers oplopen'.
Overigens gaan niet alle festiviteiten door. De gemeente Boxmeer heeft in samenspraak met de carnavalsverenigingen en organisaties besloten om de stekker uit enkele geplande 11-11-evenementen in de gemeente te trekken. Ook in Chaam is een evenement (Plein Publique) afgelast.
Coronagevallen in Peperbussenrijk
Werkgevers willen dat kabinet meer doet om lockdowns te voorkomen
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dringen erop aan dat het demissionaire kabinet meer doet om nieuwe lockdowns te voorkomen. Ze willen dat er sneller boostervaccins beschikbaar komen en dat inspanningen om de vaccinatiegraad te verhogen gericht worden op groepen in de samenleving waarvan nu nog veel mensen niet zijn gevaccineerd. Het op meer plekken invoeren van een coronatoegangsbewijs zien de werkgevers niet zitten.
"Dit werkt niet, is niet handhaafbaar in tijden van personeelskrapte en in dit verband niet effectief", zeggen de invloedrijke lobbyclubs voor het bedrijfsleven in een toelichting. Eerder deze maand werd bekend dat het kabinet overweegt de coronapas ook op de werkvloer in te voeren. Daarnaast wordt gekeken naar de optie om in bepaalde regio's een coronapas te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken) en plekken als pretparken en dierentuinen.
Opnieuw extreme drukte bij maken afspraak coronatest
Voor de tweede dag op rij is het ’s ochtends erg moeilijk een afspraak te maken om je te laten testen op het coronavirus. Online krijgen inwoners van Bergen op Zoom, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Uden de melding: ‘Geen testplaats gevonden.’
LEES OOK: Drukte bij maken van afspraak voor coronatest
Gevraagd wordt het telefonische afsprakennummer te bellen. Via die weg krijgen bellers echter te horen dat alle telefoonlijnen bezet zijn. Later terugbellen wordt dan aangeraden.
De landelijke GGD GHOR sprak gisteren van ‘een explosieve toename in het aantal testafnames’. Zo zijn maandag ruim 100.000 testafspraken gemaakt en zijn gisteren 200 tot 300 afspraken per minuut gemaakt. “Het kan voorkomen dat men door deze enorme drukte wat verder moet reizen of wat langer moet wachten”, schreef de GGD.
Bonden: coronabeloning orthodontist 'schokkend'
Vakbonden hebben er geen goed woord voor over dat orthodontisten een zorgbonus ontvangen. Uit gegevens in handen van De Telegraaf blijkt dat ook personeel van keten Orthocenter bijna 385 euro krijgt. "Schokkend als de bonus naar groepen gaat die niet in de frontlinie hebben gestaan", zegt Michel van Erp van vakbond NU91.
Orthocenter bevestigt dat de orthodontisten de tweede zorgbonus krijgen, die is bedoeld voor zorgwerkers die tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de strijd tegen corona.
OMT komt met advies over mogelijke nieuwe coronaregels
Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdagmiddag weer bij elkaar om te praten over de huidige coronasituatie in Nederland. De experts bespreken met elkaar of er meer nodig is om corona in Nederland te beteugelen dan de maatregelen die vorig weekend ingingen. Het OMT komt vervolgens met een advies aan het kabinet over welke stappen het kan nemen. Sinds zaterdag moeten mensen op meer plekken een coronapas laten zien en weer mondkapjes op in publieke binnenruimtes.
De experts van het OMT, onder wie RIVM-baas Jaap van Dissel, praten donderdag het kabinet bij tijdens een overleg in het Catshuis. Het definitieve besluit valt vrijdag, waarna zeer waarschijnlijk een persconferentie volgt met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Heropening na corona zorgt mogelijk voor tegenwind voor Ahold
Ahold Delhaize profiteerde volop van de coronacrisis. Niet alleen gaven consumenten meer uit in de supermarkten van het concern, maar ook onlineshoppen nam een vlucht.
Daar profiteerde Ahold Delhaize van met webwinkel bol.com. Nu de horeca en andere winkels weer open zijn, is de verwachting dat Ahold Delhaize wat tegenwind ondervindt. Ook speelt de toegenomen inflatie een rol. Daardoor worden consumenten mogelijk wat voorzichtiger met hun geld.
Experts: Geef ouderen en kwetsbaren zo snel mogelijk extra prik
Ouderen en kwetsbaren moeten zo snel als dat kan een extra coronaprik krijgen, net als zorgmedewerkers die met Jansen zijn gevaccineerd. Dat stellen vaccinexperts in het AD.
Haast is geboden, omdat de vaccins minder goed beschermen dan gehoopt. Uit onderzoek onder bijna 800.000 Amerikaanse veteranen, gepubliceerd in Science, blijkt bijvoorbeeld dat het Janssen-vaccin na een half jaar nog maar 13 procent van de besmettingen weet te voorkomen. Andere vaccins scoren beter, maar na verloop van tijd neemt de bescherming ook bij BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca af. Dat is ook in andere studies en landen zichtbaar.
Tegen ernstige ziekte en overlijden beschermen de vaccins nog wel goed, maar bij ouderen begint deze linie ook scheurtjes te vertonen. Uit cijfers van het RIVM bleek vorige week dat 44 procent van de patiënten die in oktober in het ziekenhuis terecht kwamen, volledig gevaccineerd was. Het merendeel van deze mensen was ouder dan 70.
Sanquin: 61 tot 65-jarigen hebben minste antistoffen tegen corona
Gevaccineerde mensen tussen de 61 en 65 jaar hebben een stuk minder antistoffen tegen corona dan gevaccineerde mensen in andere leeftijdsgroepen. Dat zei arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin Hans Zaaijer dinsdagavond aan tafel bij Op1. Volgens Zaaijer is dat precies de groep die via de huisarts het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. "Het lijkt dat dat een vaccin is dat minder goede, hoge antistoffen geeft dan de mRNA-vaccins."
Sanquin onderzocht de hoeveelheid antistoffen bij ongeveer 1400 gevaccineerde bloeddonors. Daaruit bleek onder meer dat hoe langer geleden iemand gevaccineerd is, hoe lager de antistoffen zijn. Volgens Zaaijer hebben de allerjongste donors, van 18 tot 25 jaar, gemiddeld bijna acht keer meer antistoffen in hun bloed dan de mensen uit de groep van 61 tot 65 jaar. Ook een oudere groep, van 71 tot 75-jarigen, heeft gemiddeld twee keer zoveel antistoffen in het bloed, terwijl deze groep eerder gevaccineerd is dan de 61- tot 65-jarigen.