Joost en Claire dankzij gebarentolk voor het eerst naar een cabaretshow
Joost Meijer uit Helmond kon zijn geluk woensdag niet op. De voorstelling van Dolf Jansen, Het Jansen Vaccin, werd door de gebarentolken extra hilarisch, vindt Joost. "We hebben ontzettend genoten. Dolf wilde een paar keer weten wat het gebaar voor een woord was en dat leverde hele grappige momenten op", zegt hij.
"Deze keer niet alleen doven en slechthorenden in de zaal."
Het was voor Joost en Claire de eerste keer dat zij beiden cabaret konden volgen, maar de twee zijn al vaker naar andere voorstellingen met gebarentolken geweest. "Er worden op grote schaal evenementen en voorstellingen georganiseerd waarbij gebarentolken aanwezig zijn. Zo zijn we wel eens naar Soldaat Van Oranje geweest waar ook tolken bij waren", vertelt hij. "Dan zit de hele zaal vol met doven en slechthorenden, maar dat was deze keer niet het geval."
Joost en Claire hebben de gebarentolken te danken aan Egon van Hulst uit Someren. Hij is zelf zwaar slechthorend en organiseert daarom voorstellingen met gebarentolken erbij voor doven en slechthorenden. "Ik ken Dolf Jansen via mijn werk dus ik vroeg of hij zijn voorstelling toegankelijker wilde maken. Dat was voor hem geen probleem en voor Het Speelhuis ook niet", vertelt Egon. "Voor mij zijn voorstellingen met een gebarentolk erbij echte ontspanmomenten."
Voor de tolken was de cabaretshow juist geen ontspanmoment, merkte Joost. "Door de improvisatie van Dolf en de snelheid waarmee hij praat, was het een extra uitdaging voor de tolken maar het was heel goed te volgen", vertelt hij. "Er waren twee tolken die afwisselden, want anderhalf uur vertolken in dat tempo is natuurlijk heel veel."
"Naar het theater gaan, is voor veel mensen normaal."
En dat is belangrijk volgens Joost. "Mensen staan er niet snel bij stil want naar het theater gaan, is voor veel mensen normaal. Maar voor mijn vrouw is dat niet gemakkelijk dus voorstellingen als deze zijn echt een uitkomst", vertelt hij.
Joost is daarom blij dat er steeds meer wordt stilgestaan bij doven en slechthorenden in de maatschappij. "Dat komt mede dankzij Irma Sluis die gebarentaal tijdens de persconferenties op de kaart wist te zetten. Maar gelukkig is gebarentaal vorig jaar ook als officiële taal erkend", zegt hij.