Aardbeving in Bladel niet opgevallen, maar toch uniek
In 1992 was de zwaarste aardbeving tot nu toe in ons land, maar daarvan lag het epicentrum in Limburg. Zestig jaar eerder was er bij Uden en Schijndel een beving, waarvan naschokken nog een week later plaatsvonden.
Zondagnacht vond de aardbeving plaats op negen kilometer diepte en was volgens Evers daarom nauwelijks te merken. "Ik sluit niet uit dat een paar mensen iets hebben gemerkt, maar een kracht van 2,6 is op die diepte niet vaak voelbaar." Ter vergelijking: aardbevingen in Noordoost-Groningen vinden vaak plaats op ongeveer drie kilometer diepte en zijn daarom veel beter te voelen.
"Die spanning wordt eens in de zoveel tijd ontladen door een aardbeving."
Veroorzaker van de beving is de zogeheten Feldbissbreuk. Die loopt vanuit Duitsland via Limburg in de richting van Eindhoven. En vergis je niet: een breuk is iets anders dan een aardplaat. "Bij de Middellandse Zee komen twee platen bij elkaar, maar door getrek en geduw tussen de platen in dat gebied, krijg je spanning dat zich opbouwt bij breuken in Nederland", legt Evers uit. "En die spanning wordt eens in de zoveel tijd ontladen door een aardbeving, zoals nu."
De vorige keer dat die breuk voor een aardbeving zorgde, was op 28 november 1932. "Zoiets gebeurt gewoon niet vaak", verduidelijkt Evers.
Hij kan niet zeggen of een aardbeving als deze in de toekomst vaker optreedt in de regio. "Dat weten we op voorhand niet. Klimaatverandering heeft daar ook niets mee te maken."
Bekijk hier welke aardbevingen er bij jou in de buurt hebben plaatsgevonden. Heb jij ooit een aardbeving gevoeld die niet op de kaart staat? Dat kan kloppen! Ook aardbevingen uit andere provincies zijn soms te voelen bij ons.
Een groot deel van de aardbevingen hebben plaatsgevonden in 1932. Deze aardbevingen zijn naschokken van de aardbeving in Boxtel van 20 november 1932.