Huizen ruilen wordt steeds populairder: 'Ik kan nu eindelijk verhuizen'
Op Facebook zijn er minstens tien groepen die zich richten op woningruil binnen Brabantse steden. Vele duizenden mensen zijn lid van zo’n groep.
Zo heeft 'Woningruil omgeving Brabant' ruim 2600 leden. De groep is drie jaar geleden opgericht door Maarten van Rhee. Toen hij zijn eigen huis wilde ruilen, kwam hij er namelijk achter dat meer mensen hier interesse in hadden. "Gemiddeld zijn er via deze groep twee of drie huizenruilen per maand. Het loopt best lekker dus."
Sinds dit jaar ziet Maarten dat er steeds meer mensen interesse krijgen in deze vorm van huizenjacht. "Het is wel flink gestegen. Als ik naar de leden van mijn groep kijk, zijn er alleen al de afgelopen twee maanden ruim zestig mensen bij gekomen. Normaal gesproken ligt het tussen de vijftien en twintig leden per maand."
"Pas na minstens twaalf jaar maak je kans op een eengezinswoning."
Dit soort ruilgroepen zijn vooral bedoeld voor mensen met een sociale huurwoning. Als de woningbouwstichting akkoord gaat, mag dat namelijk. Zo is het Brenda Ve gelukt. Zij is sinds twee jaar lid van een Facebook-groep die zich richt op woningruil binnen Eindhoven. Ze had namelijk een groter huis nodig, nadat ze was bevallen van een tweeling.
Brenda probeerde het eerst nog via de reguliere weg, namelijk door online te reageren op huizen. "Ik sta al 8,5 jaar ingeschreven en dat is nog lang niet genoeg. Pas na minstens twaalf jaar maak je kans op een eengezinswoning." En dus ging Brenda kijken of ze met iemand van huis zou kunnen ruilen.
"Sommige mensen zijn echt wanhopig op zoek."
"In het begin was ik nog sceptisch." Afgelopen juli plaatste Brenda zelf een oproep in de groep. Ze wilde alleen met iemand ruilen die ook in Eindhoven woonde. "Ik kreeg behoorlijk wat reacties en merkte dat sommige mensen echt wanhopig op zoek zijn. Veel mensen reageerden met huizen die totaal niet voldeden aan mijn wensen."
Na een eerste, niet succesvolle, bezichtiging vond Brenda onlangs een match. De ruil is zelfs goedgekeurd door de woningbouw. "We hebben samen een aanvraag ingediend, waarna we een mail kregen dat er geen bezwaar was tegen onze ruil. Dat was nog wel even spannend, want er zijn veel regels waaraan je moet voldoen." Ze moeten nog wel wat stappen doorlopen, maar de verwachting is dat ze ergens in december kunnen verhuizen.
"Al mijn aanvragen zijn afgewezen."
Helaas lukt het niet iedereen om van huis te ruilen. Zo probeert Bianca Smits het al sinds 2018. Ze is mantelzorger voor haar ouders en wil dichter bij ze in Helmond wonen. "Ik heb ruim achterhonderd flyers verspreid, oproepen geplaatst via Facebook en zelfs een eigen groep aangemaakt voor woningruil binnen Helmond."
Ze heeft zelfs al tien kandidaten gevonden met wie ze wilde ruilen. "Al mijn aanvragen bij de woningbouwstichting zijn afgewezen. Inmiddels heb ik een pauze ingelast, want het geeft veel spanning om steeds te wachten op of je toestemming krijgt."