Bussen met Brabantse jongeren naar België om te feesten: 'Dit is niet goed'
Dat merkten ze ook bij discotheek Don Quichot ‘Next Generation’ aan de Turnhoutseweg, die volgens de Vlaamse coronaregels heel de nacht open mag zijn. “Zaterdag stonden om halfacht de eerste gasten ‘van de overkant van de straat’ al voor het hek”, vertelt eigenaresse Paulien Bolhaar. Ze bedoelt daarmee de enorme toestroom uit Breda en omstreken. “Normaalgesproken gaan we pas om acht uur open, maar we hebben toen de gasten alvast maar binnengelaten.”
"Er moet wel ruimte blijven om te dansen."
Om de Vlaamse club binnen te komen, moeten jongeren een QR-code tonen en lid zijn. Zo’n lidmaatschap kan normaalgesproken de hele avond ter plekke worden geregeld. Maar afgelopen zaterdag verwachtte Bolhaar al dat er zo ontzettend veel stappers op de populaire uitgaansgelegenheid af zouden komen dat ze besloot vanaf tien uur geen nieuwe leden meer in te schrijven. Voor die tijd hadden zeventig nieuwe gasten zich al aangemeld.
In de club waar in het weekend veel Brabanders komen, is plek voor zo’n 450 stappers, maar sinds corona houdt Paulien het op 300 personen. “We kunnen wel gaan stapelen, maar ons motto is dat we geen sardientjes zijn, maar mensen”, zegt de eigenaresse van Don Quichot. “Er kwamen later op de avond nog wat bussen, ook eentje met zo'n vijftig Brabantse jongeren, maar die hebben we doorgestuurd. Die konden echt niet meer binnen. Er moet wel ruimte blijven om te kunnen dansen, drinken of even op adem te komen.”
"Dit is uiteraard niet goed."
Dat vindt ook Ron Vermeulen van café Tourmalet in Baarle-Hertog. "Afgelopen zaterdag kwamen er bussen met jongeren uit Esbeek en Biezenmortel aan. Normaal zijn ze van harte welkom in ons dorp, maar nu hebben we daar echt geen plaats voor." Volgens de café-eigenaar is er momenteel alleen ruimte voor de vaste gasten. "Ik denk ook niet dat het de bedoeling is dat iedereen maar de grens over gaat. De jongeren in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog hebben zelf ook behoefte om een avondje te stappen."
Burgemeester Frans de Bont van de gemeente Baarle Hertog was verrast door de drukte in de cafés en de plaatselijke discotheek. "Gezien onze ervaringen de vorige keren hadden we niet verwacht dat het zo druk zou worden", zo laat hij aan Omroep Brabant weten. "Dit is uiteraard niet goed. Bij een verschil in maatregelen langs beide kanten van de grens krijg je een volksbeweging over de grens. Het liefst hebben wij dat de maatrelen in België en Nederland ongeveer gelijk zijn."
"Nederlanders komen altijd net iets eerder dan Belgen."
Volgens Bolhaar en Vermeulen is het stapweekend goed verlopen. Paulien kijkt al vooruit naar aankomende zaterdag. Dan wordt in Don Quichot de ‘Dikke Biet’n Party’ gehouden. Maar vol is vol. Al zal dat voor de Brabantse leden geen belemmering zijn. “Ze komen namelijk altijd net iets eerder dan de Belgische gasten”, zegt Paulien lachend over de uitgekookte Brabanders.
Bolhaar heeft de ledenstop voor de discotheek inmiddels wel ingesteld voor de rest van de jaar. Vermeulen houdt er rekening mee dat er deze week beperkingen kunnen komen vanuit de overheid. Vanwege de oplopende coronacijfers in België, komt de Belgische regering woensdag vervroegd bij elkaar. Mogelijk worden ook in Vlaanderen nieuwe maatregelen afgekondigd. Reden voor burgemeester De Bont om nu nog geen extra maatregelen te nemen. "Wellicht zijn extra maatregelen lokaal dan niet meer nodig."