Coronanieuws: burgemeesters willen wel vuurwerkverbod met oud en nieuw
De hoofdpunten:
- 90-jarige krijgt eerste boosterprik voor ouderen
- Experts: 'Basisscholen langer dicht rond Kerst'
- Eerste ouderen krijgen boosterprik
- Nederland kleurt voor het eerst helemaal donkerrood op Europese coronakaart
Liveblog
Dit liveblog is gesloten
Burgemeesters willen wel vuurwerkverbod met oud en nieuw
Burgemeesters en gemeenten willen dat er de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.
Vorig oud en nieuw gold er zo'n algeheel verbod vanwege de coronacrisis. Daarvoor werd gekozen om te voorkomen dat er extra druk op de zorg zou ontstaan vanwege vuurwerkincidenten, naast de hoge druk door de pandemie. Volgens de burgemeesters en Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de huidige druk op de zorg en het personeel ook dit jaar reden voor een landelijk vuurwerkverbod.
Eerder donderdag werd bekend dat het demissionaire kabinet ernaar neigt dit jaar geen landelijk verbod af te kondigen tijdens de jaarwisseling.
Griekenland legt beperkingen op aan ongevaccineerden
Ook Griekenland heeft strengere regels aangekondigd voor mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Vanaf maandag mogen niet-geprikte Grieken niet langer zaken als bioscopen, bars, restaurants, kappers en sportscholen in, kondigde premier Kyriakos Mitsotakis aan.
Tot dusver waren ongevaccineerden in Griekenland wel welkom op dat soort plekken, mits ze een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud konden laten zien. Eerder stelden Oostenrijk, Duitsland, Slowakije en Tsjechië door de stijgende coronacijfers strengere regels in voor ongevaccineerden.
De maatregel in Griekenland is een maand lang van kracht.
'Ongeveer helft scholen moet klassen naar huis sturen'
Ongeveer de helft van alle basisscholen heeft de afgelopen tijd klassen naar huis moeten sturen omdat er een coronabesmetting in de klas was of omdat een leerkracht geen les kon geven door corona. Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) noemt het ‘forse aantallen’ en gaat het Outbreak Management Team (OMT) vragen ook scholen mee te nemen in het volgende advies.
In sommige gevallen heeft de GGD geadviseerd een klas naar huis te sturen, laat de minister weten. Ook het aangescherpte quarantaineadvies leidt ertoe dat docenten vaker thuis moeten blijven en geen les kunnen geven.
Slob noemt het ‘ernstig en zorgelijk’ dat zoveel scholen klassen naar huis moeten sturen. Hij vindt het nog verantwoord dat scholen open zijn, maar wil wel het OMT vragen hoe scholen het aantal besmettingen binnen de perken kunnen houden.
Teststraat van Vitalis gaat weer open
Vitalist heropent de eigen teststraat waarin medewerkers zich op afspraak kunnen laten testen op het coronavirus. Reden hiervoor is de overbezetting bij de GGD. "We hebben al onze medewerkers enorm hard nodig en te lang wachten op testuitslagen is funest voor hen én onze zorgcontinuïteit", aldus de woonzorg groep.
Verpleegkundigen niet blij met mogelijk vuurwerk
Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 zou het betreuren als er dit jaar gewoon vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. "De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zo hoog. Er is nog geen kentering in de aantallen besmettingen met corona te zien, het stijgt nog steeds. Vandaag gaan er weer ziekenhuizen op rood, omdat ze het niet meer aankunnen."
Het personeel zit dus niet te wachten op onnodige extra slachtoffers door vuurwerk, aldus de woordvoerder. "We moeten alles doen om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en een deel van de mensen die vuurwerk afsteken, belandt gewoon in het ziekenhuis."
Duitsland weert ongevaccineerden bij hoog aantal coronapatiënten
Voor ongevaccineerden in Duitsland dreigen forse beperkingen bij een hoog aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. Als in een deelstaat een bepaalde drempel wordt overschreden, is op veel plekken alleen nog toegang voor gevaccineerden en genezen personen (de zogenoemde 2G-regel), maakte de Duitse bondskanselier Angela Merkel bekend.
Gaat het nog verder de verkeerde kant op, dan moeten mensen die zijn ingeënt of hersteld een negatieve test tonen voordat zij bijvoorbeeld naar een voorstelling, kapper of wedstrijd mogen. En als het aantal coronazieken in klinieken nog verder stijgt, dreigen nog meer beperkingen, melden Duitse media.
'Dit jaar geen vuurwerkverbod'
Het demissionaire kabinet neigt ernaar dit jaar geen vuurwerkverbod af te kondigen met oud en nieuw. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Zij benadrukken wel dat een definitief besluit pas vrijdag in de ministerraad valt. Daar wordt nog wel de nodige discussie verwacht over de kwestie.
Een aantal partijen in de Tweede Kamer had het kabinet gevraagd om, net als vorig jaar, geen vuurwerk toe te staan rond de jaarwisseling. De maatregel was destijds bedoeld om de ziekenhuizen, die kampten met een hoog aantal coronapatiënten, niet nog verder te belasten. De laatste weken loopt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer sterk op.
Toch ziet het kabinet volgens ingewijden nu geen aanleiding voor een landelijk verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Gemeenten kunnen wel lokaal maatregelen nemen om vuurwerk aan banden te leggen.
Ziekenhuizen in de knel: geen personeel voor operaties
Nederlandse ziekenhuizen komen steeds verder in de problemen door de grote toestroom van coronapatiënten. In twaalf ziekenhuizen kan kritieke planbare zorg niet altijd binnen zes weken geleverd worden door personeelstekort. In Brabant zijn de problemen wel minder groot dan in de rest van het land.
Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse ziekenhuizen donderdag hebben gedeeld met de Nederlandse Zorgautoriteit. Door de toestroom van coronapatiënten is er minder ziekenhuispersoneel beschikbaar voor het inhalen van operaties. Ook moeten operaties die minder spoedeisend zijn worden uitgesteld.
“De minst urgente zorg wordt als eerste afgeschaald”, laat de Nederlandse Zorgautoriteit weten. “Dat is op dit moment onvermijdelijk om de acute zorg, voor zowel corona- als niet-coronapatiënten, toegankelijk te houden. Medisch specialisten beoordelen of het verantwoord is, en blijft, om behandelingen uit te stellen.
Het is belangrijk dat mensen met gezondheidsklachten contact opnemen met de huisarts, benadrukt de Nederlandse Zorgautoriteit. Die kan beoordelen of het verantwoord is om te wachten, om zelf te behandelen of door te verwijzen naar het ziekenhuis.
Hongarije verplicht boosterprik voor zorgpersoneel
Zorgpersoneel in Hongarije moet binnenkort een boosterprik tegen het coronavirus halen. Ook moet iedereen vanaf zaterdag in de meeste overdekte ruimtes een mondkapje op, maakte de stafchef van premier Viktor Orbán bekend op een persconferentie.
Eerder stelde de overheid al een vaccinatieplicht in voor zorgmedewerkers. Met de nieuwe maatregelen hoopt Boedapest de oplopende coronacijfers te keren.
Hongarije kampt net als veel andere Europese landen met een flinke heropleving van het virus. Donderdag werden er ruim 10.000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal sinds eind maart.
Van Engelshoven tegen student: laat je vaccineren en doe zelftest
Iedere student zou zich moeten laten vaccineren en regelmatig gebruik moeten maken van de gratis verstrekte zelftesten.
Die oproep deed demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Samen met het in acht nemen van de basisregels tegen corona, zoals het regelmatig handen wassen en afstand houden, zijn het de belangrijkste maatregelen om het onderwijs open te houden, aldus de minister.
Het kabinet wil het onderwijs koste wat kost openhouden. De mentale gezondheid van leerlingen en studenten komt onder druk te staan als scholen sluiten en de achterstanden nemen toe. Mogelijk wordt de coronapas ingevoerd in het mbo of het hoger onderwijs, om zo het aantal besmettingen daar tegen te gaan. Van Engelshoven noemt het een nare maatregel, maar is wel bereid die te nemen als laatste middel.
GGD: maximale testcapaciteit bereikt
De GGD’en moeten deze week alle zeilen bij zetten om aan de explosieve vraag naar testafspraken te kunnen voldoen. “Duizenden medewerkers werken dagelijks keihard om alle testaanvragen in te plannen en uit te voeren maar de rek is eruit."
"We lopen aan alle kanten tegen het maximum van onze capaciteit aan. We werken met man en macht toe naar een maximum van 120.000 tests per dag. Of dit haalbaar is, hangt af van de beschikbaarheid van personeel", laat de GGD weten.
LEES OOK: 'Heeft u klachten, laat u testen', maar een afspraak is niet zomaar gemaakt
Opnieuw meer coronabesmettingen: 3453 positieve tests
Het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen in Brabant is woensdag geregistreerd. Voor het eerst zijn er meer dan 3000 nieuwe coronabesmettingen op een dag geconstateerd.
VS bestellen voor 5,3 miljard dollar aan coronapillen bij Pfizer
De Verenigde Staten hebben voor 5,3 miljard dollar (4,7 miljard euro) aan coronapillen besteld bij de Amerikaanse farmaceut Pfizer. De order van 10 miljoen kuren van de experimentele Covid-19-pil die door Pfizer is ontwikkeld, is wel afhankelijk van de goedkeuring van het orale medicijn door de Amerikaanse toezichthouder FDA.
Pfizer liet eerder deze maand weten een pil te hebben ontwikkeld die de klachten van coronapatiënten onder controle moet houden. De pil is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het coronavirus. Dat middel, ritonavir genaamd, verkleint de kans op ziekenhuisopname of overlijden met 89 procent, blijkt volgens Pfizer uit proeven met het middel.
Tsjechië voert maandag 2G-beleid in vanwege toename besmettingen
De invoering van het zogenoemde 2G-beleid gaat in Tsjechië door. Het kabinet heeft definitief besloten dat vanaf maandag alleen mensen die hun coronaprikken hebben gehad of van Covid-19 zijn genezen naar bijvoorbeeld restaurants, hotels en kappers mogen gaan. Ongevaccineerden worden dus geweerd.
Meer coronapatiënten in ziekenhuizen dan een jaar geleden
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen donderdag meer coronapatiënten dan precies een jaar geleden. Dat is voor het eerst in de huidige coronagolf. In totaal liggen er nu 2110 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vorig jaar, op 18 november 2020, waren het er 2087.
Afgelopen etmaal nam het aantal coronapatiënten toe met 33, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen nu 413 coronapatiënten, 11 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 22 tot 1697.
In de afgelopen 24 uur werden er 55 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's, de grootste toename sinds begin mei. Op de verpleegafdelingen werden 237 nieuwe patiënten binnengebracht.
'Testaanbieder fraudeerde niet, handelde wel onrechtmatig'
De aanbieder van coronatesten die eerder deze week het werk moest staken wegens verdenkingen van fraude, heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. Wel zijn er onrechtmatig herstelbewijzen afgegeven. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
Tweede locatie voor prikken zonder afspraak in Den Bosch
In Den Bosch komt een tweede locatie voor prikken zonder afspraak. Sinds 3 november vaccineert GGD Hart voor Brabant zonder afspraak tegen corona in Sociaal Cultureel Centrum De Helftheuvel in Den Bosch. Vanaf de start was de locatie drukbezocht. Zo druk dat besloten is om een tweede locatie in de stad te openen. Vanaf donderdag 25 november in prikken zonder afspraak ook mogelijk in Sociaal Cultureel Centrum De Schans.
320 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen vanmorgen in totaal 320 coronapatiënten. De afgelopen 24 uur zijn 29 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 37 coronapatiënten uit het ziekenhuis zijn ontslagen zijn. Eén coronapatiënt is in het afgelopen etmaal in een ziekenhuis in onze provincie overleden.
90-jarige krijgt eerste boosterprik voor ouderen
Een 90-jarige vrouw heeft als eerste oudere in Nederland een boosterprik gekregen. Ze kreeg de vaccinatie bij een GGD-locatie in Den Haag. "Het moet gebeuren", zei de vrouw na de prik. De boosterprik moet de afweer tegen het coronavirus versterken, omdat de bescherming van een vaccinatie mogelijk na verloop van tijd iets afneemt.
De vaccinatiecampagne zou eigenlijk pas beginnen op 6 december, maar werd vervroegd naar 19 november door het snel stijgende aantal nieuwe besmettingen. Uiteindelijk begon het prikken nog een dag eerder.
ING ziet pinomzet horeca fors dalen sinds invoering coronapas
De pinomzet van restaurants en cafés is flink gedaald sinds de invoering van de coronapas. Dat meldt ING op basis van transactiedata. Vanaf eind september moet iedereen vanaf dertien jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een café of restaurant.
Nadat de maatregel werd ingevoerd daalde de pinomzet in restaurants en cafés in oktober met 20 procent. "De aanhoudende dreiging van beperkende maatregelen hangt ook in 2022 nog als een zwaard van Damocles boven de sector, wat zorgt voor grote onzekerheid", aldus Katinka Jongkind, sectoreconoom bij ING.
We maakten veel minder kilometers in coronajaar 2020
We hebben met zijn allen in het coronajaar 2020 veel minder gereisd met de auto, het openbaar vervoer, het vliegtuig en de fiets. Dat is de weinig verrassende conclusie van het Mobiliteitsbeeld 2021, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Alleen te voet legden we vorig jaar meer kilometers af dan in 2019.
Het thuiswerkadvies dat een groot deel van het jaar gold is een belangrijke reden voor de forse daling. Autopassagiers legden 33 procent minder kilometers af dan een jaar eerder. Vooral in de spits was het rustiger, waardoor de vertraging op de weg afnam met 67 procent. Personenautos stootten 13 procent minder CO2 uit dan het jaar voordat de pandemie begon.
Per trein reisden Nederlanders 55 procent minder kilometers, met bus tram en metro was de daling net iets minder dan de helft.
Strenger reisadvies voor Italië
Het reisadvies voor Italië gaat morgen van groen naar geel. Vanaf dan geldt het land, met uitzondering van het eiland Sardinië, als hoogrisicogebied, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die vanuit Italië naar Nederland komen moeten vanaf zondag een coronabewijs laten zien.
Eerste uitnodigingen op de mat voor een booster-vaccin
Vandaag vallen de eerste uitnodigingen van het RIVM bij mensen op de mat om een afspraak te maken voor een corona boostervaccinatie. De uitnodiging is voor mensen van 80 jaar en ouder. Het gaat voor deze groep om ongeveer 740.000 uitnodigingen. Zij kunnen een afspraak maken bij de GGD. Dit kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.
Niet iedereen uit de groep 80-plus wordt in een keer uitgenodigd. Elke dag gaan er circa 55.000 uitnodigingen op de bus. Mensen worden van oud naar jong uitgenodigd. Bewoners van instellingen krijgen de boostervaccinatie in de instelling zelf. Zij starten eind november.
Voor de booster worden Moderna en Pfizer ingezet. Het maakt daarbij niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid. Vandaag krijgt ook de eerste oudere in Nederland de boosterprik. Dit op een GGD-locatie in Den Haag. De boostercampagne zou eigenlijk pas op 6 december starten. Vanwege het snel stijgende aantal positieve tests werd dit vervroegd naar 19 november, maar nu begint het prikken nog een dag eerder.
Australian Open voor volle tribunes in Melbourne
De Australian Open kan in januari worden gespeeld voor volle tribunes. De autoriteiten in de staat Victoria, waarin Melbourne ligt, hebben alle beperkingen voor grote sportevenementen opgeheven. De vaccinatiegraad is met bijna 90 procent volgens de autoriteiten hoog genoeg om de maatregelen los te laten.
Het eerste grandslamtoernooi van het jaar voor de tennissers begint op 17 januari en eindigt op 30 januari. Doorgaans trekt de Australian Open in twee weken zo'n 800.000 bezoekers.
Werkloosheid daalt verder, nu op niveau van voor coronacrisis
De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het werkloosheidspercentage vorige maand even hoog als in februari 2020, vóór de coronapandemie. Door het sterke economische herstel van de afgelopen tijd is de vraag naar personeel groot en zijn er in verschillende sectoren tekorten aan werknemers.
De werkloosheid als aandeel van de beroepsbevolking is hierdoor gezakt naar 2,9 procent. In oktober waren 277.000 mensen werkloos. Het werkloosheidspercentage was in september nog 3,1 procent.
Diederik Gommers stopt binnenkort als OMT-lid
Diederik Gommers stopt in februari 2022 als lid van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zegt de ic-arts tegen NU.nl. Begin volgend jaar eindigt Gommers' laatste termijn als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en dan maakt hij ook geen deel meer uit van het OMT.
Gommers begon ruim vijf jaar geleden als voorzitter van de NVIC, een functie die hij maximaal twee termijnen van drie jaar mocht vervullen. De voorzitter van de NVIC is een van de vast uitgenodigde leden van het OMT in de coronacrisis. Wie de opvolger van Gommers wordt, is nog niet zeker.
Gommers was met veel plezier OMT-lid, maar hij vond het jammer dat er weinig openheid was over wat er in vergaderingen van het team besproken werd. "Daardoor komt het over alsof we één mening hebben, maar het was beter geweest als de overleggen openbaar waren geweest en als mensen of journalisten mee konden kijken. Nu lijkt het iets geheimzinnigs", zegt hij.
Experts: 'Basisscholen langer dicht rond Kerst'
Coronadeskundigen zijn bezorgd over het hoge aantal coronabesmettingen onder kinderen van 5 tot 14 jaar, schrijft het AD. Afgelopen week waren er in de leeftijd tussen 5 en 9 jaar bijna 9500 coronagevallen, bleek dinsdag uit de nieuwe RIVM-weekcijfers. Dat is een stijging van 85 procent. Bij kinderen boven de 10 jaar steeg het aantal coronagevallen met 76 procent.
Liefst 120 scholen waren afgelopen periode een week dicht, aldus de Algemene Vereniging Schoolleiders. De helft van alle scholen stuurde één of meer klassen naar huis. "Het langer dichthouden van basisscholen rond Kerst is een effectieve manier om het virus onder controle te houden", stelt immunoloog Ger Rijkers daarom. Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) verwacht dat deze vraag komende weken zeker door het OMT besproken gaat worden. Zo stelt hij in de krant.
LEES OOK: Basisschool sluit deuren: 61 leerlingen en 1 leerkracht besmet met corona
Eerste ouderen krijgen boosterprik
Voor het eerst krijgt een oudere in Nederland een boosterprik tegen het coronavirus. Die extra inenting moet de afweer tegen het virus versterken, omdat de bescherming na verloop van tijd mogelijk iets minder wordt. De eerste prik wordt vandaag gezet op een GGD-locatie in Den Haag. Dit in aanwezigheid van demissionair zorgminister Hugo de Jonge.
De boostervaccinatie zou eigenlijk pas op 6 december starten. Vanwege het snel stijgende aantal positieve tests werd dit vervroegd naar 19 november, maar nu begint het prikken nog een dag eerder. In de eerste fase kunnen ongeveer 875.000 mensen van 80 jaar en ouder een extra prik halen. Daarnaast komen ongeveer 700.000 zorgmedewerkers in aanmerking voor de extra inenting.
Vermoedelijk vanaf januari kunnen 3,4 miljoen mensen van 60 tot en met 79 jaar een boosterprik krijgen. Iedereen krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander middel hebben gehad.
Nederland kleurt voor het eerst helemaal donkerrood op Europese coronakaart
Ook de provincies Drenthe en Groningen kleuren vandaag donkerrood, het hoogste coronawaarschuwingsniveau, op de Europese coronakaart. Het waren de laatste provincies die nog niet op dat punt waren beland. Het is voor het eerst sinds het begin van de epidemie dat heel Nederland donkerrood kleurt.
Limburg vestigt een nieuw Nederlands record. In de afgelopen twee weken zijn er meer dan 15.600 inwoners positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op bijna 1400 gevallen op elke 100.000 mensen, oftewel één op elke 71 Limburgers. In december vorig jaar telde Limburg in twee weken tijd 1143,1 positieve tests per 100.000 inwoners. Dat was het oude Nederlandse record.
Groningen is de 'rustigste' provincie van Nederland. In de afgelopen twee weken zijn daar zo'n 526 op elke 100.000 mensen positief getest. Dat is ongeveer een derde van het cijfer van Limburg. Noord-Holland is de snelste stijger. De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is.
Mentale en financiële problemen teisteren ondernemers
Een harde kern van het Nederlandse bedrijfsleven worstelt aanhoudend met psychische en financiële problemen. Tussen de 100.000 en 150.000 ondernemers gaan gebukt onder stress, slapen slecht en zien betaalachterstanden oplopen. Dat blijkt volgens het FD uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel.
Hoewel het dieptepunt van de coronacrisis achter de rug lijkt, kampt een aanzienlijke groep nog dagelijks met problemen. Verleden jaar gaf 14 procent zichzelf een onvoldoende voor zijn welbevinden, nu is dat 11 procent. Eerder gaf 20 procent de situatie van zijn bedrijf een onvoldoende, nu 13 procent. Daarmee lijkt 10 tot 15 procent van de ondernemers chronisch in slecht weer te zijn beland.
Ziekteverzuim schiet omhoog na loslaten thuiswerkadvies
Na het loslaten van het thuiswerkadvies in september is het gemiddelde ziekteverzuim van 4,2 procent naar 4,6 procent gesprongen. Dat is de grootste stijging sinds de uitbraak van het coronavirus en feitelijk het hoogste niveau in de pandemie. Het aantal ziekmeldingen na een coronabesmetting op het werk is in ruim een maand meer dan verdubbeld.
Dat blijkt volgens het FD uit cijfers die twee grote arbodienstverleners vandaag naar buiten brengen.