Zwaarste criminelen hoeven PI Vught niet meer uit om berecht te worden

22 november 2021 om 09:55 • Aangepast 23 november 2021 om 09:47
nl
Vught krijgt een zogenoemd justitieel complex. Zware criminelen bij wie sprake is van vluchtgevaar, hoeven dan niet meer de gevangenis uit als ze voor een rechter moeten verschijnen. Dat verkleint het risico op vluchten tijdens vervoer. Dat staat in plannen die demissionair minister Sander Dekker maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Profielfoto van Rebecca Dijkstra
Geschreven door
Rebecca Dijkstra

In de PI Vught komt een 'kwalitatief hoogwaardige' videovoorziening en een beveiligde verhoorkamer. Hierdoor hoeven de zwaarste criminelen in de toekomst niet meer in een auto naar de rechtbank gereden te worden. Ze zullen in de gevangenis in Vught voor een camera en een beeldscherm aan hun tussentijdse terechtzitting deelnemen. Het gaat dan om de niet-openbare delen van het proces, zoals (getuigen)verhoren bij de rechter-commissaris.

Vanaf 2023 wordt het mogelijk zittingen van een rechter-commissaris in Vught te houden, waardoor nog minder vervoer nodig is. Het gaat dan om bijvoorbeeld zittingen waarbij moet worden besloten of de voorlopige hechtenis van een gedetineerde wordt verlengd.

Nederland krijgt nog drie van die justitiële complexen: in Lelystad, Schiphol en Vlissingen. Door een zittingslocatie met een gevangenis te combineren, kunnen zware criminelen in één veilige omgeving gevangen worden gehouden en worden en berecht. In Vlissingen wordt de tweede EBI van ons land gebouwd.

Nieuwe weg
Er komt een tweede weg naar de PI Vught. De minder zware criminelen kunnen straks nog wel hun rechtszaak fysiek volgen en zij worden vervoerd via de nieuwe weg. Daarmee worden de dorpskernen van Vught en Cromvoirt zo veel mogelijk ontzien, schrijft de demissionair minister in een brief aan de Tweede Kamer. De verkeersoverlast moet daarmee verminderen en ook het gevaar moet daarmee kleiner worden.

Het Ministerie van Justitie & Veiligheid gaat het aanleggen van de weg betalen. De bedoeling is dat de weg in 2023 klaar is.

Met zijn tweeën
Het vervoer naar de rechtbank en de beveiliging van deze processen kost de politie veel mankracht. Doordat transport niet meer altijd nodig is, moet ook worden voorkomen dat verdachten met elkaar kunnen communiceren.

De zwaarste criminelen van Nederland zitten in de EBI in Vught. "Deze buitengewone groep gedetineerden vraagt om een buitengewone aanpak", aldus Dekker.

Minister Dekker van Rechtsbescherming wil ook dat advocaten alleen nog maar meer als duo's bij gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) langsgaan. Vorige maand werd in de EBI in Vught de neef van Ridouan Taghi opgepakt. Deze man is ook een advocaat van Taghi. Hij wordt ervan verdacht berichten van zijn neef Ridouan hebben doorgegeven aan de buitenwereld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.