Coronanieuws: kabinet hakt vrijdag knopen door over coronamaatregelen
De hoofdpunten:
- Kabinet hakt vrijdag knopen door over coronamaatrgelen.
- OMT adviseert sluiting horeca, niet-essentiële winkels, kappers en culturele instellingen na vijf uur.
- Landelijk 22.274 positieve tests, eerste daling gemiddelde in bijna twee maanden.
- Brabant: 3291 coronabesmettingen tegenover 4158 woensdag.
- In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 409 coronapatiënten opgenomen.
- 'OMT adviseert scholen open te houden.'
Liveblog
We sluiten dit liveblog af
Catshuisberaad voorbij, vrijdag besluit over coronamaatregelen
Het kabinet heeft een idee welke 'richting' het op wil om het aantal coronabesmettingen te verminderen, maar een officieel besluit volgt morgen. Ingewijden melden na afloop van het Catshuisberaad dat er nog veel kan veranderen. Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het OMT om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om vijf uur te laten sluiten.
De betrokken bewindslieden overlegden donderdag zoals gebruikelijk weer op het Catshuis. Tijdens dat overleg toonden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zich de grootste voorstanders van hard ingrijpen. Volgens een betrokkene zal het kabinet morgen flink wat knopen moeten doorhakken voordat Rutte en De Jonge weer een persconferentie geven.
Zorgpersoneel roept in video op coronaregels na te leven
Zorgmedewerkers uit de provincie Utrecht roepen mensen in een videoboodschap op zich zo veel mogelijk aan de coronaregels te houden, om te voorkomen dat de zorg vastloopt. "Help ons helpen", zeggen de medewerkers van vier ziekenhuizen, de ambulancevoorziening, huisartsenpraktijken en andere zorginstellingen uit de regio.
Volgens de zorgcoalitie is de situatie met 898 besmettingen per 100.000 inwoners in Utrecht 'zorgelijk' te noemen. Vier van de vijf ziekenhuizen in de regio Midden-Nederland geven aan 'niet alle planbare zorg en zelfs sommige kritieke planbare zorg niet meer te kunnen leveren'.
Inwoners wordt daarom verzocht voorzichtig te doen en 'geen onnodige risico's' te nemen. Het Radboudumc deed vorige week een soortgelijke video-oproep.
Cabaretfestival Cameretten vervroegt finale naar vrijdag
Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland, verplaatst de finale naar vrijdagavond. Eigenlijk zou de finaleavond van deze editie zaterdag plaatsvinden. Maar de organisatie wil geen risico lopen dat het demissionaire kabinet morgen aankondigt dat alle theaters weer voor onbepaalde tijd de deuren moeten sluiten.
Cabaretier Javier Guzman maakte eerder vandaag al bekend dat hij morgen al een versie van zijn oudejaarsconference voor Comedy Central gaat opnemen omdat hij ook vreest dat de theaters weer dicht moeten. Vorig jaar speelde hij zijn oudejaarsshow voor een lege zaal.
Nieuwe coronavariant ontdekt in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is ongerustheid ontstaan door de ontdekking van een mutatie van het coronavirus. Het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) bevestigde donderdag op zijn site dat 22 besmettingsgevallen met deze variant genaamd B.1.1.529 zijn vastgesteld in verschillende laboratoria.
Volgens hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira verschilt de nu ontdekte virusvariant ongebruikelijk veel van eerdere versies. "Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart", reageerde ook gezondheidsminister Joe Phaahla vandaag tijdens een persconferentie.
'Mijd drukte', waarschuwt burgemeester Jorritsma in de aanloop naar Black Friday
"Mijd drukte", waarschuwt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven nogmaals. Dit in de aanloop naar Black Friday morgen en voor daarna met het oog op het inkopen doen voor Sinterklaas en Kerst.
LEES OOK: Brabantse steden nemen maatregelen tegen topdrukte op Black Friday
Theaters nog in gesprek met overheid over sluiting om vijf uur
De theaters zijn nog steeds in gesprek met de overheid over het voornemen om niet-essentiële winkels en culturele instellingen de komende tijd om vijf uur te sluiten. Dat laat een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) weten. De organisatie wil pas een officiële reactie geven na de 'coronapersconferentie' van vrijdag.
BrabantZorg start boostercampagne
Bewoners, medewerkers en vaste vrijwilligers van BrabantZorg kunnen vanaf zaterdag een boostervaccinatie krijgen. “We zijn heel blij dat we de boostervaccinatie zo snel kunnen aanbieden", zegt Miriam Haagh, voorzitter Raad van Bestuur BrabantZorg. "Hoe meer mensen beschermd zijn tegen het coronavirus, hoe kleiner de kans is op besmetting, ziek worden of overlijden. Dankzij deze boostervaccinatie is de kans groter dat we onze deuren open kunnen houden voor bezoekers én door kunnen gaan met activiteiten voor bewoners.”
Ook theaters, bioscopen en concertzalen om vijf uur dicht?
Naast horeca en niet-essentiële winkels zouden volgens het OMT ook theaters, bioscopen en concertzalen de deuren om vijf uur moeten sluiten. Dat bevestigen ingewijden tegenover verschillende media. Morgen wordt duidelijk of het kabinet het OMT-advies overneemt.
Horecabaas snapt niets van OMT-advies
Horecaondernemer en voorzitter van de Eindhovense afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland Ruud Bakker snapt er niets meer van. Dat vertelt hij tegen Omroep Brabant na het uitlekken van het OMT-advies. Volgens dat advies zou de horeca nog eerder dicht moeten. Niet om acht uur, maar om vijf uur. "Ik mis de onderbouwing", zegt Bakker. Hij ziet nog liever een harde lockdown van twee weken: "Een harde reset. Twee weken even alles dicht. Dan wordt de last gedragen door iedereen."
3291 besmettingen geregistreerd, landelijk verbetering
Er zijn het afgelopen etmaal 3291 coronabesmettingen in Brabant geregistreerd bij het RIVM. Gisteren werden er 4158 besmettingen geregistreerd in onze provincie. Landelijk zijn er 22.274 positieve tests. Dat is iets lager dan vorige week donderdag en daardoor zakt het gemiddelde. Dat is voor het eerst sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.
Von der Leyen: genoeg vaccins in EU voor boosterprikken
De Europese Unie heeft genoeg coronavaccins om de vaccinatiecampagne op te voeren en boosterprikken te zetten, zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "We worden getroffen door een nieuwe golf en we moeten het inenten verder opvoeren. U zou uw booster zes maanden na de oorspronkelijke vaccinatie moeten nemen", moedigt ze EU-burgers aan in een onlineverklaring.
"Het goede nieuws is dat we voldoende vaccins hebben. Aan het eind van deze week is een miljard doses aan de lidstaten geleverd", aldus de Duitse, die is opgeleid en heeft gewerkt als arts. "We moeten de immuniteit van gevaccineerden aanhouden."
De Jonge: afschalen acute zorg onvermijdelijk
Het is onvermijdelijk dat de acute planbare zorg, die eigenlijk binnen zes weken moet plaatsvinden, de komende tijd moet worden afgeschaald. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag na overleg over de coronabestrijding.
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg vroeg De Jonge woensdag om de zogenoemde fase 2D af te kondigen, waarbij kritieke zorg zoals chemotherapie of niertransplantaties moeten worden afgeschaald. De Jonge hoopt 'voor het einde van de dag' een besluit te nemen over het verzoek. Toezichthouders kijken momenteel of andere vormen van zorg al genoeg zijn afgeschaald, om tot fase 2D over te gaan, aldus de bewindsman.
Burgemeester Blanksma schrijft brandbrief over coronasteun aan Den Haag
De burgemeester van Helmond, Elly Blanksma, heeft een brandbrief geschreven aan Mark Rutte en Hugo de Jonge. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. In de brief geeft Blanksma aan niets tegen de virusbestrijding te hebben. Ze geeft wel aan dat coronasteun voor met name de horeca nu nog uitblijft. De brief is mede ondertekend door horeca-ondernemers uit de stad.
Onderwijssector en UNICEF roepen kabinet op: 'Volg het OMT-advies'
De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden, zoals het Outbreak Management Team (OMT) volgens ingewijden adviseert. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.
Ook UNICEF roept het kabinet op zich 'tot het uiterste in te spannen om de scholen open te houden'. De kinderrechtenorganisatie van de VN noemt sluiting van de scholen 'de slechtst denkbare oplossing in deze coronacrisis'.
OMT adviseert: niet-essentiële winkels en horeca om vijf uur dicht, onderwijs wel open
Het Outbreak Managment Team (OMT) adviseert om cafés, restaurants, doorstroomlocaties en niet-essentiële winkels om vijf uur te sluiten. In het OMT-advies zou wel staan dat het onderwijs open moet blijven. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het advies om het onderwijs open te houden geldt voor basis- en middelbare scholen maar ook voor hogescholen en universiteiten.
Vanwege de hoge besmettingen en ziekenhuisopnames had het kabinet om een vervroegd advies gevraagd, of zij dit OMT-advies gaan overnemen is nog niet duidelijk. Twee weken geleden werd de sluitingstijd van de horeca en essentiële winkels al vervroegd naar acht uur en de sluitingstijd van andere winkels naar zes uur.
Boosterprik 60-minners ook van oud naar jong
Ook bij de boosterprikken tegen corona voor volwassenen jonger dan zestig moet de volgorde van oud naar jong worden gehandhaafd. Dat zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Het mag niet uitmaken wat voor vaccin ze eerder hebben gehad.
De raad adviseert verder de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna te gebruiken als booster, ongeacht het vaccin dat eerder is toegediend.
De eerder toegediende prikken van AstraZeneca en Janssen geven wel een iets lagere bescherming dan Pfizer en Moderna, maar de verschillen zijn niet groot en het voorrang geven van de ene groep boven de andere kan vertraging opleveren in de boostercampagne, vreest de raad.
EMA positief over coronavaccin Pfizer voor jonge kinderen
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is veilig en effectief voor kinderen vanaf vijf jaar, oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De experts stellen vast dat de voordelen van het vaccin ook voor jonge kinderen zwaarder wegen dan het risico op bijwerkingen, die doorgaans mild zijn.
Het EMA adviseert de Europese Commissie dan ook het vaccin goed te keuren voor toediening aan kinderen van vijf tot en met elf jaar.
Aan kinderen vanaf twaalf jaar en volwassenen wordt het vaccin al langer toegediend. In Nederland is het middel van Pfizer/BioNTech het meest gebruikte coronavaccin.
Personeelstekort en ziekteverzuim bedreigen (thuis)zorg: 'De rek is eruit'
"Als dit zo doorgaat, ontstaat er een zorginfarct." Dat zegt Chantal Beks van zorgorganisatie De Wever. Volgens haar is corona op zichzelf niet het grootste probleem voor de zorg op dit moment. De pandemie in combinatie met het enorme personeelstekort zorgt ervoor dat 'de rek eruit is'.
"Het is niet zo dat we corona niet kunnen managen", zegt de bestuurder van De Wever. "In de eerste golf waren de uitbraken enorm. De impact was ook heel groot omdat we beschermende kleding aan moesten en we huizen moesten sluiten. Maar inmiddels is dat allemaal beter geregeld."
Onderwijs hoopt dat kabinet OMT-advies volgt en scholen openhoudt
De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het OMT-advies te volgen. "Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan", zegt voorzitter Freddy Weima. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.
Limburg is grootste coronabrandhaard van West-Europa
Nergens in het westen van Europa worden zoveel coronagevallen vastgesteld als in Limburg. In die provincie zijn in de afgelopen twee weken 22.482 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners, oftewel één op elke vijftig Limburgers. Ook voor Nederland is dat een record, sinds het begin van de pandemie had een provincie nog nooit zo veel positieve tests.
'OMT adviseert scholen open te houden'
Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet alle scholen open te houden, meldt de NOS. Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om die niet te sluiten. Het kabinet had om een vervroegd advies gevraagd vanwege de oplopende besmettingen. Het is niet bekend of het kabinet het advies van het OMT overneemt. Vrijdagavond om zeven uur is er een persconferentie van het kabinet.
Herstelbewijzen vanaf volgende week 365 dagen geldig
Naar verwachting zijn vanaf volgende week herstelbewijzen in de CoronaCheck-app 365 dagen geldig. Nu is dit nog 180 dagen. Het voorstel voor deze aanpassing is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd, meldt de NOS. Als de Kamer er binnen een week geen bezwaar tegen maakt, gaat de wijziging in. De regeling werkt dan ook met terugwerkende kracht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 409 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twaalf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 46 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen. Niemand werd overgeplaatst.
Toernooidirecteur denkt dat Djokovic Australian Open gaat spelen
Novak Djokovic gaat begin volgend jaar niet het risico lopen naast zijn 21e grandslamtitel te grijpen. Dat is de overtuiging van toernooidirecteur Craig Tiley van de Australian Open. "Hij staat op twintig grand slams, net als Rafael Nadal en Roger Federer. Een ding staat vast: als hij hier in januari gaat spelen, is hij gevaccineerd." Djokovic heeft tot nu toe niet bekendgemaakt of hij tegen het coronavirus ingeënt is. Voor deelname aan de Australian Open geldt een vaccinatieplicht.
'Na negen maanden boosteren voor behoud vaccinatiebewijs'
Een gevaccineerde die zijn Europese coronareisbewijs wil behouden, moet na negen maanden een boosterprik halen, vindt de Europese Commissie. Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas na een booster als volledig gevaccineerd te beschouwen. Daardoor liggen moeilijkheden en verwarring voor reizigers weer op de loer.
Kinderombudsman tegen 2G-coronapas voor jongeren
De Kinderombudsman roept het kabinet op om jongeren te ontzien bij het wetsvoorstel voor de invoering van een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij bijvoorbeeld evenementen en restaurants. Ook wil de organisatie niet dat er een coronapas op basis van 3G komt in het mbo. Daarbij krijgen mensen een QR-code als zij zijn gevaccineerd, zijn genezen of negatief zijn getest.
Strenger reisadvies voor Canarische Eilanden en Malta
Het reisadvies voor Malta en de Canarische Eilanden gaat vrijdag van groen naar geel. Vanaf dan gelden de eilanden als een hoogrisicogebied, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers die vanuit deze gebieden naar Nederland komen, moeten vanaf zondag een coronabewijs laten zien. Brunei Darussalam en Moldavië gaan van zeerhoogrisicogebied naar hoogrisicogebied.
Gaten in roosters door maatregelen en ziekte: 'We moeten creatief zijn'
Het toenemende ziekteverzuim tekent zich steeds nadrukkelijker af op de werkvloer. Er zijn bezettingsproblemen en het sluiten van winkels of het afzeggen van afspraken dreigt. Intussen loopt de werkdruk op voor wie zich nog wel op de werkvloer begeeft, meldt de NOS. Het is een stapeling van problemen: de coronabesmettingsgolf, lange wachttijden voor een test bij de GGD en de quarantaineplicht voor huisgenoten van een besmet persoon. Dit bovenop het bestaande grote personeelstekort.
Zeker 80.000 vliegtuigpassagiers zaten nabij besmette medereiziger
Sinds juni vorig jaar zaten ten minste 11.488 met het coronavirus besmette passagiers op vluchten naar Nederland. Van de 80.000 medepassagiers die rondom deze passagiers zaten, lukte het de GGD er 19.500 te bereiken. Hoeveel van hen door het contact ook het coronavirus opliepen, is onbekend. Dat meldt de Volkskrant. De GGD Kennemerland komt tot die conclusie na analyse van de data van passagiers die aankwamen op internationale luchthavens in Nederland.
Defensie wil vaccinatieplicht snel uitbreiden
Het ministerie van Defensie wil de vaccinatieplicht voor militair personeel uitbreiden. Nu moeten alleen militairen die worden uitgezonden zich laten inenten tegen Covid-19, dat zou ook moeten gelden voor leden van eenheden die op korte termijn kunnen worden weggestuurd of zich op een missie voorbereiden. Dat is te lezen in De Telegraaf.
'Groot misverstand dat vaccins niet werken', benadrukt longarts
Ongevaccineerden die in het ziekenhuis liggen met het coronavirus zijn gemiddeld twintig jaar jonger dan patiënten die wel zijn gevaccineerd. Gevaccineerden die gewoon gezond zijn komen een infectie vrij goed door en belanden tot op heden bijna nooit in het ziekenhuis. Dat stelt voorzitter Leon van den Toorn van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose in het AD. Hij maakt korte metten met het volgens hem 'wijdverbreide misverstand' dat gevaccineerden net zo goed in het ziekenhuis kunnen belanden als ongevaccineerden.
Nederland blijft donkerrood op Europese coronakaart
Veel zal er voor Nederland niet veranderen als donderdag de nieuwe Europese coronakaart uitkomt. Het hele land staat al op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau dat er is. Maar het aantal positieve tests schiet nog steeds omhoog. Limburg is en blijft de grootste brandhaard met 2012 positieve testen op elke 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken. Noord-Holland is in Nederland de snelste stijger.
Gezondheidsraad komt met nieuw advies over boosterprikken
De Gezondheidsraad brengt donderdag een nieuw advies over boosterprikken tegen het coronavirus naar buiten. Dat advies gaat over een volgende stap in het vaccinatieprogramma, dat is bedoeld om de afweer van gezonde mensen tegen het virus een oppepper te geven. Mogelijk gaat de Gezondheidsraad in op boosterprikken voor mensen die jonger dan 60 jaar zijn en die eerder het coronavaccin van Janssen hebben gekregen.
EMA adviseert of jonge kinderen ook Pfizer-vaccin kunnen krijgen
De Europese vaccinwaakhond bepaalt donderdag of ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kunnen krijgen. De beide bedrijven hadden in oktober om uitbreiding van hun vergunning gevraagd. Een veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vergadert donderdag om een eindoordeel op te stellen. Het is niet duidelijk of dat advies donderdag ook al naar buiten wordt gebracht.
'Stemming tijdens Outbreak Management Team-overleg zorgelijk'
De stemming tijdens het overleg van het Outbreak Management Team dat woensdagavond plaatsvond, was 'zorgelijk'. Dat zei OMT-lid Karoly Illy in de talkshow Jinek. Over eventuele nieuwe coronamaatregelen liet hij weinig los, maar hij zei wel dat strenge maatregelen onontkoombaar zijn om het virus onder controle te krijgen. "Zolang mensen zich niet laten vaccineren of met klachten de deur uitgaan moeten we wel."
Belgische arts gearresteerd om vervalste coronacertificaten
Een Belgische arts die ervan wordt verdacht zeker tweeduizend coronacertificaten te hebben vervalst, is woensdagavond gearresteerd door de politie van Charleroi. De man riskeert een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar als hij veroordeeld wordt. De Belgische autoriteiten deden de afgelopen dagen onderzoek naar de arts, die in Luik vervalste coronacertificaten uitgaf. De zaak kwam aan het licht toen bleek dat veel valse certificaten door dezelfde arts waren uitgegeven.
Planbare zorg in ziekenhuizen wordt verder afgeschaald
De planbare zorg in ziekenhuizen komt verder in de knel. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gevraagd fase 2D uit het opschalingsplan te bekrachtigen, meldt een LNAZ-woordvoerder. "Maar ik zou fase 2D nu nog niet willen betitelen als de fase voor code zwart, omdat daarbij sprake is van de mogelijkheid op te schalen naar 1350 ic-bedden. Zover is het nog niet", benadrukt de woordvoerder.