'Om vijf uur sluiten, betekent helemaal dicht', denken theaterdirecteuren

26 november 2021 om 15:27 • Aangepast 29 november 2021 om 10:12
nl
Theaterdirecteuren snappen dat een avondlockdown nodig is om de besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen. Toch zijn ze het ook over één punt eens: "Om vijf uur sluiten betekent in principe helemaal sluiten." En dat is een flinke tegenslag voor de theaters, zeker met de decembermaand in het verschiet.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

De theaters werden de laatste weken nog gespaard in het maatregelenpakket van het kabinet. Toch komt daar vanaf zondag waarschijnlijk een einde aan. Vrijdagavond om zeven uur is er een nieuwe coronapersconferentie van het kabinet, waarin strengere maatregelen worden aangekondigd.

De kans is groot dat de cultuursector dan net als de horeca, niet-essentiële winkels, doorstroomlocaties en de amateursport om vijf uur moet sluiten. Over een aanpassing in de capaciteit van de theaters is nog niets bekend.

"Vijf uur sluiten raakt ons diep."

"Ik heb er begrip voor dat er maatregelen komen want we willen niet in een code zwart terechtkomen. Al raakt een sluitingstijd om vijf uur ons wel diep in de theaterbranche", zegt Coen Bais, directeur van Theater de Lievekamp in Oss. "Op dat tijdstip sluiten, betekent in principe helemaal sluiten."

"We hebben wel wat voorstellingen in de middag maar het grootste deel vindt natuurlijk in de avond plaats", zegt hij. "Ik vraag me daarom af of ze theaters niet beter helemaal kunnen sluiten. Of we moeten avondvoorstellingen naar de middag kunnen verschuiven, maar daarbij ben ik ook bang om publiek te verliezen."

"Minder capaciteit is financieel haast niet te doen."

Ook bij Theater Markant in Uden zien ze het somber in als naast de eerdere sluitingstijd ook de capaciteit wordt aangepast. "Als er anderhalve meter moet worden gehouden tijdens de middagvoorstelling, kan ik mijn zaal voor 30 procent vullen en dat is financieel haast niet te doen", vertelt Jan Wouda, de directeur van het Udense theater. "Ook de sluitingstijd zorgt voor veel annuleringen. Ik denk daarom dat wij drie weken dicht gaan. We zoeken natuurlijk wel naar nieuwe data voor de voorstellingen."

Rob van Steen, de directeur van de Schouwburg en Concertzaal in Tilburg, probeert er de komende tijd het beste van te maken ondanks de maatregelen. "Wij zijn opgehouden met bedenken wat verantwoord is. Het kabinet zal goed hebben gekeken wat nodig is", legt hij uit. "Dus helemaal sluiten zullen we niet doen. De middagvoorstellingen kunnen gewoon doorgaan, maar voorstellingen verschuiven lijkt me niet netjes."

"Dit kan er ook nog wel bij."

Het is een flinke tegenslag voor de Schouwburg en Concertzaal want er staat zondagavond nog een uitverkochte voorstelling van Willeke Alberti op de agenda. "Dat wordt op korte termijn annuleren", zegt Van Steen. "Maar dat zijn we inmiddels gewend dus dat kan er nu ook nog wel bij."

In december stonden er in het Tilburgse theater ook veel volle zalen op het programma. "In de kerstvakantie hadden we avondvoorstellingen van Nienke Plas, Snelle en Marc-Marie Huijbregts. Dan zit de hele zaal vol dus het is zuur dat het allemaal geannuleerd moet worden", vertelt de directeur teleurgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.