Unesco plaatst bloemencorso's op internationale lijst van tradities
"Als het goed is gaat het op 15 december in Parijs gebeuren. Het bouwen van corsowagens, de cultuur en de samenhorigheid wordt dan op die hele belangrijke Unescolijst geplaatst van immaterieel erfgoed. Hier hebben we elf jaar aan gewerkt", aldus Bastiaansen.
“Afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona proberen we in Parijs met drie man aanwezig te zijn”, vertelt Bastiaansen. “Het gaat overigens niet alleen om het bloemencorso van Zundert, maar om alle corso’s van Nederland. Ons land telt rond de dertig corso’s. Allemaal bloemencorso’s op één na, en dat is het fruitcorso van Tiel.”
De term immaterieel erfgoed is een aanduiding die links en rechts de wenkbrauwen doet fronsen en vooral veel vragen oproept. Ook Bastiaansen weet dat als geen ander. Jarenlang heeft hij keer op keer moeten uitleggen wat de betekenis is van de term.
“Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’, het omvat onder meer tradities van gemeenschappen en groepen. In ons geval laat je zien dat het corso bouwen heel wat meer is dan een hobby. Er zijn heel wat dorpen, verenigingen en buurtschapen mee bezig”, vertelt Bastiaansen. "En vaak al decennialang, het bouwen is een traditie geworden."
“Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie."
Op de website van Unesco staat de betekenis van de term immaterieel erfgoed nog wat duidelijker uitgelegd. “Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.”
In 2017 werd het ambacht van molenaar als eerste Nederlandse traditie/ambacht op de Internationale Representatieve Lijst van Unesco geplaatst. Het bloemencorso van Zundert, de Nederlandse corsokoepel en daarmee alle dertig Nederlandse corso’s is de tweede Nederlandse plaatsing op deze lijst.
"We gaan een stapje hoger, een wereldwijde erkenning."
“Het Brabantse worstenbroodje kreeg in 2016 een vermelding op de nationale lijst van immaterieel erfgoed”, vertelt Bastiaansen als hij zijn gedachten laat gaan over andere Brabantse tradities. “Op die lijst staan wij ook, maar nu wordt het Zunderts corso en daarmee alle Nederlandse corso’s op de internationale lijst geplaatst. We gaan een stapje hoger. Een wereldwijde erkenning dat het bouwen van een corso veel meer is dan een hobby."