Coronanieuws: bijna 3900 coronabesmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- Meest Omikron-gevallen van EU zijn in Nederland.
- Bijna 3900 besmettingen in Brabant, een na hoogste dagaantal ooit.
- Van Dissel: boosters hadden deel ziekenhuisopnames kunnen voorkomen.
- Basisscholen krijgen vanaf volgende week 2,4 miljoen zelftests.
- Ruim 3300 Brabanders overleden door corona sinds het begin van de pandemie.
Dit liveblog is gesloten.
Liveblog
Rutte: we hebben altijd noodzakelijke besluiten genomen in crisis
Demissionair premier Mark Rutte vindt dat het zijn demissionaire kabinet niet is te verwijten dat het niet de noodzakelijke besluiten heeft genomen toen dat nodig was in de coronacrisis. Hij zei tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer dat hij er "ook van baalt" dat Nederland later is dan andere landen met het zetten van de boosterprikken. Maar het betekent volgens hem niet "dat het kabinet heeft zitten snurken".
Verschillende partijen wezen op het trage begin van onder meer de vaccinatiecampagne en de boostercampagne en het uitblijven van meer testcapaciteit. Volgens Rutte is er altijd op de wetenschap gevaren.
Rutte nu tegen avondsport vanwege 'ernst van de crisis'
Het kabinet ziet er niets in om de amateursport toch toe te staan na 17.00 uur. Een groot deel van de Tweede Kamer voelt daar wel voor. Maar volgens demissionair premier Mark Rutte is sport een hele grote sector, ook als het alleen jongeren betreft.
"Dat betekent dat er veel contacten en verplaatsingen zijn, ook van ouders die hun kind komen brengen en halen. Dat moeten we nu niet hebben, omdat we in een ernstige crisis zitten", zei Rutte tijdens een debat over de coronamaatregelen.
Volgens de premier is juist een heel pakket aan samenhangende maatregelen ingesteld en is het niet goed om daar één maatregel uit te halen. Gebeurt dat wel, dan worden de doelstellingen van het Outbreak Management Team (OMT) om het aantal contacten terug te brengen en daarmee de verspreiding te verminderen, niet gehaald.
Actiegroep: laat huisartsen boosterprikken zetten bij ouderen
Een actiegroep van huisartsen doet een oproep om boostervaccins bij niet-mobiele ouderen door huisartsen te laten zetten. "Wij hebben de ervaring met de griepprik, we kennen onze patiënten en kunnen dit razendsnel oppakken", aldus de huisartsen van het actiecomité 'Het roer moet om'.
Volgens de groep zou verder de plicht van 15 minuten wachten na de vaccinatie moeten worden losgelaten. Het zou "belemmerend voor de snelheid" zijn en vrijwel niets meer aan veiligheid toevoegen. "Mensen zijn meestal al twee keer met hetzelfde middel gevaccineerd, allergieën zijn bekend", aldus het actiecomité. De groep huisartsen denkt dat alle huisartsen samen ervoor kunnen zorgen dat zij voor de feestdagen ruim 100.000 niet-mobiele ouderen thuis kunnen vaccineren.
Studenten gaan helpen op intensive care Erasmus MC
Honderdtwintig studenten geneeskunde en verpleegkunde gaan vanaf komend weekend zorgmedewerkers ondersteunen op de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichtgeving daarover van EenVandaag. De studenten gaan helpen bij taken als het wassen van patiënten.
Daartoe krijgen ze een cursus van 1,5 dag. De studenten gaan zich niet bezighouden met meer medisch-specialistische taken, zoals het bedienen van infuuspompen en beademingsapparatuur of het toedienen van medicatie, aldus het ziekenhuis.
Kamer twijfelt over stoppen amateursport na 17.00 uur
Een flink deel van de Tweede Kamer lijkt het er niet mee eens dat ook amateursport niet is toegestaan na 17.00 uur. D66, CDA, SP, DENK, GroenLinks en JA21 willen van het demissionaire kabinet onder meer weten wat voor effect daarvan valt te verwachten, blijkt tijdens een debat over de sinds zondag aangescherpte coronamaatregelen.
Vanwege de hoge besmettingsgraad en de grote toeloop van coronapatiënten in de ziekenhuizen, moeten de meeste activiteiten om 17.00 uur stoppen en sluiten. Het gaat niet alleen om de horeca maar ook om bioscopen en theatervoorstellingen, sportscholen en pretparken.
Iedereen met negatieve test mag donderdag uit quarantainehotel
Mensen die in het quarantainehotel in Badhoevedorp bij Schiphol zitten en woensdag een negatieve testuitslag krijgen, mogen het hotel donderdag verlaten. Dat laat een woordvoerder van GGD Kennemerland weten. De GGD komt donderdagochtend met meer informatie over de uitslag van de hertesten voor het coronavirus en mogelijk de nieuwe Omikron-variant.
Nederland steunt geldigheid van 9 maanden voor Europese coronapas
Nederland steunt een voorstel van de Europese Commissie om het vaccinatiebewijs in Europa zonder boosterprik maximaal negen maanden geldig te laten zijn. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid woensdag weten.
De commissie kwam vorige week met een advies aan de EU-landen: om in Europa te mogen reizen zou iemand zes tot uiterlijk negen maanden na volledige vaccinatie een boosterprik moeten krijgen. Het ministerie vindt het "belangrijk dat er wordt gewerkt aan een systeem voor heel Europa, zodat we de regels zo veel mogelijk gelijk kunnen trekken". Dat is in het "belang van het vrije verkeer van personen in de EU".
WHO: vaccin lijkt te beschermen tegen ernstige gevolgen Omikron
Het is aannemelijk dat coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe Omikron-variant, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het staat nog niet vast. Er is meer en langer onderzoek nodig.
De WHO verwacht binnen enkele dagen meer gegevens over de overdracht van Omikron. De variant, die besmettelijker lijkt, is geleidelijk bezig zich over de wereld te verspreiden en is al in ruim twintig landen vastgesteld. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwde tegen een algemeen reisverbod, omdat het de verspreiding van Omikron niet zal stoppen.
Onderwijsinstellingen wachten op hulpoproep van GGD
Veel onderwijsinstellingen hebben nog geen verzoek van de GGD gekregen om hun medische studenten te laten helpen in de vaccinatiecampagne voor een boosterprik. Uit een rondgang blijkt dat hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen daar vaak welwillend tegenover staan, maar nog niet zijn ingeschakeld.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge kondigde vrijdag aan dat voor het einde van het jaar zoveel mogelijk ouderen hun boosterprik tegen het coronavirus moeten hebben gekregen. Daarvoor wordt de hulp van "studenten van mbo tot universiteit" en Defensie ingeschakeld. Landelijke koepel GGD GHOR werkt samen met het RIVM aan het 'boosterversnellingsplan' waar dit onderdeel van uitmaakt. Deze week moet daar meer duidelijk over worden, zei een woordvoerster van de koepel.
ECDC: geef eerst kind met medisch risico coronaprik
Als landen besluiten om kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren tegen het coronavirus, zouden ze moeten beginnen met de kinderen die door medische problemen risico lopen bij een besmetting. Daarna zouden andere kinderen aan de beurt moeten komen. Dat adviseert de Europese gezondheidsdienst ECDC. Bij volwassenen gebeurde dat ook.
De Europese toezichthouder voor vaccins, het EMA, keurde onlangs het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In Nederland komt de Gezondheidsraad op korte termijn met een advies hierover. Daarna besluit het kabinet over vaccinatie.
Systeem voor boosterafspraak te omzeilen, GGD 'is geen politie'
In het digitale aanmeldsysteem voor het aanvragen van een boosterprik zit een mogelijkheid waardoor mensen die nog niet aan de beurt zijn al wel een prikafspraak kunnen maken. Het is voor personen die langer dan zes maanden geleden een coronavaccin hebben gekregen daardoor tóch al mogelijk een afspraak in te plannen, door simpelweg een verkeerd geboortejaar in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van het ANP. "Het systeem is kwetsbaar", zegt een woordvoerder van GGD GHOR. "We hebben ervoor gekozen het systeem niet nodeloos dicht te timmeren. Het is een ingecalculeerd risico dat mensen er misbruik van kunnen maken."
Hoeveel volwassenen zijn in jouw gemeente niet (volledig) gevaccineerd?
In de gemeente Altena is 22 procent van de volwassen niet (volledig) gevaccineerd. Dat is het hoogste percentage in onze provincie. Altena wordt gevolgd door Helmond waar 20 procent van de volwassenen niet (volledig) is gevaccineerd. In Eindhoven, Tilburg en Roosendaal is het percentage 19 procent. In Oirschot en Alphen-Chaam is vijf procent van de volwassenen niet volledig gevaccineerd.
Duitsland heeft meer dan 10 miljoen boosterprikken gezet
Meer dan 10 miljoen Duitsers hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. In de afgelopen dag kregen bijna 657.000 mensen een booster en daarmee steeg het totale aantal extra inentingen woensdag naar bijna 10,4 miljoen. Dat is 12,5 procent van de bevolking.
Duitsland begon in september met de boosterprikken, die de afweer tegen het coronavirus een oppepper moeten geven. Dat is twee maanden eerder dan Nederland. Duitsland begon met het vaccineren van risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen. Zij kregen voorrang. Inmiddels kunnen alle volwassenen een zogeheten Auffrischungsimpfung krijgen.
Door storing zakt landelijk aantal positieve coronatests tot onder 20.000
Door een storing is landelijk het aantal positieve coronatests gezakt tot onder de 20.000, voor het eerst in meer dan twee weken. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 18.588 nieuwe gevallen geregistreerd. Hoeveel het er zouden zijn geweest zonder de storing, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet.
De storing zit in het RIVM-systeem waar de meldingen binnenkomen. Dit kan betekenen dat het cijfer donderdag wordt aangepast wanneer de positieve tests alsnog zijn verwerkt.
In Amsterdam kregen 629 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Rotterdam telde 605 nieuwe gevallen en Den Haag 406. Daarna volgen Tilburg (380), Eindhoven (343), Breda (232), Den Bosch (225) en Utrecht (224). Op Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland testte niemand positief.
Het landelijk aantal positieve tests stabiliseert de laatste weken. Dagelijks zijn er 20.000 tot 23.000 bevestigde besmettingen. Het RIVM heeft "sterk het vermoeden" dat het werkelijke aantal besmettingen afvlakt, en dat het geen vertekend beeld is door de topdrukte bij de teststraten van de GGD'en.
In de afgelopen week registreerde het RIVM 149.951 bevestigde besmettingen. Dat is ruim 4 procent minder dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds 3 oktober dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt.
Het aantal sterfgevallen steeg met 45. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het niveau over de afgelopen dagen.
Sinds het begin van de epidemie zijn bijna 2,7 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 19.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
3883 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn in Brabant 3883 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat is meer dan een dag eerder, toen werden 3699 mensen positief getest. Het is het een na hoogste dagaantal ooit. Alleen op 24 november 2021 was het dagaantal hoger. Toen ging het om 4156 besmettingen.
Ouderenbond: WHO-reisadvies voor 60-plussers is ongenuanceerd
Ouderenbond ANBO is kritisch op het reisadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan 60-plussers. De WHO meldde dinsdag dat onder meer 60-plussers hun reisplannen voorlopig zouden moeten annuleren, om niet blootgesteld te worden aan de Omikron-variant van het coronavirus. De ANBO noemt dit advies "veel te ongenuanceerd".
Alle ouderen worden op deze manier weggezet als kwetsbaar, "terwijl dit allerminst het geval is", vindt de bond. "De groep 60-plussers is een enorm diverse groep, waarvan een groot deel nog vitaal is, volop in het leven staat en nog aan het werk is. De WHO scheert met het advies alle 60-plussers onterecht over één kam." Volgens de ANBO moet iedereen - en dus niet alleen kwetsbaren - zich nu afvragen of op reis gaan wel een goed idee is.
Hoger onderwijs stelt alternatieve controles op coronabewijs voor
Universiteiten en hogescholen vragen de politiek om "maximale ruimte en flexibiliteit" als het plan om daar coronatoegangsbewijzen in te voeren wordt doorgezet. Ze stellen dat het onhaalbaar is om studenten 100 procent te controleren en wijzen op ervaringen met steekproeven in andere landen. Zo zou gewerkt kunnen worden met een stickersysteem of een online-inchecksysteem.
"In sommige landen wordt gewerkt met groene stickers op de collegekaart, die aangeven dat iemand een keer gecheckt is", schetst koepelorganisatie Universiteiten van Nederland. "Hierdoor hoeft de volledige controle van het toegangsbewijs maar één keer te gebeuren en kan daarna enkel de sticker gecontroleerd worden."
Basisscholen krijgen miljoenen zelftesten
Vanaf volgende week maandag krijgen alle basisscholen een voorraad gratis zelftesten. Die zijn voor de leerlingen in de groepen 6, 7 en 8. Zo meldt de NOS. Het is de bedoeling dat de leerlingen op deze manier aan het advies kunnen voldoen om zich twee keer per week te testen op het coronavirus.
Bij de eerste levering gaat h et om 2,4 miljoen zelftests. Daarmee kunnen alle leerlingen uit groep 6, 7 en 8 zich twee weken lang twee keer per week testen.
Ongeveer zestig Omikron-gevallen in EU, meeste in Nederland
Nog eens vijftien mensen uit de Europese Unie blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 59, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Nederland heeft met zestien de meeste vastgestelde Omikron-gevallen. In Portugal zijn veertien mensen positief getest op de virusversie en in Duitsland negen mensen. De andere landen waar het virus is vastgesteld, zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk (het overzeese gebiedsdeel Réunion), Italië, Spanje en Zweden.
Voor het eerst in een week minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 patiënten opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal mensen met corona af met 8 tot 587.
'Omikron is een race tegen de klok'
Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat de omikronvariant "een race tegen de klok" is. Ze roept dan ook iedereen op zich op het ergste voor te bereiden. Dat meldt de NOS. "We weten nog niet alles over deze variant, maar genoeg om bezorgd te zijn", aldus Von der Leyen.
Volgens de commissievoorzitter is het nu nodig om uit voorzorg alles te doen wat mogelijk is om het aantal nieuwe besmettingen tegen te gaan. Ze wees er verder op dat volledig vaccineren en een boosterprik de beste bescherming bieden tegen het coronavirus.
'Boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen'
Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. "Dat weten we niet", zei infectieziektedeskundige Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer op vragen van Fleur Agema van de PVV.
Uit Israëlisch onderzoek naar het Pfizer-vaccin bleek dat het risico op een ernstig ziekteverloop na een booster ongeveer 90 procent lager was dan bij mensen die maar twee prikken hadden gekregen. Van Dissel zei dat onderzoek te kennen, maar wees erop dat de mensen die meededen aan het onderzoek vrij kort in de gaten gehouden waren. Hij zou dat "graag veel langer zien".
432 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 432 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er 12 minder dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ woensdasgochtend rond elf uur bekend. De afgelopen dag zijn er 45 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 51 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een patiënt is overgeplaatst en 6 coronapatiënten overleden het afgelopen etmaal.
Kuipers: aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot ruim 3200
Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt in de komende twee weken hoogstwaarschijnlijk tot boven de 3200. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dinsdag gezegd. Nu behandelen de ziekenhuizen ruim 2800 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Er zijn drie scenario's doorberekend. In het gunstigste beeld stijgt het aantal coronapatiënten van ruim 2200 nu naar 2430 half december. De intensive cares zouden in dat geval zo'n 780 mensen verzorgen, tegen ongeveer 600 nu. Daarmee zouden in totaal 3.210 ziekenhuisbedden bezet zijn door mensen met Covid-19.
Rooms-katholieke Kerk schrapt vieringen na 17.00 uur, ook met kerst
De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerstmis zullen de aangescherpte maatregelen gelden, zo meldt de Rooms-Katholieke Kerk. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten "in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie".
De vraag vanuit de kerk aan de parochies is om Kerstmis zoveel mogelijk overdag, voor 17.00 uur te vieren. Als er toch een mis daarna plaatsvindt, dient deze zonder publiek te zijn. Vanuit huis kan via een live-verbinding de viering gevolgd worden. In de kerk wordt gevraagd alleen een pastoor, priester, bedienaren en bij uitzondering een koor aanwezig te laten zijn, aldus een woordvoerster.
De viering op kerstavond die vanuit de kerk in Den Bosch op televisie wordt uitgezonden, gaat wel door, aldus de woordvoerster. Er zal geen publiek aanwezig zijn.
Een op tien artsen en verpleegkundigen zit ziek thuis
Een op de tien ziekenhuismedewerkers zit momenteel ziek thuis. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.
In september, vlak voor het begin van de huidige golf, was ruim 6 procent van de artsen en verpleegkundigen niet in staat om te werken.
Kabinet wacht met aanscherpen reismaatregelen na RIVM-advies
Het kabinet wil eerst met Europese landen overleggen voordat het aanbevelingen van het RIVM over reismaatregelen overneemt. Het RIVM adviseert onder meer om alle reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. Ook adviseert het een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU.
Maar demissionair minister Hugo de Jonge wil eerst met andere landen overleggen, om zo "een lappendeken" aan maatregelen te voorkomen, aldus een ministeriewoordvoerder. Het kabinet vroeg om advies nadat de Omikron-variant werd ontdekt op een vlucht vanuit Zuid-Afrika.
Ruim half miljoen positieve coronatests in november
Meer dan een half miljoen mensen zijn in de maand november positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde in dertig dagen tijd 511.300 nieuwe gevallen.
Dat is een nieuw maandrecord. Het oude record was al op 20 november verbroken en is in de anderhalve week erna verder aangescherpt. Gemiddeld waren er in november 17.043 positieve tests per dag. Op 24 november meldde het RIVM 23.735 bevestigde besmettingen, het hoogste aantal positieve tests in een dag tijd sinds het begin van de epidemie.
Kabinet slaat mogelijkheid inkoop extra coronamedicijn af
Het demissionaire kabinet slaat de mogelijkheid over om extra medicatie tegen COVID-19 in te kopen. Het gaat om Ronapreve, dat onlangs door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is goedgekeurd, meldt NU.nl.
Nederland doet wel mee via de Europese inkooproute, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheid om daarnaast nog zelf in te slaan. Die deadline is verlopen, laten Haagse bronnen weten. Ronapreve helpt coronapatiënten van twaalf jaar en ouder die een grote kans op een ernstig verloop van een infectie hebben door bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, maar die nog geen extra zuurstof nodig hebben.
Kabinet verdedigt strengere coronamaatregelen in Kamer
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet afgelopen week aankondigde. Er is veel ongenoegen over onder meer het trage tempo van de boostercampagne. Tot dusver zijn er nog geen 100.000 prikken gezet bij ouderen, het laagste aantal in de Europese Unie. De Jonge zei dinsdag dat dit er aan het einde van de week 700.000 moeten zijn.
Sinds vrijdag moeten alle niet-essentiële winkels en sectoren vanaf 17.00 uur dicht en geldt op veel plekken de mondkapjesplicht en de verplichte anderhalve meter afstand weer. Voor de PvdA gaan de genomen maatregelen niet ver genoeg. Kamerlid Attje Kuiken pleit al weken voor strenger beleid, met een volledige sluiting van horeca en winkels. Volgens haar is dat nodig om niet nog de hele winter met hoge besmettingscijfers en beperkende maatregelen te zitten.
Meer dan drieduizend Brabanders overleden aan corona sinds begin pandemie
Sinds het begin van de coronapandemie zijn er in Brabant 3337 mensen overleden aan het virus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn gemiddeld meer dan vijf mensen per dag.
Ruim 24.000 nieuwe besmettingen, druk op ziekenhuizen neemt toe
Er zijn in de afgelopen week 24.340 besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat is opnieuw een weekrecord, maar het zijn er maar nét iets meer dan een week eerder. Daarmee lijkt de stijging van het aantal coronabesmettingen af te vlakken. De druk op de ziekenhuizen blijft wel stijgen.
RIVM: sterk vermoeden dat aantal besmettingen afvlakt
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 'sterk het vermoeden' dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.
In de afgelopen zeven dagen werden iets meer dan 155.000 positieve tests geregistreerd. Dat is 0,8 procent meer dan in de week ervoor. De GGD'en zitten in de buurt van hun maximale capaciteit. Dan zou het beeld van de weekcijfers vertekend kunnen zijn, maar het is volgens Timen 'niet aannemelijk' dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is. De GGD'en wisten vorige week namelijk meer tests uit te voeren, maar die brachten naar verhouding minder besmettingen aan het licht. Van alle testen in de teststraten was 21,4 procent positief, tegen 22,2 in de week ervoor.
Bovendien daalde het zogeheten reproductiegetal naar 1,05. Dat is het laagste niveau sinds september, voor het begin van de huidige golf.