Video

Billenwassen gaat te ver, maar wie ziek is kan rekenen op een soepje

3 december 2021 om 15:33 • Aangepast 6 december 2021 om 09:28
nl
Goed nabuurschap, dat vat goed samen hoe ze in de Lindehoeve in Tilburg met elkaar om willen gaan, zegt Marijke Oude Voshaar. De bewoners transformeerden samen een oude monumentale boerderij in Tilburg in een hofje met tien woningen waar iedereen oog heeft voor elkaar. “Het is niet de bedoeling dat we billen gaan wassen of steunkousen gaan aantrekken, maar als iemand geveld is door corona brengen we soep en doen we de boodschappen.” De Lindehoeve is finalist voor de Brabantse stijlprijs 2021.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Marijke Oude Voshaar woont met haar man in een deel van de oude koeienstal. "Je ziet dat nog terug in de stalraampjes. Die moesten blijven zitten omdat de boerderij monumentaal is." De hoogte vindt ze super. "En alles is gelijkvloers dus we kunnen hier echt oud worden."

Dat oud worden, daar begon het mee. Al pratend met elkaar en andere gelijkgestemden hadden ze geconcludeerd: "Dat wil je toch niet: een keer in de week douchen en dan een luier aan."

Ze besloten om het heft in eigen hand te nemen. Een leegstaande boerderij op loopafstand van het station in Tilburg bood volop mogelijkheden. In de tien woningen die ontstonden, wonen nu voornamelijk ouderen. Een uitzondering vormt het oude woonhuis van de boer. "Daar is een gezin met jonge kinderen ingetrokken."

"Je bent hier nooit alleen."

"Je bent hier nooit alleen", benadrukt Marijke. "Er is altijd wel iemand om een kop koffie mee te drinken." Als fervent tuinier werkt ze vaak in de moestuin, maar ook hier geldt: "Alleen is er niet zoveel aan, maar als er mensen mee komen helpen en je bent samen bezig is het heel gezellig."

Natuurlijk kent ze de commentaren. "En wat als je ruzie krijgt in zo'n woongroep?", vroegen mensen ons als we zeiden dat we in een woongroep gingen wonen. Maar we zijn natuurlijk al heel lang bezig om dit project voor elkaar te krijgen, dus we kennen elkaar en hebben afspraken gemaakt."

Bovendien, zegt Marijke:" We zijn allemaal volwassen." Eigenlijk, constateert ze, is het nog gemakkelijker gegaan dan ze hadden verwacht.

En mocht het nodig zijn dat een van hen straks meer zorg nodig heeft dan ze onderling kunnen geven, dan heeft de woongroep ook daarvoor een oplossing. "In dat geval kunnen we samen die zorg inkopen en komt er een wijkverpleegkundige langs."

De Lindehoeve maakt kans op de Brabantse Stijlprijs 2021. Stemmen kan tot en met vrijdag 3 december. De winnaar wordt op 8 december bekendgemaakt.

LEES OOK:

Mohammed en Jamila zorgden al voor 44 (!) pleegkinderen

Ruud woont in een wijk met mensen met een beperking: 'Iedereen is blij'

Bewoners Boschveld zorgen voor de natuur maar vooral ook voor elkaar

Jac voelt zich helemaal thuis in de oude gasfabrieken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.