Vuurwerkliefhebbers massaal naar Baarle-Hertog, ondanks verbod
"We vragen er niet naar, maar krijgen spontaan te horen dat ze toch vuurwerk kopen omdat het 'erbij hoort'. De klanten komen momenteel overal vandaan, letterlijk van Breda tot Groningen. De eerste Duitser hebben we ook al binnen gehad, omdat ze daar geen vuurwerk meer verkopen aan consumenten."
In het regenachtige centrum van de grensenclave Baarle-Nassau/Hertog is het zaterdagmiddag druk. In het straatbeeld vooral veel twintigers met plastic tassen en dozen die uitpuilen met het net aangeschafte vuurwerk. "We komen uit Tilburg en vuurwerk afsteken dat hoort er gewoon bij met oud en nieuw", vertellen twee vrienden die meerdere vuurwerkwerkwinkels afstruinen. "Ondanks een vuurwerkverbod laten we ons dat niet afpakken, het is een traditie." Het tweetal zegt voor een paar honderd euro aan vuurwerk te hebben ingeslagen.
"We rijden terug naar Nederland via Belgische polderweggetjes."
"Hier ligt ongeveer voor twaalfhonderd euro aan vuurwerk in", vertelt een andere liefhebber, die in een zijstraat zijn auto aan het volstouwen is. Voordat de klep van de auto dichtgaat wordt over het vuurwerk ook nog een kleed gelegd. Een buurtbewoner die toevallig langs loopt tipt de jongens dat er in de richting van Chaam wordt gecontroleerd. "We rijden terug naar Nederland via Belgische polderweggetjes en dorpjes, maar dank u wel voor de tip", is de dankbare reactie.
"Ze kunnen hooguit controleren", vertelt Jeroen Cornelissen over het al jaren bestaande kat en muis spel tussen kopers en de Nederlandse politie. "Tegenstanders hebben het altijd over illegaal vuurwerk, maar illegaal is voor ons het gevaarlijke vuurwerk uit het Oostblok. Ons vuurwerk is CE-gekeurd en dat mag je in België verkopen en kopen én het is goed vuurwerk. Illegaal heeft alleen maar de betekenis dat het in Nederland niet is toegestaan."
Meerdere ondernemers in het dorp weten te vertellen dat er de laatste tijd toch flink gejaagd wordt op kopers van vuurwerk. "Vorige week nog hebben ze er een flink aantal gepakt", vertelt een uitbater die anoniem wil blijven. "Het is ook gewoon weer druk met vuurwerktoeristen, ook vandaag weer. Kijk maar", wijst hij door zijn etalageruit naar buiten.
"We gaan toch stoken omdat het een traditie is."
"Wij komen uit Amsterdam, we hebben twee uur gereden om hier te komen", aldus twee twintigers die maar met één missie naar het grensdorp zijn gekomen: vuurwerk! "Ja, we weten dat er een vuurwerkverbod is. Maar we gaan toch stoken omdat het een traditie is. Ons houden ze echt niet tegen, we gaan een oud jaar d'r uit knallen." Ook de twee Amsterdammers zijn overigens van plan om via een omweg door België terug naar huis te rijden.
Dat Nederlanders ondanks het vuurwerkverbod blijven komen én kopen verbaasde eerder ook al burgemeester Frans de Bont van Baarle-Hertog. "Met het verbod zou je verwachten dat er geen Nederlanders meer zouden komen. Maar afgelopen zondag bleek toch dat het nog altijd redelijk druk was in onze vuurwerkwinkels", vertelde hij eind november tegen een regionale zender.
Jeroen Cornelissen van Dolfijn Vuurwerk vindt het overigens best triest voor zijn Nederlandse concullega's, dat ze geen vuurwerk meer mogen verkopen. "Heel jammer dat ze voor de tweede keer op rij te maken hebben met een vuurwerkverbod en opnieuw de stekker eruit hebben getrokken. Dat is niet fijn voor de branche daar." Cornelissen is enigszins bevreesd dat ook de Belgische overheid overgaat tot een vuurwerkverbod.
LEES OOK:
Tientallen Brabanders op zoek naar trektouwtjes en sierfonteintjes, maar toch ook zwaarder vuurwerk
Lange rijen voor vuurwerkwinkels in Baarle-Hertog, België sluit 'niet-essentiële' winkels