Meerderheid Brabanders wil maatregelen tegen ongevaccineerden
Een ruime meerderheid is voor specifieke maatregelen tegen ongevaccineerden, precies 26 procent is tegen en 16 procent heeft geen mening. En dat terwijl de onvrede onder ongevaccineerden al erg groot is, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Precies 87 procent van de ongevaccineerden in Brabant voelt zich nu al gediscrimineerd met het huidige coronatoegangsbewijs.
Ook in de Tweede Kamer is er nog altijd verdeeldheid over dit onderwerp, zo bleek maandag nog eens. Het kabinet gaat daarom voorlopig niet door met het uitwerken van het plannen voor het omstreden 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben tot evenementen en een deel van de horecagelegenheden. De plannen gaan in de ijskast tot januari.
Boosterprik
Het onderzoek onder provinciegenoten is voor de tiende keer sinds de start van corona uitgevoerd, ditmaal in de week van 8 tot en met 12 november. De boosterprik is sinds de laatste keer populairder geworden. Precies 79 procent van de Brabantse gevaccineerden wil een derde coronaprik.
Bij de vorige meting in september was dit nog 68 procent. Waarom dit aantal is gestegen, zeggen of weten de onderzoekers niet. Vermoedelijk spelen de oplopende besmettingscijfers en nieuwe coronamaatregelen een rol.
Bekijk in de grafiek hoe Brabanders over vaccineren denken, of hier in volledig scherm:
Ziekenhuizen
Brabanders maken zich het meest zorgen over de ziekenhuizen. Op dit moment worden planbare operaties uitgesteld, om ruimte te maken voor de coronadrukte. Daarover maakt 93 procent zich zorgen. Ook over de lengte van de pandemie (93 procent) en toenemende spanningen in de samenleving (92 procent) maken bijna alle Brabanders zich druk. Deze zorgen zijn bovendien ook toegenomen.
Bekijk in de grafiek hoe Branders over de huidige maatregelen denken, of hier in volledig scherm:
Voor het onderzoek zijn 2.079 Brabanders ondervraagd door onderzoeksbureau Het PON & Telos. Ze zijn volgens het bureau representatief geselecteerd op geslacht, woonplaats, leeftijd en opleidingsniveau. Het onderzoek is ook een initiatief van de Brabantse Veiligheidsregio’s, diverse gemeenten in de provincie en de GGD's.
Volgende week dinsdag is opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Deze is vanaf zeven uur live te volgen via de site, app en televisie bij Omroep Brabant.
LEES OOK:
Boosterprikken, de vier belangrijkste vragen en antwoorden
Coronaprotest: mensen verklaren zich ‘stateloos’ met brief aan gemeente