Mag ik m'n sokken aanhouden? Die vraag hoort gynaecoloog Mieke het vaakst

10 december 2021 om 16:38 • Aangepast 11 december 2021 om 20:20
nl
Altijd heeft ze gele post-it briefjes bij de hand om dingen te noteren die haar tijdens haar werk raken. Het is de grondstof voor de verhalen die ze na werktijd aan het papier toevertrouwt. Gynaecoloog Mieke Kerkhof van het Jeroen Boschziekenhuis bracht onlangs haar vierde boek uit. Zondag is ze te gast in KRAAK. om te vertellen over haar vak en haar jongste werk 'Eerst kijken, dan kunnen we altijd nog zien'.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Het vak van gynaecoloog is veranderd in de loop de jaren, weet Mieke. Onder meer omdat mensen vaak suf-gegoogeld op haar spreekuur komen. Ze hebben al hele behandelplannen voor zichzelf bedacht en willen met de dokter 'sparren'. Ook zijn er de control-freaks die al een heel bevallingsplan in hun tas hebben.

Mieke werkt nu 23 jaar in het Bossche ziekenhuis en ze merkt aan alles dat vertrouwen in de dokter niet meer vanzelfsprekend is. Maar sommige dingen veranderen nooit. Meest gestelde vraag in de spreekkamer is: mag ik mijn sokken aanhouden? Het antwoord is altijd hetzelfde: ja dat mag.

Mieke vertelt zondag in KRAAK over haar bijzondere vak en de levenslange neiging alles op te schrijven wat ze om zich heen hoort. Zoals die uitspraak van een collega die zei: per kilometer is de geboorte de gevaarlijkste reis van het leven.

En de titel van het boek, 'Eerst kijken, dan kunnen we altijd nog zien'? Het is een veelgebruikte zin in medische overdrachten, waaruit blijkt dat het vak van een vrouwenarts soms ook bestaat uit de boel nog eens rustig aankijken.

Verder in KRAAK
Verder in KRAAK burgemeester Paul Depla van Breda. Hij is houdt zich voor de Vereniging van Nederlandse gemeenten bezig met de sociale impact van corona. In die functie stelde hij onlangs voor om carnaval naar de zomer te verplaatsen.

Ook TV-maker Maud Hawinkels schuift aan. Ze vertel over de serie ' Kanker Leeft' die nu iedere donderdagavond bij Omroep Brabant wordt uitgezonden. Bij Maud werd twee jaar geleden borstkanker vastgesteld. Ze maakte een openhartige documentaire over alles wat ze daarna meemaakte.
De talkshow KRAAK wordt zondag om 12.00 uur live uitgezonden bij Omroep Brabant en daarna ieder uur herhaald. Ook is het programma online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.