Liveblog

Coronanieuws: GGD kan nog niets zeggen over versnelling boosterprik

14 december 2021 om 06:28 • Aangepast 15 december 2021 om 10:18
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Basisscholen gaan een week eerder dicht.
  • Maatregelen worden tot 14 januari verlengd.
  • Straks sneller een boosterprik, nog maar drie maanden tussentijd.
  • Er zijn iets meer dan een miljoen boosterprikken gezet.
  • In Brabant kwamen er 2330 nieuwe besmettingen bij.
  • 435 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.

Liveblog

22.00

Dit liveblog is gesloten

21.30

Lawaaidemonstratie op Haagse Turfmarkt verloopt rustig

Bij het ministerie van Justitie op de Turfmarkt in Den Haag verzamelden zich kort voor de coronapersconferentie, een kleine honderd mensen voor een lawaaiprotest tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Ze sloegen op potten, bekkens en pannen en riepen leuzen door een megafoon. Het protest verliep over het algemeen rustig en de stemming was gemoedelijk.

De lawaaidemonstratie was zoals eerdere in de buurt van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de persconferentie werd gehouden. De politie was aanwezig met tientallen busjes, waaronder ook de ME. Het plein en de toegangswegen waren net zoals bij de eerdere demonstraties tijdens de persconferentie deels afgezet.

21.11

Winkeliers: verstandig dat er nog geen coronatoegangsbewijs komt

Winkeliersvereniging INretail vindt het een "verstandig besluit" van het kabinet dat er nog geen QR-code voor winkels komt. De brancheorganisatie verwacht namelijk "chaos in de winkelstraten" bij invoering van een verplicht coronatoegangsbewijs.

In een verklaring stelt INretail dat "hier intensief lobby voor is gevoerd en dat gaat door tot het doel van definitief afstel is bereikt". De dreiging van een coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels hing in de lucht en zou volgens INretail tot een onwerkbare situatie voor winkels hebben geleid. De organisatie stelt dat driekwart van de ondernemers voor incidenten bij de winkeldeur vreest. Bovendien maakt de huidige personeelskrapte het uitvoeren van die maatregel onmogelijk, aldus INretail.

21.09

ANVR denkt dat meer landen extra inreiseisen gaan stellen

Het is jammer dat Italië eist dat reizigers vanuit EU-landen, zelfs als ze gevaccineerd zijn, een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dat zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam die merkt dat er "scheuren zichtbaar worden" in het gezamenlijke Europese reisbeleid door de Omikron-variant. Hij denkt dat meer landen zullen volgen.

Portugal ging Italië al voor.

20.48

Italië eist negatieve coronatest van reizigers uit EU

Alle reizigers uit de Europese Unie die Italië binnen willen moeten vanaf donderdag een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dit heeft premier Mario Draghi bekendgemaakt. Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst vijf dagen in quarantaine. De maatregelen gelden tot 31 januari.

20.45

GGD kan nog niets zeggen over versnelling boosterprik

Koepelorganisatie van de gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland kan nog niets zeggen over de uitvoering van de versnelde boosterprikcampagne die demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdag aankondigde. Een GGD-woordvoerder wilde ook niet ingaan op de vraag of het de gezondheidsdiensten zal lukken om aan de nieuwe vraag van de minister te voldoen.

GGD GHOR Nederland laat weten 'nog in beraad' te zijn met alle regionale afdelingen over de uitvoering van die opdracht. "We voeren nog koortsachtig overleg." Woensdagochtend komt de organisatie met een verklaring, aldus de woordvoerder.

20.40

Werkgevers: goed dat coronasteunpakket wordt doorgetrokken

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed dat het kabinet de coronasteun voor ondernemers doortrekt tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar. Ook begrijpen de organisaties dat het kabinet zich genoodzaakt ziet om de coronamaatregelen te verlengen, vanwege de oprukkende Omikron-variant en de nog altijd hoge besmettingsaantallen. "Hoe triest ook voor de getroffen sectoren", aldus een verklaring.

20.24

Sportkoepel NOC*NSF voelt wel meer begrip van politiek

Sportkoepel NOC*NSF begrijpt gezien de laatste ontwikkelingen de zorgen van het kabinet over de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt algemeen directeur Marc van den Tweel tegen het ANP in een eerste reactie op de 'coronapersconferentie' van dinsdagavond. "De toon was ernstig. Terecht. We weten niet precies wat er met deze nieuwe variant op ons afkomt. Maar we zien wel een kentering binnen het kabinet en hopen dat de maatregelen voor de sport binnenkort worden versoepeld."

20.23

Ouderenorganisatie: boosterprik 60-plussers had eerder gekund

Seniorenorganisatie KBO-PCOB vindt het een goede zaak dat 60-plussers voor het einde van het jaar een uitnodiging krijgen voor een boosterprik. "Natuurlijk hadden we liever gezien dat dit nog eerder kon, maar dit is zeker goed nieuws", zegt een woordvoerster. "Nu maar hopen dat Omikron geen roet in het eten gooit en dat deze boosterprikken voor mening senioren niet te laat komen."

20.20

KHN: verlenging avondsluiting 'pijnlijk', maar niet onverwacht

De verlenging van de avondsluiting van de horeca is 'pijnlijk in zo'n belangrijke maand', maar komt niet onverwacht, zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Wel is de branchevereniging blij met de verlenging van de steun vanuit de overheid, want daarmee wordt een groot deel van de horecabedrijven overeind gehouden.

Willemsen wijst ook op een door de Tweede Kamer aangenomen motie waardoor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ook voor starters gaat gelden.

20.19

Rutte voorziet geen 'gat' in coronabeleid bij overgang kabinetten

De overgang van kabinet-Rutte III naar Rutte IV zal niet leiden tot 'gaten' in het coronabeleid, verwacht demissionair premier Mark Rutte. De wissels in zijn ministersploeg gaan zoals bij een estafetterace, denkt hij. "We geven rennend het stokje over."

Het kabinet wil uiterlijk 14 januari opnieuw beslissen welke maatregelen nodig zijn. Mogelijk wordt dat besluit genomen door de nieuwe bewindslieden, omdat Rutte naar verwachting zijn nieuwe kabinet begin volgend jaar presenteert.

20.11

PO-Raad: laat besluit over scholen zorgt voor onnodig veel onrust

Het kabinet heeft op een laat moment besloten om de basisscholen te sluiten, en dat brengt 'onnodig veel onrust met zich mee voor scholen, onderwijspersoneel, ouders en leerlingen'. Dat vindt de PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs.

"Het beleid van het kabinet stuit bij de scholen echt op onbegrip. Het water staat scholen en onderwijspersoneel aan de lippen", laat voorzitter Freddy Weima in een verklaring weten

20.01

Veiligheidsregio's horen thuis in nationale crisisstructuur

De 25 veiligheidsregio's in het land moeten een formele rol krijgen in de nationale crisisstructuur. De veiligheidsregio's zijn verantwoordelijk voor het handhaven van crisismaatregelen. Als zij een vaste plek hebben in nationaal crisisoverleg, kunnen maatregelen vooraf met de veiligheidsregio's worden afgestemd, zodat ze goed handhaafbaar zijn.

Dat stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in het eerste deel van de evaluatie van de aanpak van de COVID-19-crisis.

19.57

KBO-PCOB: Nu meer dan ooit, omzien naar elkaar

Het advies van dit demissionaire kabinet om voorlopig niet naar opa en oma te gaan en niet met de kleinkinderen te knuffelen onder de kerstboom, zal bij menig senior keihard binnenkomen. Voor seniorenorganisatie KBO-PCOB is het daarom erg belangrijk dat iedereen extra zijn best doet om te blijven omzien naar elkaar.

Gusta Willems van KBO-PCOB: “Fijn dat er tijdens de coronapersconferentie speciale aandacht voor de oudere generatie werd gevraagd. Al is hetgeen wat gevraagd wordt, namelijk zo min mogelijk echt contact tussen de verschillende generaties te hebben, een grote opdracht. Willen we dit samen volhouden, jong en oud, moeten we met alternatieve methoden goed contact houden. Dus stuur een kaartje, bel elkaar een keer extra op en ga op een veilige manier op bezoek.”

19.45

Extra geld voor culturele sector

De culturele sector kan rekenen op meer financiële steun vanuit het kabinet. Er komt een specifiek steunpakket om de branche te ondersteunen, heeft het ministerie van OCW dinsdag bekendgemaakt. Het kabinet trekt in totaal 84,5 miljoen euro uit. Het grootste deel, 59,5 miljoen euro, is ter compensatie van de verlenging van de coronamaatregelen.

19.40

De maatregelen in een kort overzicht

19.34

4,4 miljard voor langer steun, zelfstandigenregeling keert terug

Bedrijven kunnen voor de periode tot eind maart loonsteun en tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) aanvragen. Omdat de coronaregels langer gelden, wordt ook de steun verlengd. De zelfstandigenregeling TOZO keert terug. Het demissionaire kabinet trekt in totaal nog eens 4,4 miljard euro uit voor steun.

19.31

Vakbond CNV vraagt werkgevers ruimhartig te zijn met verlof

Vakbond CNV vraagt werkgevers komende week ruimhartig te zijn met verlof voor werknemers waarvan de kinderen niet naar school kunnen. Door die beslissing van het kabinet, die dinsdag tijdens een coronapersconferentie werd aangekondigd, 'komen veel werkende ouders in de knel' te zitten, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij roept werkgevers ook weer op om thuiswerken nog meer mogelijk te maken voor meer mensen.

19.30

Capaciteit ziekenhuizen uitbreiden

Het kabinet wil kijken hoe de capaciteit van ziekenhuizen kan worden uitgebreid. Een van de mogelijkheden is het samenbrengen van coronapatiënten in bepaalde ziekenhuizen. "We moeten kijken hoe opschalen van de COVID-zorg niet onmiddellijk leidt tot het afschalen van de zorg voor andere patiënten. Concentreren kan daarvoor een oplossing zijn", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge dinsdag.

19.25

Twijfel over bescherming eerste vaccins

De Jonge vermoedt dat de vaccins, waarmee hij doelt op de eerste twee prikken, onvoldoende beschermen. "Met een derde prik herstel je de bescherming tot 75 procent", aldus De Jonge. "Dat is een geweldig resultaat."

19.23

Kortere periode tussen laatste prik en boosterprik

Ook wordt de periode tussen de laatste vaccinatie of besmetting en de boosterprik verkort. Eerder moest je zes maanden wachten, maar dat wordt drie maanden. Aanleiding voor de versnelling is de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus. In totaal gaat het om 8,5 miljoen volwassenen die nog in aanmerking komen voor een booster.

Volgens De Jonge kan de boostercampagne nu wel versneld worden en twee maanden geleden nog niet, omdat 'de urgentie toen heel anders was'.

19.14

Supersnelle verdubbeling besmettingen

Hugo de Jonge zegt dat het aantal Omikron-besmettingen zich iedere twee tot drie dagen verdubbelt. "Dat is heel snel."

19.13

Zorgen vanwege Omikronvariant

Nu is Hugo de Jong, minister van Volksgezondheid, aan het woord. Het coronavirus blijft onder ons, zegt hij. Omikron is verantwoordelijk voor 1 procent van besmettingen maar dat zal meer worden. "We maken ons serieus zorgen vanwege de besmettelijkheid."

19.16

Boosterprik voor iedereen

Met de boosterprik hoopt kabinet de Omikron-variant te vertragen. Vandaag zijn de laatste 60-plussers uitgenodigd die meer dan een half jaar geleden zijn geprikt. Aan einde van de week volgen de 60-minners, die krijgen dan een brief. Eind volgende week volgen de 45-minners. Alle 18-plussers krijgen uiterlijk in tweede helft januari boosterprik aangeboden

19.12

Binnenkort meer informatie van OMT over Omikron-variant

Het kabinet hoort op korte termijn meer van OMT te horen: wat gaat de Omikron-variant voor Nederland betekenen, zegt Rutte.

19.09

Basisscholen uiterlijk 21 december dicht

Basisscholen moeten maandag 20 december de deuren sluiten. Als een extra dag nodig is om noodopvang te regelen, mag het ook uiterlijk 21 december. Scholen hoeven tot de kerst geen afstandsonderwijs te geven. Rutte: "Laat de kinderen niet met teveel anderen spelen en ook niet naar opa en oma gaan." Essentiele winkels zoals supermarkten en drogisterijen, mogen open zijn tot 20.00 uur.

19.03

Vier bezoekers met kerst en oud en nieuw

Dat de maatregelen verlengd zijn, betekent dat je maximaal vier bezoekers mag ontvangen met kerst en oud en nieuw. Ook moeten de winkels nog altijd (behalve supermarkten) om 17.00 dicht. Afhalen in de horeca mag wel.

19.01

Maatregelen verlengd tot 14 januari

Het huidige maatregelenpakket wordt verlengd tot vrijdag 14 januari, zegt Rutte bij de persconferentie die net gestart is. Onder meer vanwege de besmettelijke Omikron-variant en vanwege het hoge aantal besmettingen. "Het ziet ernaar uit dat we over de piek van de huidige coronagolf zijn, maar verlenging van maatregelen is toch nodig."

18.55

Burgemeesters tegen Rutte: Geef perspectief.

Rutte moet perspectief bieden, zo zeggen de burgemeesters voorafgaand aan de persconferentie tegen premier Rutte. Er ontstaat moedeloosheid nu de coronamaatregelen zo lang aanhouden.

Wachten op privacy instellingen...
18.45

Ministerie wees plan voor honderd extra ic-bedden van de hand

Nederland had sinds begin deze maand mogelijk bijna honderd ic-bedden meer tot z’n beschikking kunnen hebben. Daarvoor zouden verpleegkundigen uit het buitenland moeten worden ingezet. Deze extra coronazorg zou worden geconcentreerd in drie ziekenhuizen. Maar een gedetailleerd plan van deze strekking is door het ministerie van Volksgezondheid in september vrijwel direct naar de prullenbak verwezen, meldt de Volkskrant.

Het plan werd deze zomer opgesteld door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

18.30

Poppodia willen plan voor langere termijn

Nederlandse poppodia zouden graag zien dat het kabinet bij nieuwe of verlengde coronamaatregelen plannen voor de langere termijn uitrolt. Kort voor de persconferentie van dinsdagavond laten verschillende podia weten dat de huidige manier niet goed werkt.

"Op zich gaat het wel oké", zegt Peter Dijkstra, sinds oktober programmeur van poppodium Vera in Groningen. "Dit is een situatie waarin we nu zo'n twintig maanden zitten. Ik wil niet zeggen dat het went, maar je begint je weg te vinden in daarmee om te gaan en te weten wat je wel of niet kan."

De grootste zorg die bij Vera leeft is de korte termijn waarop de maatregelen steeds worden aangekondigd door het kabinet. "Zouden ze zeggen van 'dit is het voor de komende zes weken' dan kan je nog wel een programma maken, maar voor twee weken is dat vrijwel niet te doen", zegt Dijkstra.

Bij 013 in Tilburg voorzagen ze bij de persconferentie in november al een lange winter. "Artiesten maakten toen meteen een terugtrekkende beweging met het verplaatsen van concerten en het terugtrekken van tours", zegt Mijndert Rodolf, hoofd marketing en communicatie van het Tilburgse podium. "Maatregelen die toen werden afgekondigd raken ons al voor het eerste kwartaal van 2022. En zo schuift het steeds op. Dat is frustrerend. Er is weinig notie van hoe de branche werkt."

17.45

GGD zet eerste helpers boosterprik van speciale website in

Mensen die zich hebben aangemeld bij de speciale website (ggdreservisten.nl) voor het bieden van hulp bij de boosterprikcampagne zijn inmiddels aan het werk, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Tot dusver was nog onduidelijk of er van de duizenden aanmeldingen al daadwerkelijk mensen werden ingezet.

Hoeveel mensen al helpen bij de boosterprikcampagne kan een woordvoerder van de GGD nog niet zeggen. Volgens hem verschilt de inzet van mensen die zich bij de website hebben aangemeld sterk per regio. Zo liet GGD Drenthe weten dat er in die regio op dit moment voldoende mensen beschikbaar zijn om te helpen bij de boosterprikcampagne.

In die regio helpen GGD-medewerkers die bijvoorbeeld normaal op de consultatiebureaus werken of andere inentingen zetten. Ook is er in de regio volgens de woordvoerder "goed contact" met de huisartsenkoepel. Doktersassistenten helpen op de vaccinatielocatie bij de gezondheidschecks die sommige mensen nodig hebben voor een prik. Ook een woordvoerster van de GGD Rotterdam Rijnmond laat weten dat ze op dit moment nog geen extra personeel nodig hebben.

17.30

Wetenschappelijke organisaties veroordelen 'verbaal terrorisme'

Drie belangrijke wetenschappelijke organisaties veroordelen "met de grootst mogelijke kracht" dreigementen aan het adres van wetenschappers. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Universiteiten van Nederland (UNL) roepen zowel de overheid als "alle weldenkende burgers" op zich daar ook duidelijk tegen uit te spreken.

De oproep volgt op een bericht van viroloog Marion Koopmans, die nauw betrokken is bij de bestrijding van het coronavirus, onder meer als lid van het Outbreak Management Team (OMT). Zij deelde maandag op Twitter een grove dreigmail. Koopmans introduceerde het bericht ironisch: "De kerstwensen komen binnen", schreef ze. Daarna volgde een bericht waarin ze onder meer werd uitgemaakt voor "nazi" en "volksverlakker". De anonieme afzender schreef ook: "Ze hebben de verkeerde voor de ingang van de parkeergarage door de kop geschoten."

"Zullen we van dit soort zaken komend jaar echt werk gaan maken? Ik ben er wel klaar mee, eigenlijk", sloot Koopmans haar bericht af. De oproep richtte ze aan KNAW, UNL en het Openbaar Ministerie (OM).

De wetenschappelijke organisaties brachten in reactie daarop dinsdag een verklaring uit. NWO-voorzitter Marcel Levi zegt dat de maatschappij veel te danken heeft aan de wetenschappers die de coronacrisis het hoofd bieden. "Zij verdienen het niet om geconfronteerd te worden met dergelijk verbaal terrorisme."

17.10

Testlocatie Cuijk wordt ‘walk in’ locatie

Vanaf dinsdag 14 december is de testlocatie in Cuijk een zogeheten ‘walk in’ locatie. Dat betekent dat bezoekers lopend door de teststraat gaan. Voorheen konden bezoekers met de auto door de teststraat rijden en werden zij vanuit de auto getest. Met de aanpassing naar een walk in locatie kunnen er meer testen afgenomen worden in Cuijk.

Locatie Cuijk beschikte voor de ombouw over zeven teststraten. Afhankelijk van de testvraag kan in de nieuwe situatie worden opgeschaald naar tien teststraten. De walk in locatie is weersbestendig: temperatuur in de locatie is beter te reguleren en mogelijke winterse gladheid met voertuigen in de hal wordt op deze manier voorkomen. Er is momenteel voldoende parkeergelegenheid bij de locatie om vervoersmiddelen te parkeren. Er wordt gekeken of de parkeergelegenheid nog verder uitgebreid kan worden. Op dinsdag 14 december is de testlocatie in Cuijk gewoon geopend. De ombouw vond in de vroege uren plaats, zodat testafspraken op deze dag door konden gaan.

16.50

RIVM: ruim 100 Omikron-gevallen, aantal opnames kan stijgen

Meer dan honderd mensen in Nederland zijn positief getest op de Omikron-variant van het coronavirus. De virusversie zal in de komende weken leiden tot meer besmettingen, en daardoor kan het aantal ziekenhuisopnames weer gaan stijgen. Daarvoor waarschuwt het RIVM.

Het instituut zegt dat de variant zorgen baart. 'Omikron' is in totaal 123 keer vastgesteld in Nederland. Daaronder zijn 18 mensen die op 26 november per vliegtuig aankwamen vanuit Zuid-Afrika, het land waar de nieuwe virusversie het eerst werd vastgesteld.

16.30

Kwart minder nieuwe coronabesmettingen, nu op niveau van eind november

Er zijn in de afgelopen week opnieuw ruim 18.000 nieuwe besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat is een bijna een kwart minder dan vorige week. Dat blijkt uit de weekcijfers van het RIVM die elke dinsdag worden gepubliceerd.

16.20

Iets meer dan een miljoen boosterprikken tot nu toe gezet

Iets meer dan een miljoen mensen hebben tot nu toe een boosterprik gekregen tegen het coronavirus. De teller staat op 1.047.600 oppepprikken. Dat zijn er zo'n 317.000 meer dan de stand van afgelopen donderdag en 470.000 meer dan het aantal van vorige week dinsdag. Dat komt naar voren uit de vaccinatiecijfers die het RIVM dinsdag naar buiten heeft gebracht.

16.00

Joris' leven staat stil door Long COVID: 'Iedereen knapte op, maar ik niet'

Joris van Caulil uit Berkel-Enschot is 42 en in de bloei van zijn leven. Tenminste: dat is de bedoeling. Long COVID zorgt ervoor dat zijn leven stilstaat. Tintelende vingers, pijn aan schouderbladen en bovenbenen en moeite met prikkels van buitenaf. Zomaar wat klachten die je kunt krijgen als je corona hebt gehad en steeds maar niet beter wordt.

15.50

Bron van besmetting wordt vaker gevonden nu aantal gevallen daalt

Nu het aantal positieve coronatests daalt, lukt het de bron- en contactonderzoekers van de GGD'en weer iets vaker om te achterhalen hoe mensen besmet zijn geraakt. In de afgelopen week werd bij 30 procent van de gevallen de zogeheten 'setting van besmetting' vastgesteld. Een paar weken geleden lukte dat in minder dan een kwart van de gevallen.

Verreweg de meeste mensen lopen het coronavirus thuis op, doordat een huisgenoot of gezinslid het virus ergens oppikt en meeneemt achter de voordeur. In bijna 65 procent van de gevallen is de thuissituatie de setting van besmetting. Daarna volgen scholen en kinderdagverblijven. Ongeveer een op de zeven besmettingen is daar gebeurd. Dat is wel iets minder dan in de voorgaande weken.

De horeca was voor de coronabeperkingen goed voor ongeveer 4 procent van de besmettingen. Dat is nu gedaald tot 0,2 procent. Ook het aandeel van sportverenigingen en andere vrijetijdsbestedingen in het aantal besmettingen daalt nu mensen 's avonds niet meer mogen sporten.

Doordat het iets vaker lukt om de bron te vinden, is het iets beter mogelijk om uit te zoeken hoe het virus zich door de samenleving verspreidt.

15.45

Kinderrechtenorganisatie tegen vervroegde sluiting basisscholen

Defence for Children maakt zich grote zorgen over de aangekondigde vervroegde sluiting van basisscholen. "We erkennen de mogelijke gevaren van de Omikron-variant en begrijpen de noodzaak voor strengere maatregelen. Maar het sluiten van de scholen is een drastische maatregel en zou alleen in het uiterste geval mogen worden gebruikt", stelt de kinderrechtenorganisatie.

Volgens de organisatie lijkt het erop dat kinderen nu als instrument worden gebruikt om anderen te beschermen. "Alternatieven zijn tot dusver niet benoemd en lijken daarmee ook te weinig te zijn onderzocht. Een inzichtelijke belangenafweging waarin het belang van het kind voorop staat, ontbreekt", aldus Defence for Children.

De organisatie benadrukt dat het vervroegd sluiten van de scholen niet in het belang is van kinderen en dat het een inbreuk is op hun rechten, zoals het recht op onderwijs. "We roepen het demissionaire kabinet op transparant te zijn over de afwegingen die het maakt en de wijze waarop het kabinet tot dit besluit is gekomen."

15.25

2330 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds maandag 2330 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat zijn er fors meer dan de 1896 die maandag door het RIVM werden bekendgemaakt. In heel Nederland gaat de daling van het aantal nieuwe coronagevallen onverdroten door. Landelijk kwamen er 12.852 positieve tests bij. Dat is het laagste aantal sinds 14 november, precies een maand geleden.

De GGD'en kampten zaterdag enkele uren lang met een storing, die onder meer de site voor het maken van testafspraken trof. Volgens het RIVM valt het cijfer daardoor echter niet lager uit. Op het cijfer van maandag had de storing ook geen invloed, aldus het instituut.

Amsterdam telde afgelopen dag 476 positieve tests, Rotterdam 457 en Den Haag 330. Daarna volgen Tilburg (288), Utrecht (231) en Eindhoven (216). In vijf gemeenten testte niemand positief. Dit zijn de vijf Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De laatste keer dat meer gemeenten coronavrij bleven, was eind oktober.

Wachten op privacy instellingen...
15.13

Minder mensen naar de teststraat, maar vaker positief

Minder mensen gaan naar een teststraat om zich te laten testen op een besmetting met het coronavirus. GGD'en voerden vorige week iets meer dan 450.000 tests uit, tegen ruim 620.000 de week ervoor en bijna 670.000 nog een week eerder.

Die tests brachten vorige week wel relatief vaak een besmetting aan het licht. Van alle tests was 23,4 procent positief. Dat percentage is een record. Eind november bleek 22,2 procent van alle bij de GGD geteste mensen daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben.

15.05

Aantal positieve tests en aantal opnames daalt, wel meer doden

In de afgelopen week zijn 116.477 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal in ongeveer een maand tijd. Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 21 procent lager dan vorige week en een kwart lager dan de week ervoor. Dat is de snelste daling sinds augustus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt. In de afgelopen week waren de klachten van 1878 mensen zo erg dat ze op een verpleegafdeling of intensive care belandden. Dat is bijna 10 procent minder dan een week eerder, toen er (na correctie) 2085 opnames waren. Van de 1878 opgenomen mensen kwamen er 332 op een intensive care te liggen, tegen 347 een week eerder.

Het aantal sterfgevallen loopt voorlopig nog wel op. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 445 coronapatiënten aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds februari. Het zijn vooral 65-plussers, maar er zijn ook een dertiger en twee veertigers bij. Het is niet wettelijk verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden, dus het werkelijke aantal kan hoger liggen.

Het reproductiegetal daalde naar 0,95. Dat is het laagste niveau sinds half september, voor het begin van de huidige golf. Het geeft aan dat het coronavirus meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten.

14.30

Opnieuw iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de tweede dag op rij iets gedaald. Voor de vijfde opeenvolgende dag liggen er minder dan 2800 mensen met Covid-19, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 2744 coronapatiënten, vier minder dan maandag. Op de intensive cares nam het aantal Covidpatiënten wel iets toe, met vier tot 634. Op de verpleegafdelingen liggen 2110 patiënten met de longaandoening. Dat zijn er acht minder dan een dag eerder.

Het afgelopen etmaal zijn er 47 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 251 nieuwe Covidpatiënten binnengebracht.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, wees maandag op de daling van het aantal nieuwe coronapatiënten dat elke dag wordt opgenomen. Maar dat heeft volgens hem pas na een tijdje effect op de druk in de ziekenhuizen. Pas als er dagelijks minder dan twintig nieuwe coronapatiënten op de ic's worden opgenomen, daalt de bezetting dusdanig dat de reguliere zorg weer kan worden opgepakt.

14.15

Sportscholen vrezen voor opzeggingen bij verlengen avondsluiting

Een verlenging van de huidige avondsluiting heeft gevolgen voor het aantal leden van sportscholen en dus voor de inkomsten, zegt NL Actief, de branchevereniging voor sportscholen. De organisatie denkt dat leden door de verlenging hun abonnement zullen opzeggen en dat de aanwas minder zal zijn in de voor de sector belangrijke januarimaand. "Als maatregelen te lang blijven, heeft dat gevolgen voor de instroom van leden", zegt NL Actief-directeur Patrick Rijnbeek.

Door de gedwongen sluiting om 17.00 uur zijn er sinds eind november niet veel extra opzeggingen bijgekomen, maar NL Actief waarschuwt voor de optelsom aan maatregelen en gevolgen daarvan. Met name na de invoering van het coronatoegangsbewijs werden abonnementen bevroren, zag de organisatie. Dat betekent dat er geen geld geïnd kan worden door sportscholen.

14.10

Coronapil ook bruikbaar bij Omikron-patiënten, denkt Pfizer

Een experimentele coronapil van Pfizer lijkt ook te werken als patiënten de Omikron-variant hebben opgelopen. Dat meldt de farmaceut, die volgens Amerikaanse media ook bevestigde dat het geneesmiddel de kans op ziekenhuisopname of overlijden bij risicogroepen kan verkleinen met bijna 90 procent.

Pfizer had vorige maand al vergelijkbare cijfers naar buiten gebracht over het middel. Dat was nog voordat de nieuwe Omikron-variant was ontdekt in het zuiden van Afrika. Uit nieuwe onderzoeksresultaten komt naar voren dat ook Omikron-patiënten zijn gebaat bij het nieuwe geneesmiddel. Dat moet binnen enkele dagen worden geslikt als mensen ziekteverschijnselen vertonen.

13.50

Avondlockdown tot half januari

De avondlockdown duurt minstens tot en met 14 januari, melden ingewijden. Vanavond tijdens de persconferentie zal dat officieel worden bekendgemaakt.

13.45

'Ook BSO dicht'

RTL komt met de volgende update over de scholensluiting: Naast de basisscholen wordt ook de buitenschoolse opvang gesloten. De kinderopvang blijft open. Basisscholen mogen online onderwijs gaan geven, mits dat lukt om het te organiseren.

13.31

Basisscholen toch week eerder dicht, meldt RTL

Ingewijden hebben tegen de politieke redactie van RTL Nieuws gezegd dat de basisscholen toch een week eerder dichtgaan. Scholen zouden uiterlijk tot en met volgende week maandag open mogen blijven, om de kans op besmettingen tijdens kerst te verlagen.

12.55

Onderwijsbond: geen hybride onderwijs in vervroegde kerstvakantie

Als de basisscholen een week vóór het begin van de kerstvakantie al dichtgaan, moeten ze niet worden verplicht om hybride onderwijs aan te bieden, vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). Volgens de bond is afstandsonderwijs op zo'n korte termijn niet meer te organiseren.

Het kabinet besluit dinsdag of basisscholen een week vervroegd sluiten. De kerstvakantie begint eind volgende week, wat wil zeggen dat de scholen dan dus eind deze week al dicht zouden gaan. Wat betreft de AOb hoeven scholen dan alleen noodopvang te bieden voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Dat is "de minst slechte oplossing", aldus de bond.

12.40

4 op de 10 bezorgd over beveiliging coronapersoonsgegevens

Ruim vier op de tien Nederlanders maken zich zorgen over de beveiliging van coronapersoonsgegevens die de overheid bewaart, meldt adviesbureau KPMG na onderzoek onder 1027 mensen.

Daarbij maakt ruim een derde (36 procent) zich zorgen over het eventueel moeten afstaan van meer privacygevoelige gegevens om de QR-code voor corona te behouden in de toekomst. Volgens de onderzoekers hangt dit samen met onduidelijkheid over wie toegang heeft tot de persoonsgegevens van het coronabewijs. Van de ondervraagden zegt 38 procent daar geen idee van te hebben. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna een derde (31 procent) van de Nederlanders vindt dat de keuze om wel of niet te vaccineren tegen corona niemand wat aangaat.

12.35

Ziekenhuiszorg afgelopen week niet nog verder teruggeschroefd

De mate waarin ziekenhuizen aan hun normale werk toekomen, is afgelopen week niet nog verder afgenomen. In een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is zelfs een klein beetje vooruitgang te zien. Twintig van de 73 Nederlandse ziekenhuizen slagen er momenteel niet in om alle "kritiek planbare zorg" binnen zes weken te leveren. Dat waren er vorige week nog 21.

Als mensen niet binnen de gestelde termijn van zes weken geholpen kunnen worden, kan dat leiden tot gezondheidsschade. Dat moet worden voorkomen en daarom worden ingrepen die minder haast hebben de afgelopen tijd weer massaal geschrapt. Als mensen niet in het ene ziekenhuis terechtkunnen, wordt binnen hun regio gekeken of een ander ziekenhuis wel plaats heeft.

11.50

Hof wijst bezwaren tegen mondkapjesregels af

De mondkapjesplicht voor openbare locaties mag van kracht blijven. Dat geldt ook voor het "dringende advies" van de overheid aan basisscholen om leerlingen vanaf groep 6 buiten de klas een mondkapje te laten dragen. Het gerechtshof in Den Haag heeft alle bezwaren die twee stichtingen hiertegen hadden aangevoerd afgewezen.

De overheid heeft "in redelijkheid mogen besluiten dat een mondkapjesplicht niet alleen noodzakelijk, maar ook proportioneel is", oordeelt het hof. Het kabinet mag de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) hierover volgen.

11.50

Alle zestigers kunnen nu afspraak maken voor boosterprik

Alle zestigers kunnen nu een afspraak maken voor een boosterprik tegen het coronavirus. Mensen die geboren zijn in 1960 en 1961 kunnen vanaf dinsdag online een prikafspraak maken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Van de mensen die in 1961 zijn geboren, is een heel klein deel zelfs nog in de vijftig, omdat die in de komende weken tot aan januari nog jarig worden. In principe zijn zestigminners vanaf januari aan de beurt voor hun prik.

11.45

Minister Slob over vervroegen kerstvakantie: heel zwaar besluit

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) zei voorafgaand aan het coronaoverleg dinsdag te staan voor "hele zware besluitvorming". Het kabinet besluit tijdens dit overleg of de basisscholen een week vervroegd met vakantie gaan. Het Outbreak Management Team (OMT) dringt daar al langer op aan.

Vorige week schreef Slob nog dat het "de inzet" van het kabinet was om de scholen rond de kerstvakantie gewoon volgens planning open te houden. Maar volgens hem moeten de bewindspersonen nu "opnieuw kijken naar wat er nodig is". Dit heeft te maken met de opkomst van de besmettelijkere Omikron-variant van het coronavirus, en het nieuwe OMT-advies dat op tafel ligt. Dat wordt volgens Slob "best heel zwaar", benadrukte hij nog eens.

11.35

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen op dinsdagochtend 435 coronapatiënten. Dat zijn er 18 minder dan op maandag. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend.

De afgelopen 24 uur zijn 42 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Hier staat tegenover dat 40 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Vier patiënten werden overgeplaatst en dertien coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.40

Meer hardloopblessures, minder voetbalpijn

Het aantal sportblessures in Nederland is vorig jaar flink afgenomen. Wel veroorzaakten de in coronatijd extra populaire sporten zoals hardlopen, wielrennen en mountainbiken meer blessures. Volgens kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL komt dat doordat meer mensen die sporten in 2020 beoefenden en ook omdat relatief veel mensen dat voor het eerst deden. Hardlopen veroorzaakte de meeste blessures, waar dat een jaar eerder nog voetbal was.

10.19

Snotterend naar het werk

Wie corona-achtige klachten heeft moet thuisblijven, maar volgens CNV houden lang niet alle werkgevers zich aan die stelregel. Uit een rondvraag onder ruim 2000 leden concludeert de vakbond dat bijna een op de vijf werknemers door hun baas wordt gevraagd om toch op het werk te verschijnen als ze snotterig zijn of moeten hoesten.

10.01

We parkeren weer minder

De avondlockdown zorgde afgelopen week opnieuw voor een daling van het aantal parkeertransacties in Nederland, zo blijkt uit de parkeerbarometer van Parkmobile. Het gaat om een landelijke daling van 3,0%. Een week eerder was er ook al een landelijke daling van 3,1% zichtbaar. De dalende trend was vorige week buiten de vijf grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven – om zelfs groter, namelijk 5,1%. In enkel de vijf grote steden was slechts een daling van 1,3% noteerbaar. Vooral na vijf uur ’s middags loopt het aantal parkeertransacties gestaag terug.

08.57

Viroloog Koopmans deelt dreigmail

Viroloog Marion Koopmans heeft op Twitter een dreigmail gedeeld, schrijft de NOS dinsdagochtend. Het ging om deze Tweet:

Wachten op privacy instellingen...
06.30

Basisscholen krijgen duidelijkheid over kerstvakantie

Vandaag valt de beslissing over het wel of niet vervroegen van de kerstvakantie voor basisscholen. Het OMT dringt daar al langer op aan. Ingewijden zeggen dat het kabinet ertoe neigt de vakantie vroeger te laten ingaan. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt wel, maar ligt nog steeds heel hoog. Het OMT vreest verder een snelle opkomst van de Omikron-variant.

06.25

Duidelijkheid over versnelling boostercampagne

In de persconferentie vanavond zal minister De Jonge bekendmaken hoe de boostercampagne verder versneld gaat worden. Dat is nodig om de opkomst van de Omikron-variant tegen te gaan, gaf hij gisteren aan.

06.20

Vandaag de weekcijfers

Een einde van de coronagolf is het nog niet, maar de lijn van de corona-epidemie gaat wel snel omlaag. In de afgelopen week zijn aanzienlijk minder mensen positief getest dan in de week ervoor. Het aantal nieuwe gevallen daalt vermoedelijk van bijna 150.000 naar zo'n 120.000.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt elke dinsdag hoeveel positieve tests in de zeven voorgaande dagen zijn geregistreerd. Vorige week meldde het instituut 147.982 positieve tests, de week ervoor 155.152. In de zes dagen na de laatste update zijn bijna 104.000 nieuwe gevallen gemeld. Een weektotaal van zo'n 120.000 positieve tests zou het laagste aantal in vier weken tijd zijn.

Het instituut komt ook met een reproductiegetal. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het getal zakte ruim een week geleden tot iets onder de 1, voor het eerst in lange tijd.

06.15

Persconferentie: vrijwel zeker verlenging avondlockdown

De avondlockdown wordt verlengd met drie weken. Dat zullen demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge zo goed als zeker vanavond bekendmaken. Om 19.00 uur geven zij weer een persconferentie.

Verlenging van de avondlockdown betekent dat de meeste winkels en horeca hun deuren om 17.00 uur moeten blijven sluiten en dat sporten na dat tijdstip ook verboden blijft. Verder blijft het advies thuis maar vier gasten te ontvangen, ook met kerst.

06.00

Onder meer corona zorgt voor steeds meer druk op Rode kruis

Corona, een stijgende instroom van asielzoekers en winteropvang van dak- en thuislozen bezorgen het Rode Kruis handenvol werk. De organisatie verwacht dat de hulpvraag de komende maanden nog verder zal stijgen en zoekt daarom 'dringend' extra vrijwilligers.

Het Rode Kruis zegt dat de problemen zich opstapelen. "Door de coronacrisis in combinatie met een crisis in de opvang van asielzoekers komen we handen tekort. Onze vrijwilligers draaien vaak extra diensten, maar we willen voorkomen dat onze mensen uitgeput raken", zegt directeur Marieke van Schaik.

Tijdens de vierde coronagolf assisteren vrijwilligers van het Rode Kruis onder meer in vaccinatiestraten, in verpleeghuizen en bij het begeleid vervoer van mensen die bijvoorbeeld een extra prik of booster nodig hebben.

Helft jongeren: gevolgen pandemie op leven vooral negatief

01.00

Helft jongeren: gevolgen pandemie op leven vooral negatief

Bijna de helft van de jongeren denkt dat de coronacrisis hun leven vooral negatief heeft beïnvloed. Een iets kleinere groep van ruim vier op de tien jongeren ziet zowel positieve als negatieve gevolgen. Een ruime meerderheid heeft het gemist om buitenshuis leuke dingen te doen en om thuis af te spreken met familie of vrienden, meldt het statistiekbureau CBS.

De onderzoekers hebben ruim 8000 jongeren van 12 tot 25 jaar een vragenlijst voorgelegd in de periode van begin februari tot midden april van dit jaar. Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar hadden vaker het gevoel dat de pandemie een negatieve weerslag had op hun levens. Dit was de ervaring van 53 procent van deze groep, tegen 38 procent van de 12- tot 18-jarigen.

De jongeren van boven de 18 waren ook het meest uitgesproken als ze werd gevraagd welke activiteiten ze hadden gemist. Ze gaven vaker dan middelbare scholieren aan dat ze verlangden naar hoe het was, of het nu ging om sport, hun werk of dat ze naar evenementen als festivals konden gaan.

00.15

CBS: economie in meeste regio's groter dan voor coronacrisis

In de meeste Nederlandse regio's was de economie in het derde kwartaal weer volledig hersteld van de coronacrisis, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen in wat het statistiekbureau Overig Groningen noemt, vrijwel de hele provincie met uitzondering van de regio rond Delfzijl, en in de Haarlemmermeer is de economie nog kleiner dan voor de coronapandemie.

Die krimp is te verklaren door de teruggebrachte gaswinning in Groningen en de klap die de luchtvaartsector kreeg. De regio Haarlemmermeer is voor een grot deel afhankelijk van Schiphol. In die regio is de economie nog altijd 9 procent kleiner. In Groningen gaat het om een krimp van 2 procent.

De totale Nederlandse economie was 2,3 procent groter dan in 2019. Regio's met veel industrie kende de sterkste groei. Het gaat bijvoorbeeld om IJmond, waar Tata Steel gevestigd is, en Zeeuws-Vlaanderen met het industriegebied rond Terneuzen. Beide regio's gingen zo'n 7 procent vooruit sinds 2019. Ook de regio rond Eindhoven, waar de economie met 5 procent groeide, deed het goed.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!