Extreem veel dassen doodgereden dit jaar, maar er is ook goed nieuws
Het jaar is nog niet om, maar dat 2021 een triest recordjaar wordt, is al zeker. "De afgelopen jaren lag het gemiddelde rond de veertig aangereden dieren en nu stijgt het door naar meer dan zestig."
Een verklaring kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar Van Opzeeland heeft als deskundige wel een idee. "Jonge dassen worden in het voorjaar en najaar uit de dassenburcht gezet. Ze worden dan geacht om op eigen benen te staan en gaan op zoek naar een eigen territorium. Ze gaan dan op pad in een voor hen onbekende omgeving én moeten daarbij ook wegen oversteken. Dat kan een verklaring zijn voor de vele slachtoffers."
"Dit jaar was een goed dassenjaar, ondanks de vele slachtoffers."
De werkgroep volgt al jaren het wel en wee van de dassenpopulatie in de driehoek Den Bosch, Tilburg en Geertruidenberg. "We hebben de eerste dassen in 1999 in dit gebied geplaatst", vertelt Van Opzeeland. "Meer dan twintig jaar later is de populatie gegroeid naar 275 dieren en zijn er maar liefst 94 dassenburchten. Een succes, maar sommigen denken daar ook anders over, die vinden de dieren schadelijk."
"Nog een verklaring kan zijn dat de dassen steeds dichter bij mensen komen te wonen", vertelt Van Opzeeland. Hij benadrukt dat 2018 en 2019 matige dassenjaren waren door de droge zomers. "Ze eten ook veel regenwormen en het was toen kurkdroog, dus weinig voedsel. Dit jaar was een goed dassenjaar, ondanks de vele slachtoffers."
"We leggen het kadaver vaak terug in het veld of in het bos."
Veel van de doodgereden dassen worden teruggegeven aan de natuur. "We leggen het kadaver vaak terug in het veld of in het bos. Er zijn heel veel aaseters, zoals raven en kraaien, die doodgereden dieren eten of dieren die teruggelegd zijn in het bos. Die profiteren daar weer van."
Het hoge aantal doodgereden dassen schreeuwt om maatregelen. "Ook in vorige rapportages hebben we gemeenten opgeroepen om maatregelen te nemen. Bouw tunnels, plaats rasters en zet hekken", zegt Van Opzeeland. Gelukkig zijn er al gemeenten die maatregelen nemen en met ons meedenken.
Recent nam de gemeente Heusden nog een bijzonder dassenbesluit: de fietsroute tussen Drunen en Waalwijk wordt bij glad weer niet meer gestrooid. De reden: in het dijktalud woont sinds 2018 een dassenfamilie. De burcht is met hekken, waardoor het strooiwagentje er niet meer door kan. Bij glad weer adviseert de gemeente dan ook aan fietsers om een andere route te kiezen.