Snel boosteren vereist volgens GGD strenge regels: 'Mouwen opstropen'

15 december 2021 om 18:33 • Aangepast 15 december 2021 om 18:44
nl
De versnelling van de boostercampagne leidt tot extreme drukte bij de GGD én onvrede bij de doelgroep. Zo werden woensdagochtend tientallen mensen weggestuurd die op de bonnefooi naar de priklocatie aan de Haverdijk in Helmond waren gekomen. Ook is het telefonisch maken van een afspraak een helse klus, aldus vele Brabanders. "Het is juist nu belangrijk dat mensen zich aan de regels houden", stelt de GGD.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Ellis Jeurissen hoorde eerder deze week bij het selecte gezelschap dat al wél wist van de boosterversnelling. Als een van de 25 GGD-directeuren van Nederland werd ze maandagochtend bijgepraat door OMT-voorzitter Jaap van Dissel. “Toen wisten we welke vraag er zou komen", zei Jeurissen woensdag tegen Omroep Brabant.

“Dat aantal boosters gaan we redden. In heel Brabant.”

En die is niet mals. Vanwege de omikronvariant van het coronavirus moet de GGD uiterlijk in de tweede helft van januari alle achttienplussers een booster hebben aangeboden.

“En dat gaan we redden. In heel Brabant", zegt Jeurissen beslist. “Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, maar alleen al bij de GGD Brabant-Zuidoost zetten wij vanaf volgende week 8000 boosterprikken per dag naast de normale vaccinaties. Ook dat gaat gewoon door.”

"De uitdaging is 8,2 miljoen Nederlanders prikken. Dan moet echt alles op afspraak”

Over de Brabanders die voor niks naar een priklocatie kwamen, is Jeurissen duidelijk. “Ook zij moeten zich aan de regels houden. In het begin van de boostercampagne hebben we gezegd dat als je aan de beurt was, je mantelzorger of partner in dezelfde leeftijdscategorie ook meteen geprikt kon worden. Dat kon toen nog in die kleine aantallen, maar nu staan we voor de uitdaging om in een paar weken 8,2 miljoen Nederlanders te prikken. Dan moet ook echt alles op afspraak.”

“Daarnaast belt iedereen toch vaak rond dezelfde tijd. Probeer dat te spreiden over de dag en het meerdere keren te proberen. Wij adviseren iedereen om online een afspraak te maken. Dan is het sneller geregeld.”

“Het is nu gewoon een kwestie van mouwen opstropen en gaan.”

Volgens Jeurissen worden de priklijnen in Brabant-Zuidoost momenteel uitgebreid van 22 naar 26 en zijn de twee XXL-locaties een uur langer open. Zodra dat proces is afgerond, zal de extra capaciteit er ook voor zorgen dat het makkelijker wordt om een afspraak in te plannen.

Andere Brabanders mopperen over de reisafstand om een prik te halen. “De GGD Brabant-Zuidoost heeft, net als in West Brabant, gekozen voor XXL-locaties. Dat is efficiënter en daarmee kunnen we dat aantal prikken per dag ook kwijt", zegt Jeurissen, die daarmee de grotere reisafstand op de koop toeneemt. In Midden- en Noordoost-Brabant is gekozen voor 'meerdere kleinere locaties'.

"Ik blij dat we in actie komen en dat iedereen die wil, beter tegen de nieuwe variant is opgewassen. Het is nu gewoon een kwestie van mouwen opstropen en gaan.”

LEES OOK:

Bellen voor boosterprik heeft geen zin, GGD kan alle telefoontjes niet aan

Tientallen mensen boosterprik geweigerd: 'Binnenlopen mag niet meer'

Zo lastig is het om een afspraak te maken voor een boosterprik

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.