Waarom zelftesten nog steeds betrouwbaar zijn ondanks 'het nieuwe jasje'

19 december 2021 om 14:23
nl
Na het nodige hamstergedrag op zelftesten een aantal weken geleden, heeft menig Brabander wel een testje thuis liggen. Maar zijn deze zelftesten nog wel betrouwbaar genoeg als iemand besmet is met de omikronvariant? De nieuwe variant van het coronavirus zou er namelijk voor zorgen dat antistoffen minder goed herkend worden door ons afweersysteem.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

“Als iemand een nieuwe jas aantrekt, herken je diegene ook niet meer." Zo vergeleek Jaap van Dissel de nieuwe omikronvariant tijdens de coronapersconferentie zaterdag. "De omikronvariant van het coronavirus wijkt namelijk sterker af van de andere varianten waardoor ons afweersysteem het virus minder goed herkent", aldus Van Dissel.

Maar als het afweersysteem de omikronvariant al lastiger herkent, herkennen de zelftesten deze variant dan nog wel? Om daar antwoord op te krijgen is het eerst belangrijk om te weten wat dat 'nieuwe jasje' nu precies inhoudt.

"Mensen kunnen in de war raken door de uitspraak over het nieuwe jasje."

“De vergelijking van Van Dissel met het nieuwe jasje is een beetje een onhandige vergelijking”, zegt Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc. “Mensen kunnen hierdoor in de war raken”, merkt de Hoogleraar Infectieziekten op. Dat terwijl het niet fout is wat Van Dissel probeert uit te leggen.

“Het klopt dat antistoffen de omikronvariant minder goed herkennen, maar het virus wordt niet helemaal onherkenbaar”, legt Bleeker-Rovers uit. Door de nieuwe jas herken je de persoon dus nog wel, maar moet je wel twee keer kijken voordat je het ziet.

"Toch betekent dit niet dat zelftesten minder betrouwbaar zijn", verzekert de hoogleraar. “Zowel de zelftesten als de PCR-testen geven betrouwbaar resultaat voor de omikronvariant. Hier is onderzoek naar gedaan en het virus wordt nog steeds herkend door beide testen.”

Dat de omikronvariant nog steeds herkend wordt door een zelftest komt door de delen uit het virus waarop getest wordt. Bij de meeste zelftesten worden eiwitten getest. De eiwitten uit de omikronvariant verschillen niet met eiwitten uit andere varianten dus een test blijft betrouwbaar.

"Hoe meer antistoffen, hoe minder ziek je wordt."

“Maar het is bij de omikronvariant wel belangrijk dat je meer antistoffen hebt. En om dat aantal naar een hoger niveau te tillen is een boosterprik de oplossing”, zegt Bleeker-Rovers. “Hoe meer antistoffen je hebt, hoe minder kans je hebt dat je erg ziek wordt van het virus. En je wordt door meer antistoffen ook nog eens minder makkelijk besmet dus dat is ook heel belangrijk.”

Tegen mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren en zich afvragen of zo’n eerste en tweede vaccinatie dan nog helpen, wil de hoogleraar van het Radboudumc het volgende zeggen: “Na een tweede vaccinatie heb je de eerste tijd ook een hoog gehalte aan antistoffen in je lijf waardoor je beschermd bent. Na verloop van tijd daalt dit gehalte en daarom is na enkele maanden een booster nodig."

LEES OOK:

Na wc-papier, paracetamol en handzeep zijn nu zelftesten niet aan te slepen

Persconferentie over een harde lockdown: dit kunnen we verwachten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.