400 coronapatiënten kregen thuis zuurstof via het Jeroen Bosch Ziekenhuis

22 december 2021 om 08:00
nl
Zo'n 400 coronapatiënten konden eerder uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden ontslagen, omdat ze een zuurstoftank mee naar huis kregen. Deze mensen waren minder ernstig ziek en konden daardoor onder begeleiding thuis hun behandeling voortzetten. Daarmee bespaarde het ziekenhuis veel zorgcapaciteit sinds eind vorig jaar. Het JBZ loopt met deze methode voorop in onze provincie.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Joop Korsten (60) uit Den Dungen was een van de 400 coronapatiënten die thuis konden uitzieken, terwijl hij zichzelf zuurstof toediende. Eind april testte hij positief op het coronavirus. Middenin de nacht bracht een ambulance hem met spoed naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis. "Op dat moment dacht ik: dit overleef ik niet. Ademhalen ging zó moeilijk en ik voelde me enorm benauwd. Maar toen ik extra zuurstof kreeg, ging het gelukkig al gelijk een stuk beter", vertelt Korsten ruim een half jaar later.

In het JBZ verliep zijn herstel voorspoedig. Van 4,5 liter extra zuurstof ging hij naar 3. Na drie dagen was Korstens toestand stabiel genoeg om met twee zuurstoftanks, medicatie en een saturatiemeter terug naar zijn vrouw in Den Dungen te gaan: in lijn met het COVID Thuis-protocol.

Afwijkende waardes
Coronapatiënten die niet ernstig ziek meer zijn, maar niet zonder zuurstofhulp kunnen, komen hiervoor in aanmerking. Thuis meten ze medische waardes zoals hun zuurstofgehalte, lichaamstemperatuur, benauwdheid en de hoeveelheid extra zuurstof die ze krijgen. Die informatie voeren ze drie keer per dag in op een app. Geneeskunde-studenten in het JBZ bekijken of deze gegevens in orde zijn. Als waardes afwijken, bellen zij de huisarts, die eventueel een huisbezoek aflegt. Die beoordeelt dan of er niet tóch een opname in het ziekenhuis nodig is.

In onze provincie gebruikt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch deze methode het vaakst. Momenteel krijgen veertig coronapatiënten zo'n thuisbehandeling. Huisarts Eric van Rijswijk uit Den Dungen en internist Marjan van Apeldoorn zijn sinds eind vorig jaar de kartrekkers van dit project. Tot dan werd het ziekenhuis vooral gezien als dé plek waar je heen moet als je corona hebt en ernstig ziek bent. Maar is dat wel zo, is de vraag die zij opwierpen.

Internist Marjan van Apeldoorn (foto: Joris van Duin).
Internist Marjan van Apeldoorn (foto: Joris van Duin).

Win-winsituatie
Een jaar later is hun antwoord: nee, voor sommige coronapatiënten niet. Van Rijswijk: "Mensen herstellen over het algemeen sneller in hun eigen omgeving, dan in het ziekenhuis. Het gaat dan wel om mensen die ook mentaal fit genoeg zijn om zelf metingen te doen en met die app overweg kunnen."

Volgens internist Van Apeldoorn zijn veel patiënten blij als ze horen dat ze naar huis mogen en op afstand behandeld worden. "In het ziekenhuis liggen is natuurlijk geen pretje. Zeker niet als er weinig bezoek mag komen."

En ook voor het ziekenhuis is het voordeel groot: de tijd dat een coronapatiënt in het ziekenhuis ligt, is zo een stuk korter. Dit scheelt veel personeelscapaciteit, stelt een woordvoerder van het JBZ. "Het is een win-winsituatie", zegt Van Apeldoorn.

Fluitje van een cent
Ook Joop Korsten uit Den Dungen ervoer dat zo. Het meten en invoeren van zijn medische waardes was volgens hem een fluitje van een cent. "In je eigen huis uitzieken, is toch veel fijner dan in het ziekenhuis."

Was het niet spannend? "Dat viel reuze mee. Twee keer kreeg ik flinke koorts, maar het contact met het ziekenhuis verliep hartstikke goed. Mijn huisarts kwam om de twee dagen langs om te kijken hoe het met me ging. Dat gaf heel veel vertrouwen."

LEES OOK:

Opnieuw een daling van aantal besmettingen, Omikron-effect nog niet te zien

50.000 Brabanders wachten door corona op uitgestelde ziekenhuiszorg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.