Corona bezorgde Movianto een gouden jaar met een dikke zwarte rand
Het was een bizar jaar voor Heller en zijn medewerkers. Ze waren wel wat gewend. Elk jaar verzorgt het bedrijf al de opslag en distributie van bijvoorbeeld de griepprikken. "Maar dit was toch weer een vak apart", zegt Heller.
Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de coronavaccins er zou worden opgeslagen, staat de telefoon roodgloeiend. Nou zijn ze wel wat drukte gewend bij het snelgroeiende bedrijf, maar de media-aandacht die het met zich meebracht was toch van een iets andere orde. Heller deed het allemaal maar. Ineens zat hij avond aan avond in radio- en tv-programma's. Iets waar hij met een glimlach op terugkijkt.
"Soms word ik op straat nog aangesproken", lacht hij. Iets wat voor die tijd nooit gebeurde. Hij wilde die mediaoptredens per se zelf doen. "Het is belangrijk om een consistent verhaal te vertellen en dat kan alleen als je er één persoon op zet." Dat werd hij dus. Want praten over zijn werk doet hij graag en goed.
"Gelukkig konden we snel opschalen."
Het was een turbulente start. Het vaccin van Pfizer moest bij extreem koude temperaturen worden bewaard. Iets wat Movianto kan, maar niet op die schaal. "We hadden de capaciteit niet, maar wel de ervaring. Er waren opslagmogelijkheden bij -80 graden, maar die waren al in gebruik voor andere klanten. Gelukkig konden we snel opschalen." Movianto ging uiteindelijk in zee met het bedrijf Snijders Labs in Tilburg en regelde zo in korte tijd voldoende opslag.
Door het ontbreken van voorraad kwam de hele operatie traag op gang. "Het land was er klaar voor, wij waren er logistiek klaar voor, maar het duurde allemaal lang." Maar toen het begon te lopen, werden er ook geen maatregelen geschuwd om het zo goed mogelijk in te richten.
Heller heeft een achtergrond bij Defensie. "We hebben meteen een 'OPS-room' ingericht. Een soort supermeldkamer van waaruit alles werd gecoördineerd. Ook bij het RIVM kwam er zo'n controlecentrum. Zo konden we perfect samenwerken."
Het gáát nogal ergens over hè
Het werden weken van zeven dagen werken. Vol met overleggen met het ministerie, met journalisten en met al het andere dat er nog kwam. "Voor het thuisfront ook wel pittig. Maar het gáát nogal ergens over hè", zegt hij. En alles wat er toen is opgezet en geleerd, daar hebben we allemaal nu nog profijt van.
"Dat er een boosterprik zou komen hadden wij al wel verwacht. Het fijne is, dat al die logistieke lijnen er nu gewoon zijn. Al zijn er ook weer dingen veranderd." Een van die dingen is de houdbaarheid van vaccins. "Toen we begonnen waren die maar 5 dagen houdbaar in de koelkast. Nu zijn die alweer zo aangepast dat ze 30 dagen kunnen worden bewaard." De vraag is ook of op termijn de opslag bij -75 graden nog nodig is. "Maar de opslag en distributie zal blijven."
"Veel collega's hebben corona gekregen."
Het gaat goed met Movianto. De voorbereidingen voor het uitbreiden van het pand in Oss zijn klaar. Ook wordt er begin volgend jaar een tweede vestiging geopend in Weert. Heller gaat inmiddels niet meer alleen over de vestiging in Oss, maar is verantwoordelijk voor de hele Benelux. Mooie hoogtepunten, maar er waren ook dieptepunten.
"Veel collega's hebben corona gekregen. Een aantal van hen kampt nog steeds met ernstige Long COVID. En dit voorjaar overleed een collega plotseling tijdens het werk. We hebben die collega nog geprobeerd te reanimeren. Dat overlijden (geen corona, red.) had een enorme impact op iedereen."
Een gouden jaar met een dikke zwarte rand dus. Ondanks het feit dat het bedrijf een belangrijke rol heeft in de bestrijding van de coronacrisis, hoopt Heller dat de ellende snel voorbij is. "Dat virus moet gewoon onder controle." Dan kan hij zich richten op de groei van het bedrijf. Op de klanten die er al waren vóór corona. En vakantie, daar is hij ook wel aan toe. "In 2021 had ik maar liefst één hele week vakantie in de zomer. Maar het was het waard."